Interviu cu soothe - Bucatarul Lunii Ianuarie

Capitalismul si asa zisa democratie , ne-au aruncat in valtoarea unei vieti agitate si stresante . In aceste conditii ,mentinerea unei vieti echilibrate , a unei diete sanatoase si a unui psihic echilibrat este conditia sinecvanon de a razbate mai usor in viata . Putem spune, pe buna dreptate ca Soothe este pe RC aceea persoana care incearca sa ne invete,sa ne indrume spre un mod sanatos de a trai. Chiar si numele de utilizator ales ne sugereaza ca este o persoana cu calitati deosebite fiind mereu gata sa-si ajute semenul de langa el cu un sfat bun. Sfaturile date de el , vorbele frumoase adresate celor aflati in suferinta au darul de a induce o stare de calm si liniste sufleteasca.

A castigat Polonicul de Aur in luna Ianuarie 2008 , cu o reteta care nu este numai dietetica ci si foarte benefica organismului prin ingredientele folosite.

In spatele Id-ului soothe , cine se ascunde de fapt ?

Nimic de ascuns, totul la vedere. "Soothe" inseamana in limba engleza a alina, dupa cum probabil stii deja' sper ca in curand sa devina trade mark. Ma numesc Dan si am invatat sa "alin" unele dintre suferintele oamenilor cu medicina traditionala chineza – MTC (acupunctura, fitoterapie, Tui-na, counseling si …dietoterapie).

Unde ai copilarit si cum ai ajuns atat de departe de plaiurile natale ?

Am copilarit in Braila si imi amintesc cu multa placere de locurile natale. Am avut sansa de a "auzi" de timpuriu spusele mamei: "Danut, bucura-te de clipele acestea, copilarie si adolescenta, ca sunt cei mai frumosi ani". I-am trait din plin, sau altfel spus i-am "gustat" cu multa luare aminte. Am ajuns departe dintr-un imbold de a schimba ceva in viata mea potrivit zicalei "schimbi locul, schimbi norocul". Nu am sa ma refer la motivele politice, pentru ca nu are rost. Am mult mai putini bani decat as fi avut daca ramaneam in tara, insa aici sunt mai linistit si am o viata de familie foarte frumoasa.

In tara , inainte de a pleca ce profesie ai avut ?

Am fost inginer in constructii de nave, insa cochetam deja cu "juma" de norma cu terapiile complementare.

Care este procuparea ta de baza la momentul actual ?

Sunt practician MTC, acupuncturist diplomat. O fac in cabinetul meu din Toronto si dupa cum ai vazut mai ies si pe net din cand in cand pentru cei de acasa. La cabinet am inceput singur insa de curand mi s-au alaturat alti doctori de medicina chineza si acupuncturisti.

Ce rol a avut in realizarea ta pe plan professional faptul ca ai emigrat ?

Daca nu as fi venit aici, nu as fi putut face cariera in terapii complementare. Am avut sansa sa fac scoala de medicina traditionala aici. Aici este meritul enorm al sotiei mele care m-a ajutat extraordinar de mult si careia ii multumesc si pe acesta cale. Am pornit de la zero, ca student la zi. A fost greu dar frumos si acum ma simt aproape implinit. Spun asta pentru ca pentru a fi Terapeut iti trebuie mai mult de o viata. In Romania nu as fi putut, sau nu as mai fi avut timp. Acum 12 ani de cand am plecat nici nu se punea problema unei schimbari de cariera in felul acesta.

Consideri ca tratamentele naturiste si traditionale pot fi folosite in exclusivitate in tratarea unor boli , sau consideri ca si tratamentul alopat are un rol bine definit in vindecare, mergand in paralel cu cel traditional ?

As vrea sa fac mai intai o precizare. Daca este sa vorbim de tratamente, atunci ele se pot numi mai degraba "complementare" celor alopate si nu naturiste. Consider ca termenul de naturism este folosit in mod abuziv si este de multe ori insulator. Sa raspund acum la intrebare: cred ca viitorul este al medicinei integrative, care va integra terapiile complementare cu medicina alopata. Dupa cum stiti, termenul de medicina "alopata" a fost folosit prima data de catre Samuel Hahnemann, parintele homeopatiei. Prin definitie, medicina alopata nu trateaza boala ci simptomele. Daca aveti febra, medicul va prescrie un medicament care sa va scada febra. De fapt etimologic alopatie inseamna "allo" - alt/alta, si "pathos" – boala; deci trateaza altceva decat boala. Ei bine, atunci cand vom invata unii de la altii ca binele oamenilor, al pacientilor este mai presus de orice dogme, fie ele stiintifice, atunci vom intoarce o alta pagina in istoria medicinei.

