Mararul, ca si patrunjelul, este o planta aromatica extrem de folosita si de apreciata in bucataria romaneasca (si nu numai).
Mararul se foloseste din cele mai vechi timpuri, nu doar in bucatarie, dar si in scopuri medicinale. Nimic de la aceasta planta nu se pierde, folosindu-se semintele, florile, frunzele, atat in stare proaspata, cat si uscata.
De asemenea, mararul proaspat este unul dintre ingredientele fara de care muraturile nu ar mai fi la fel de gustoase. Insa, putini stiu ca exista cateva secrete, cand vine vorba despre folosirea acestei plante aromatice.
Secretele folosirii mararului in bucatarie
- Atunci cand il adaugam la mancare, mararul trebuie pus la sfarsit, niciodata la inceput, pentru ca expunerea la temperaturi ridicate face ca mararul sa-si piarda aroma.
- Daca, totusi, tineti neaparat sa adaugati mararul de la bun inceput, puteti folosi semintele de marar, care sunt mult mai rezistente la temperaturi inalte si isi pastreaza aroma.
- Pentru muraturi, cele mai bune sunt florile.
- Mancarea fara sare, pentru persoanele care nu au voie sa consume alimente cu sodiu, poate fi condimentata cu marar taiat marunt sau cu seminte zdrobite.
- Pastrati cozile de marar pentru a le folosi in aromarea supelor sau a tocanitelor.
- Cu ce alimente se potriveste cel mai bine mararul: salate de rosii sau cartofi, sosuri pentru mancarurile din fructe de mare sau pentru somon, in unele retete de burgeri, in combinatie cu iaurt, usturoi si castraveti tocati marunt, la mancarurile de mazare, presarat peste branza, pentru a spori aroma sosului de pesto, la mancarurile cu dovlecei.
- Daca aveti o reteta care are printre ingrediente marar uscat, dar voi vreti sa folositi marar proaspat, trebuie sa stiti ca in loc de (sa zicem) o lingura de marar uscat, va trebui sa puneti 3 linguri de marar proaspat, tocat.
- Daca aveti prea mult marar si stiti ca nu-l veti folosi prea curand, cel mai bine este sa-l tocati si sa-l puneti in tavita pentru cuburi de gheata, cu putina apa, la congelator. Astfel veti obtine cuburi aromatice pe care le puteti adauga direct in supe sau alte mancaruri.
Sursa foto: recipeland.com
Sursa articol: greatist.com
O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasaTocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasaPandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gustPentru aceasta delicioasa reteta m-am inspirat de la Rocsi.
Painici umplute cu muschi file si cascavalDeserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Comentarii