Gem de prune

Portii
10
Timp pregatire
3 minute
Timp coacere
90 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • -prune bine coapte
  • -zahar dupa gust

Mod de preparare

Nimic nu este mai gustos dimineata langa o cana de ceai fierbinte,decat o dulceata sau un gem aromat preparat in casa intins pe o felie de paine calda si aburinda.

Gemul este o minune si atunci cand preparam prajituri,clatite,etc. Sigur exista o multime de retete de gem sau dulceata,insa eu va propun varianta mea de gem,care este divina.Nu dau masuri exacte la prune si la zahar, deoarece fiecare isi poate adapta gemul dupa preferinte si gustul sau. Unele persoane poate vor un gem mai dulce,altele poate vor un gem mai acrisor, astfel ca fiecare poate adauga mai mult sau mai putin zahar.

Spalam bine prunele si le lasam la scurs intr-o strecuratoare.Le curatam apoi de samburi si le punem intr-un vas incapator.Sigur,cine doreste le poate da prin masina de tocat,astfel incat vor iesi o pasta.

Mie insa imi plac intregi,sa se simta pulpa de pruna.Eu am avut prune coapte de tara,care s-au curatat tare frumos de pe sambure.

Am avut ca masura o farfurie adanca de ciorba. Deci am pus o farfurie plina cu prune curatate de samburi si o farfurie rasa de zahar.

Am alternat straturile de prune si zahar si le-am lasat o noapte sa-si lase zeama.Dis de dimineata le-am pus la fiert la foc mare la inceput,apoi le-am lasat la foc mic,mestecand tot timpul sa nu se lipeasca.

Am lasat sa scada pana cand a ajuns la consistenta potrivita.Am pus gem intr-o farfuriuta si apoi am dat la frigider.

Daca dam cu degetul pe mijlocul farfuriutei iar aceasta ramane cu dunga pe mijloc gemul este gata.
Oprim focul si dam deoparte gemul,deoarece atunci cand se raceste acesta se mai intareste putin.

Fierbinte se pune in borcane curate si sterilizate.Lasam sa se raceasca,apoi depozitam gemul in camara, beci, etc.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa