Ezogelin- Supa de linte rosie, de post

Portii
8
Timp pregatire
50 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • - 350-400 g linte rosie
  • - 2-2,5 l apa
  • - 2 cepe tocate marunt
  • - 1 ardei rosu, taiat cubulete
  • - 1 morcov, ras (mai mare)
  • - 1 radacina de patrunjel, rasa (mai mare)
  • - radacina de telina rasa (cat un ou mare)
  • - 2 rosii mari, fara pielita, taiate in cubulete mici/1 cutie de cubulete de rosii in bulion ( 400 g)
  • - 3-4 catei de usturoi, trecuti prin presa
  • - 3 linguri ulei de masline extravirgin
  • - 1 lingura rasa sare marina
  • - 1 lingurita piper proaspat macinat
  • - 1 lingurita paprika dulce/boia dulce
  • - 2 frunze de dafin
  • - 1 lingurita chimion macinat
  • - 1 lingurita boabe de coriandru macinate
  • - 1 legatura patrunjel verde, tocat marunt

Mod de preparare

Spalati lintea in mai multe ape si puneti-o la scurs, intr-o strecuratoare.
Puneti apa la fiert, intr-un vas.
Curatati si spalati legumele.
Tocati marunt ceapa si taiati ardeiul cubulete.
Dati morcovul, radacina de patrunjel si telina prin razatoarea cu ochiuri mari.
Curatati rosiile de pielita si taiati-le cubulete.
Treceti cateii de usturoi curatati prin presa.
Incingeti uleiul de masline intr-o oala de supa, adaugati ceapa, ardeiul, morcovul, radacina de patrunjel si de telina si caliti pana se inmoaie legumele, amestecand des.
Adaugati apa fierbinte, apoi lintea scursa.
Indepartati, pe cat posibil, spuma groasa care se formeaza deasupra lichidului, de indata ce acesta incepe sa fiarba.
Puneti deodata sarea, piperul, paprika, frunzele de dafin, chimionul, coriandrul si amestecati.
Reduceti imediat focul la minim si lasati sa fiarba 15- 20 min, acoperit, sau pana ce lintea este aproape facuta si supa usor ingrosata.
Adaugati cubuletele de rosii/conserva cu bulion cu tot, usturoiul zdrobit si lasati sa clocoteasca la foc mic inca 2-3 min.
La sfarsit, potriviti gustul de sare si piper.
Stingeti focul, adaugati aproape tot patrunjelul verde tocat marunt si amestecati.
Acoperiti vasul cu un capac si lasati 5 min in asteptare sa se imprieteneasca bine aromele.

Serviti supa fierbinte, presarata cu patrunjel verde tocat si optional, garnisita cu un strop de ulei de masline, alaturi de felii de paine prajita, parfumate cu putin usturoi.

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.