Iutica Olteneasca

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1kg ardei gras
  • 1 kgardei iute
  • 1,5 kg de rosii
  • 450 gr miere de albine
  • o creanga de cimbru
  • o creanga de busuioc
  • sare

Mod de preparare

Acest preparat necesita o atenta vizualizare a legumelor ce le folosim. Legumele trebuie sa fi atins un nivel optim de coacere spre a nu da incoveniente pe parcursul pregatirii si depozitarii.

Procedam la spalarea legumelor, alegerea de cozi si seminte. Ardeiul gras si cel iute il dam prin masina de tocat iar rosiile le dam prin masina de rosii spre a indeparta semintele sipielitele.

Toate cele trei cantitati le punem la fiert intrun tuci si le v-om fierbe pana scade 40 % din cantitatea initiala avand grija ca focul sa nu fie iute pentru a nu se prinde de tuci. Rasturnam mierea de albine peste compozitie, doua linguri de sare, crengile de busuioc si cimbru si le mai lasam la foc inca 10 minute.

Dam vasul deoparte, il lasam la racit si intre timp pregatim borcanele pentru ambalare. Aruncam din tuci crengile de cimbru si busuioc gustam de dulce si sarat si daca totul e bine trecem la umplut borcanele atent spalate si uscate.

V-om proceda la sterilizarea borcanelor timp de 20-25 minute, dupa care nu le scoatem din vasul unde a fiert pina la racirea completa.
Poate fi folosit la prepararea diferitelor retete poate fi socotit un ajutor la orice saramura care se respecta, la ciorbe, la sosuri, poate substitui boiaua de ardei iute din reteaua de magazine care stim foarte bine in ce mod poate fi facuta.

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.