Un orasel din Suceava a devenit de cativa ani renumit in toata lumea pentru culturile de varza si de legume.
Oraselul are 5000 de locuitori, se numeste Milisauti, dar i se mai spune si Orasul muraturilor sau Orasul verzei, deoarece majoritatea localnicilor de aici se ocupa cu gradinaritul si cu pusul de muraturi.
Pentru multi dintre locuitori, pusul de muraturi a devenit o adevarata pasiune, iar "arta" lor este apreciata in toata lumea.
De fapt, tocmai datorita pasiunii si a productiilor gigant (500 de tone de muraturi anual), varza de aici a ajuns un "brand" national: "varza de Milisauti".
Aici are loc in fiecare an si "Festivalul Verzei", sarbatorit cu mare fast imediat dupa Sfanta Maria Mica, pe 9 septembrie.
Insa, nu doar varza murata reprezinta specialitatea acestui orasel minune. Castravetii murati sunt, de asemenea, printre cei mai buni din lume.
Secretul? Posibil sa fie apa pe care o folosesc milisautenii, care provine dintr-o salina straveche: Mina Cacica, aflata la 25 de kilometri distanta si a carei apa are proprietati curative miraculoase.
"E atat de sarata, incat trebuie sa o indoim cu apa dulce. Dar e cea mai buna saramura din lume", spune Toader Sorea, unul dintre sateni.
In mina Cacica se afla si un lac sapat manual de mineri la vreo 40 de metri adancime, unde s-a plimbat chiar si Carol I, intr-o barcuta, in anul 1902.
In acelasi timp, e posibil ca secretul sa stea in metoda de conservare a muraturilor: lasate peste iarna in butoaie mari, ce plutesc in iazuri.
"Butoaiele cu castraveciori le punem iarna in iaz si acolo punem butoaiele, apa circuland nu ingheata si butoaiele stau in apa aia, apa vine direct din izvor, nu ingheata niciodata, spune Georgeta Semeniuc, o localnica.
In orice caz, un lucru e sigur: muraturile de aici sunt unice in lume.
Unii dintre localnici ambaleaza muraturi si le trimit spre vanzare in magazine din tara si din strainatate.
Altii si-au deschis afaceri si pe internet, unde vand varza murata in vid, ca sa poata fi transportata mai usor si sa tina mai mult.
Totodata, muraturi din Milisauti gasiti si in pietele din Suceava si Iasi, vandute din butoaie uriase, inalte de 3-4 metri, in care incap 10 - 20 de tone de legume.
Surse articol: digi24.ro, gandul.info
O prajitura taraneasca si simpla, perfecta de vara, cu caise coapte si aluat fraged.
Galette rustica cu caise - prajitura taraneasca si simplaO prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii