Secretele urzicilor - 10 lucruri pe care nu le stiai despre focul vindecator

Secretele urzicilor - 10 lucruri pe care nu le stiai despre focul vindecator

Urzicile au proprietati cu adevarat miraculoase, de aceea mai sunt numite si "miracolul verde" sau "focul care vindeca".

Luna martie este si cea in care incep sa-si faca aparitia prin piete. De asemenea, daca inca nu v-ati cumparat cateva gramajoare pentru a le gati, ar fi bine s-o faceti, pentru ca vitaminele si mineralele pe care le contin urzicile sunt ideale in tratarea asteniei si ajuta la acomodarea organismului la noul anotimp. 

De asemenea, fie ca va plac sau nu, ar trebui sa cititi aceste lucruri extraordinare despre urzici. Cu siguranta veti ajunge sa le respectati mai mult.

1. Urziciile sunt prietenii pescarilor. Nu pentru ca pot fi folosite pe post de momeala, ci pentru ca pestele prins si invelit in urzici este protejat de bacterii, ceea ce inseamna ca va fi proaspat mai multa vreme si nu va mirosi urat. 

2. Prin anii 1800, englezii faceau bere din urzici. De fapt, "berea de urzici" este in continuare la mare cautare. Si se pare ca este o afacere destul de profitabila, avand in vedere ca din 40 de kilograme de urzici se pot obtine 3.000 de litri de bere. 

3. Probabil ca nimeni nu s-ar imbraca in urzici, avand in gand iritatiile pe care le provoaca. Insa, din urzici se pot obtine materiale textile de buna calitate. De exemplu, armata germana isi confectiona uniforme in timpul Primului Razboi Mondial din urzici. 

4. Ceaiul de urzici face minuni pentru par si piele. Acesta stimuleaza cresterea parului, stralucirea si indeparteaza matreata. 

5. Inainte de colorantii artificiali, urzicile erau folosite pentru obtinerea colorantilor naturali: sucul din frunze si din codite era folosit pentru a obtine culoarea verde, iar radacinile fierte erau folosite pentru obtinerea culorii galbene.

6. Noi le cunoastem ca plante pitice, ce rareori se inalta mai mult de cativa centimetrii deasupra solului, dar aflati ca acestea pot ajunge pana la 2 metri inaltime.

7. Exista specii de urzici care pot omori oameni. Din fericire, asa ceva nu exista in Romania, dar in Asia de Sud-Est exista o specie a carei urzicatura cauzeaza inclestarea maxilarelor, iar senzatia de usturime dureaza chiar si saptamani intregi.

De asemenea, in Indonezia exista o specie a carei urzicatura nu trece nici dupa luni de zile, iar pe unii oameni ii poate chiar omori.

8. Urzicile au fost folosite ca medicament in mai multe culturi. In Europa acestea au fost folosite din vremuri stravechi pentru a trata guta si artrita. De asemenea, frunzele de urzica sunt uscate si folosite pentru tratarea reactilor alergice si pot ajuta chiar si la tratarea astmului. 

9. Buburuzele iubesc urzicile, pe care le considera casa ideala. Frunzele urzicilor tin departe pradatorii pe toata durata maturizarii buburuzelor. 

10. Daca vreti sa mentineti fructele sau legumele proaspete mai mult timp, puneti-le intr-un bol cu urzici. Acestea impiedica dezvoltarea de mucegaiuri si tin departe bacteriile.

De asemenea, cand isi pierd proprietatile "intepatoare" si incep sa putrezeasca, urzicile reprezinta cel mai bun ingrasamant, deoarece contin cantitati mari de azot.

Sursa foto: doxologia.ro
Sursa articol: news.bbc.co.uk

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata

Tarta cu prune si zmeura este un desert delicios, cu aluat fraged si umplutura aromata de fructe. O reteta simpla, perfecta...

Tarta cu prune si zmeura - frageda si aromata
Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc

Musacaua de vinete este un preparat traditional grecesc, compus din straturi de vinete prajite, carne tocata in sos aromat de...

Moussaka (musaca de vinete) – un preparat traditional grecesc
Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa

Aripioarele lipicioase sunt o delicatesa savuroasa, perfecta pentru orice masa. Marinarea in sos de soia, miere, ketchup,...

Aripioare lipicioase - o delicatesa savuroasa
Cele mai apreciate rețete
Gogosari in Sos de Mustar
2
Conserve, muraturi

Gogosari in Sos de Mustar

Gogosari in Sos de Mustar
Pandispan cu mere si budinca
4
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Rulada Carne cu Crusta de Cascaval
5
Fripturi

Rulada Carne cu Crusta de Cascaval

Rulada Carne cu Crusta de Cascaval
Parteneri
Prajitura cu caise si iaurt
Culinar.RO

Prajitura cu caise si iaurt

Retete dietetice

Prajitura cu caise si iaurt
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie