Ciorba de Potroace

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • In principiu avem nevoie de:
  • maruntaie - pipote si inimi de la o curte de pasari (aprox 800gr)
  • o poala de radacini (telina, morcovi, patrunjel)
  • vreo trei cepe ramase pe funia impletita as’toamna
  • o mana de orez (4 linguri)
  • cateva rosii bine coapte
  • 1 canutza cu bulion de rosii
  • o mana de verdeata proaspat culeasa (leustean si patrunjel)
  • un botz de untura
  • ceva acreala – in cazul nostru: 1 plic bors maggi
  • sare dupa gust

Mod de preparare

Pentru varianta dreasa:
2 galbenusuri de la ouale gainilor care au scapat de la sacrificare si cotcodacesc fericite in poiata,
o ulcica cu smantana proaspat adunata de la oalele cu lapte parcate in beciul racoros,
aceiasi verdeata adunata din gradina - musai bio – numai ca de data asta inlocuim leusteanul cu marar.

Ciorba de potroace – o reteta traditionala romaneasca, deasa si acra numai buna de trezit mintile adormite de aburii si oboseala unei petreceri care s-a intins pana in zori.

Aceasta ciorba este nelipsita dupa cumetrii sau nunti - udate din belsug cu rachie si tulburel si contribuie la succesul unei petreceri reusite.

Acuma, ca tot am adunat toate cele trebuitoare ne pornim la lucru:
Curatam maruntaiele de pasare, le oparim si le punem la fiert in apa cu putina sare.
Curatam spuma si stergem peretii oalei cu un servet curat umezit cu apa rece.

Cat fierb maruntaiele, curatam ceapa si o tocam cubulete.
Radacinile le spalam, le curatam apoi le tocam cum altfel decat cubulete.
Dupa ce maruntaiele au fiert pe jumatate adaugam zarzavatul.

Lasam sa clocoteasca impreuna, voios, pret de jumatate de ceas, apoi adaugam orezul ales, spalat si oparit. Cand orezul e fiert, adaugam rosiile curatate de coaja si taiate maruntel, pasta de tomate si untura – ca sa aiba ciorba stelute si fiertura sa fie ademenitoare.

Dupa alte cateva clocote saram dupa gust apoi acrim cu generozitate.
Punem leusteanul ales, bine spalat si tocat marunt si stingem focul.
Lasam oala acoperita cu capac - sa se potoleasca fiertura.
Cand punem blidul pe masa, presaram cu patrunjel verde tocat.

Daca ne place ciorba dreasa – “á la grec” – cum zic cunoscatorii - trebuie sa procedem asa:
Amestecam galbenusurile cu smantana.
Tragem oala de pe foc.

Subtiem amestecul de galbenusuri cu putina ciorba apoi turnam totul in oala.
Acoperim cu capac si lasam fierbinteala fierturii sa rezolve ultimele amanunte.
De asta data, cand punem ciorba pe masa, presaram cu marar.

Acuma ... alegeti fiecare ce blid va place si daca distractia a fost maxima, nu pot decta sa va urez: " Pofta buna!!! "

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Ciorba de fasole cu afumatura de porc

De cele mai multe ori, cand prepar fasole( boabe), fac intai ciorba, iar a doua zi, dupa ce mancam zeama, transform ce ramane...

Ciorba de fasole cu afumatura de porc
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj