Gem de Piersici (la Masina de Paine)

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1 cana si jumatate cu fructe decojite, fara samburi si zdrobite cu presa de cartofi sau cu degetele - cana are 250 ml
  • 1 cana zahar alb (sau amestec de zahar alb si brun)
  • 2 linguri de stafide galbene
  • vin Chardonay, pentru acoperit stafidele
  • 2-3 cuisoare
  • 1/4 lingurita allspice (eu am pus scortisoara)
  • Ustensile:
  • masina de paine

Mod de preparare

Se pun stafidele la inmuiat pentru jumatate de ora cu vinul, doar atat cat sa le acopere.

Se pregateste masina de paine, ne asiguram ca paleta este in pozitia ei.

Spalam si curatam de coaja si samburi piersicile (se pot folosi piersici congelate, capsuni, zmeura, afine etc etc). Se zdrobesc cu presa de cartofi sau cu degetele dupa care se scurg de lichid (eventual de apa si suc in cazul in care folositi fructe congelate). Se aseaza in cuva de paine, peste ele se aseaza restul ingredientelor.

Asezam capacul si setam la optiunea gem. Programul masinii este de o ora si 20 de minute. In timpul asta masina amesteca ingredientele, le incalzeste pana la fierbere si in ultimele 10 minute are programul de preracire.

Cand masina a terminat programul, avem grija sa folosim manusa de bucatarie pentru a indeparta cuva fierbinte. Lasam putin sa se racoreasca dupa care scoatem gemul si il transferam intr-un castron, cutie de plastic sau un vas care merge la congelator.

In timpul racirii gemul se va mai intari. Se pastreaza la congelator cateva luni de zile, se decongeleaza foarte repede si usor sau se pastreaza cateva zile la frigider pentru consumul imediat.

Modul de preparare explicat este unul foarte rapid, iar gemul rezultat este foarte bun. Reteta este versatila, in forma expusa se pot prepara gemuri de diferite arome/fructe, iar ingredientele folosite pot sa fie la latitudinea voastra.

Important este ca tot amestecul folosit sa nu depaseasca 2 si jumatate pana la 3 cani.

Nota: Un alt fel de gem de piersici facut din cantitate mica de fruct si o modalitate foarte la indemana celor care nu vor sa stea la aragaz mai mult.

Gemul pe care am sa il prezint, este una din variantele americane de preparare, o metoda rapida si care nu tine "gospodina" prea mult timp ocupata. Conditia principala este de a avea masina de paine.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Orez cu sofran

Risotto allo zafferano ... un preparat tipic zonei Lombardia (Italia) ... pe cat de simplu pe atit de indragit datorita...

Orez cu sofran
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj