Supa Italiana de Linte si Castane

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
redusa
Supa Italiana de Linte si Castane

Ingrediente

  • Eu am adaugat in supa mea si citeva cuburi de sunculita (numai carnea) afumata
  • Pentru 6 persoane:
  • 280 gr linte uscata
  • 250 gr de castane
  • 2 mere (din cele cu pulpa tare, care rezista bine la coacere)
  • 100 gr slanina (eu am inlocuit cu 2 linguri de ulei)
  • 2 catei de usturoi
  • 1 ceapa mica (eu am pus ceapa verde)
  • 2 tulpini de telina
  • 200 gr rosii fara coaja (din conserva)
  • 1 legatura de patrunjel verde
  • ulei
  • sare
  • piper
  • la reteta originala eu am adaugat si 2 morcovi mici si 100 gr pancetta afumata (sunculita, numai partea cu carnea) am folosit rosii cherry conservate in suc de rosii

Mod de preparare

Punem lintea la inmuiat 1-2 ore inainte de a o fierbe.
Scurgem apa in care a stat la inmuiat si clatim lintea, adaugam apa si punem la fiert. Eu am adaugat si cubulete de pancetta afumata care a fiert impreuna cu lintea.

Crestam castanele si le coacem in cuptor pe tava, cuptorul trebuie sa fie incins la maxim (cca 240 °c) si timpul de coacere este de cca 20 minute. Scoatem pe rind cite o mina de castane din cuptor cind sunt gata si am stins deja focul, castanele trebuie sa stea la cald pina le curatam, altfel se curata greu sau nu se pot curata.

Curatam cu grija caci sunt fierbinti, scoatem coaja externa, tare dar si pielicica maronie care acopera pulpa castanei. Nu conteaza daca se rup oricum le vom rupe noi inainte de a le pune in supa in bucati mai mari sau mici dupa gust.

Cine vrea poate sa fiarba castanele, rezultatul este asemanator. Tocati marunt morcovii, telina, ceapa si varsati totul in oala in care o sa pregatiti supa, lasati sa se inabuse cu putina sare, cateii de usturoi intregi si vreo 2 linguri de apa. Dupa vreo 10 minute scoateti si aruncati usturoiul.

Adaugati rosiile si cozile de la patrunjel (asa intregi). Lasati sa fiarba cca 10 minute apoi scoateti cozile de patrunjel si le aruncati. Curati merele de coaja si cotor si taiatile in bucati foarte mici.

Adaugati lintea fiarta, carnea afumata, castanele curatate si rupte in bucati (eu le-am rupt o parte in jumatati si o parte in bucati mai mici) si cuburile de mar si apa in care a fiert lintea cit este necesar ca sa obtineti o supa foarte densa.

Impartiti supa in farfurii (castronase) si serviti cu un pic de ulei crud, extravirgin de masline varsat 'in fir' deasupra si dupa gust putin piper macinat.
Reteta dintr-o revista Sale e pepe 'minestra di lenticchie all\'Abruzzese', este o revista traditionala din regiunea Abruzzo si se face cu un soi de linte care creste acolo, o linte care nu are nevoie sa fie pusa la inmuiat inainte de a o fierbe. Insa puteti folosi alt soi de linte asa cum am facut si eu, am pus-o la inmuiat si am schimbat apa apoi am fiert-o.

Tot aici scrie ca exista si o varianta a acestei supe in care se adauga la sfirsit citeva firicele de sofran, sofranul este si el tipic acestei regiuni.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
5
Carte de bucate

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie