Nou studiu: legatura dintre lapte si cancer

(0)

2013-01-09 00:00:00

Un nou studiu efectuat de cercetatori de la Harvard a aratat ca exista legaturi intre laptele obtinut de la vacile din ferme de crestere intensiva si unele tipuri de cancer dependente de hormoni precum cancerul testicular, mamar sau de prostata. In laptele obtinut astfel, continutul de sulfat de estrona - substanta care poate cauza tipurile de cancer mentionate mai sus - este foarte ridicat.

Cum influenteaza laptele incidenta cancerului?

Cantitatea de hormoni din lapte este cea care faciliteaza cresterea riscului de cancer. Legatura dintre cancer si hormonii din dieta (in special estrogenul) a fost deseori luata in considerare de catre cercetatori, insa rezultatele studiilor inca nu sunt transante. Totusi, macar asupra unui aspect s-a atins un consens: riscul potential s-a dovedit a fi ridicat. Estrogenii naturali sunt de 100.000 de ori mai puternici decat compusii similari ce se gasesc in pesticide de care noi suntem invatati sa ne ferim.

Care este sursa principala de hormoni?

S-a constatat ca atunci cand se vorbeste de expunerea individului la estrogen, produsele lactate obtinute din lapte de vaca constituie 60-80 % din cantitatea totata de estrogen consumata de o persoana. Acest lucru se datoreaza continutului ridicat de hormonifeminini din acest tip de lapte.

De ce hormonii din lapte au devenit o problema abia acum?

In societatile agricole traditionale, crescatorii de vita mulgeau animalele timp de 5 luni pe an, doar in perioadele in care nu erau gestante.

In fermele de crestere intensiva, vacile sunt mulse cate 300 de zile pe an. In cea mai mare parte a acestui timp, ele sunt gestante. Cu cat este mai tarzie sarcina unei vaci, cu atat este mai ridicata cantitatea de hormoni din lapte. De exemplu, laptele unei vaci aflate in ultimul stadiu al sarcinii contine de 33 ori mai mult sulfat de estrona decat o vaca care nu este gestanta.

De asemenea, laptele "modern" contine de 10 ori mai mult progesteron (un alt hormon feminin) decat laptele organic.

Ce spun alte studii?

Alte studii au confirmat ipoteza conform careia consumul de lactate creste riscul dezvoltarii unor anumite tipuri de cancer.

Un studiu a comparat dieta cu prevalenta cancerului in 42 de state. Rezultatul lui a aratat ca un consum regulat de lapte si de branza influenteaza incidenta cancerului testicular la barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 39 de ani. Incidenta era mai mare in tari precum Elvetia si Danemarca - unde branza e aliment national si minima in tari precum Algeria, unde lactatele nu sunt consumate pe scara larga.

Untul, laptele, branza, carnea, ouale - toate sunt implicate in incidenta crescuta a tipurilor de cancer dependente de hormoni (inclusiv cancerul mamar).

Impactul asupra copiilor

In urma studiului, ramane o intrebare asupra careia merita meditat: cat de sigure sunt produsele lactate pentru copii? Cei de la Universtitatea Harvard au demarat deja un studiu pilot pe aceasta tema. Au selectionat un grup de copii de clasa a 3-a din Mongolia (tara in care mulsul bovinelor se practica dupa cutumele traditionale) carora le-au introdus in alimentatie lapte comercializat in SUA. Dupa o luna, copiii aveau valori hormonale mai ridicate decat la inceputul testului.

Inca nu au fost efectuate teste pe termen lung cu privire la efectele laptelui asupra dezvoltarii copiilor. Acestea sunt in planurile cercetatorilor si speram ca in urmatorii ani vom afla si raspunsurile la ele.

Concluzii

Aceeasi cercetatori atrag atentia asupra faptului ca nu trebuie sa concludem ca laptele este nociv sau ca trebuie scos din alimentatie. Este un aliment complex care contine multi nutrienti benefici pentru sanatate, inclusiv calciu si vitamina D. Studiul a aratat ca la copiii mongoli, care consuma cam 1/3 din cantitatea de lapte pe care o consuma copiii amercani, se manifesta mai frecventa deficienta de vitamina D.

Efectele hormonilor din lapte asupra oamenilor constituie un subiect nou, de aceea lucrurile nu trebuie catalogate radical pana cand nu vor fi efectuate si alte studii. Totusi, realizatorii studiului recomanda adoptarea de masuri care sa reduca continutul de hormoni din lapte. Una dintre solutii ar fi consumul de lapte degresat (hormonii se gasesc in special in grasimea din lapte, prin urmare, daca aceasta este eliminata, continutul de hormoni ingerati scade). O alta solutie este inlocuirea metodelor de mulgere folosite in fermele de crestere intensiva cu cele traditionale.

Sursa:Harvard Gazette