Supa Italiana de Linte si Castane

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
redusa
Supa Italiana de Linte si Castane

Ingrediente

  • Eu am adaugat in supa mea si citeva cuburi de sunculita (numai carnea) afumata
  • Pentru 6 persoane:
  • 280 gr linte uscata
  • 250 gr de castane
  • 2 mere (din cele cu pulpa tare, care rezista bine la coacere)
  • 100 gr slanina (eu am inlocuit cu 2 linguri de ulei)
  • 2 catei de usturoi
  • 1 ceapa mica (eu am pus ceapa verde)
  • 2 tulpini de telina
  • 200 gr rosii fara coaja (din conserva)
  • 1 legatura de patrunjel verde
  • ulei
  • sare
  • piper
  • la reteta originala eu am adaugat si 2 morcovi mici si 100 gr pancetta afumata (sunculita, numai partea cu carnea) am folosit rosii cherry conservate in suc de rosii

Mod de preparare

Punem lintea la inmuiat 1-2 ore inainte de a o fierbe.
Scurgem apa in care a stat la inmuiat si clatim lintea, adaugam apa si punem la fiert. Eu am adaugat si cubulete de pancetta afumata care a fiert impreuna cu lintea.

Crestam castanele si le coacem in cuptor pe tava, cuptorul trebuie sa fie incins la maxim (cca 240 °c) si timpul de coacere este de cca 20 minute. Scoatem pe rind cite o mina de castane din cuptor cind sunt gata si am stins deja focul, castanele trebuie sa stea la cald pina le curatam, altfel se curata greu sau nu se pot curata.

Curatam cu grija caci sunt fierbinti, scoatem coaja externa, tare dar si pielicica maronie care acopera pulpa castanei. Nu conteaza daca se rup oricum le vom rupe noi inainte de a le pune in supa in bucati mai mari sau mici dupa gust.

Cine vrea poate sa fiarba castanele, rezultatul este asemanator. Tocati marunt morcovii, telina, ceapa si varsati totul in oala in care o sa pregatiti supa, lasati sa se inabuse cu putina sare, cateii de usturoi intregi si vreo 2 linguri de apa. Dupa vreo 10 minute scoateti si aruncati usturoiul.

Adaugati rosiile si cozile de la patrunjel (asa intregi). Lasati sa fiarba cca 10 minute apoi scoateti cozile de patrunjel si le aruncati. Curati merele de coaja si cotor si taiatile in bucati foarte mici.

Adaugati lintea fiarta, carnea afumata, castanele curatate si rupte in bucati (eu le-am rupt o parte in jumatati si o parte in bucati mai mici) si cuburile de mar si apa in care a fiert lintea cit este necesar ca sa obtineti o supa foarte densa.

Impartiti supa in farfurii (castronase) si serviti cu un pic de ulei crud, extravirgin de masline varsat 'in fir' deasupra si dupa gust putin piper macinat.
Reteta dintr-o revista Sale e pepe 'minestra di lenticchie all\'Abruzzese', este o revista traditionala din regiunea Abruzzo si se face cu un soi de linte care creste acolo, o linte care nu are nevoie sa fie pusa la inmuiat inainte de a o fierbe. Insa puteti folosi alt soi de linte asa cum am facut si eu, am pus-o la inmuiat si am schimbat apa apoi am fiert-o.

Tot aici scrie ca exista si o varianta a acestei supe in care se adauga la sfirsit citeva firicele de sofran, sofranul este si el tipic acestei regiuni.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita
Saramura de pui

Saramura de pui

Saramura de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
1
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara iti rasfața simturile cu fiecare muscatura. Textura fina a branzei se...

Prajitura turnata cu branza si fructe de vara - un desert racoros
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
2
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
3
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Nuca
4
Dulciuri

Prajitura cu Nuca

Prajitura cu Nuca
Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
5
Borsuri, supe, ciorbe

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)

Ciorba de Spanac si Grausor (Untisor)
Parteneri
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.