Este un fapt cunoscut , si multe dintre noi trebuie sa recunoastem, ca barbatii sunt cei mai buni bucatari ! Soothe , tu cat de mult te implici la gatit si cat de des ?

Se poate ca multi dintre bucatarii profesionisti sa fi fost barbati. A fi bucatar de dimineata pana seara este o meserie grea, care cere si mult efort fizic. Pe de alta parte, un bucatar bun cred ca aseamana "bucataria" cu o femeie, i se daruieste cu pasiune. "Bucataria" la randul ei, daca I te daruiesti, este fidela, fara greseala, asa ca mariajul este perfect.

Ce ai simtit in momentul in care ai aflat de castigarea Polonicului de Aur ?

Mi-a facut placere desi as fi impartit cu placere polonicul cu Roxana; cred ca a meritat si ea din plin polonicul. Oricum eu asa simt. In plus, l-am fi putut folosi pe rand pentru ca suntem cat de cat aproape. Trebuie sa iti spun ca sotia a avut un cuvant foarte important de spus la pregatitul retetetei cu pricina.

Ce reprezinta pentru tine acest Polonic castigat ?

Are sa fie cred un indemn de a participa mai des cu retete si in general la discutiile pe tema de a manca echilibrat.

Ce te-a determinat sa postezi pe Retete Culinare , si cum ai descoperit aceasta comunitate ?

Sunt preocupat de dietoterapie si de a folosi mancarea ca metoda de tratament. In medicina chineza mancarea e medicament si medicamentul este mancarea. Si unde as fi putut gasi un loc mai bun decat in "dulcele targ al Iesilor" unde este sediul RC, daca nu ma insel.? Mi-a placut site-ul si echipa de voluntari ai RC asa ca in masura timpului liber ma loghez cat pot de des.

Cateva cuvinte despre familia ta si locul unde te-ai stabilit?

Sunt casatorit, am doi baieti, unul isi da doctoratul la Universitatea din Toronto iar celalalt o face pe doctoral la gradinita (are aproape 4 ani si jumatate). Sotia a terminat Textile la Iasi si lucreaza in bransa aici in Toronto, desi este din ce in ce mai greu din cauza concurentei pe care o fac produsele chinezesti, indiene, etc.

Cat de mult te implicit in viata de familie , ca tata , sot ?

Am norocul unei sotii foarte intelegatoare. Ma ajuta cat pot in asa fel incat sa ma cat mai mult timp pentru cabinet, sa ma pot face disponibil pacientilor. Dimineata ma ocup de cel mic sa ajunga la gradinita (imbracat, toalaeta de dimineata si hai-hai-ul de rigoare din fata televizorulu, cei care au copii stiu). Seara ajung cat pot de repede si placerea cea mai mare este sa luam masa impreuna (cel mic striga de departe "party time") sa vorbim despre cele de peste zi si sa bem un pahar de vin. Cel putin o data pe saptamana gatesc cate ceva, la modul serios. De curand ne-am luat un aparat de fotografiat mai acatarii asa incat o sa pot posta mai des.

Ce preocupari ai timpul liber ?

Timp liber? Uite, faptul ca raspund la intrebarile tale inseamna ca am timp liber. Iarna e mai greu, suntem foarte prinsi cu cele treburi si pana acum aproape tot timpul liber pe care l-am avut l-am dedicat celui mic. Il crestem singuri.

Ai vreo pasiune mai deosebita ?

Da, Qi Gongul medical si practice cat imi permite timpul.

Care este telul tau in viata ? Ce idealuri ai ?

Sa pun la loc timpul pierdut si sa recuperez startul facut mai tarziu pe taramul medicinei complementare. Sotia mea studiaza homeopatia pe rupte si visam sa avem o clinica mai mare care sa ne poata permita sa fim eficienti, organizati, sa venim in ajutor mai multor oameni, sa avem timp sa ne crestem mezinul iar in vacante sa calatorim cat putem de mult.

Doresti sa transmiti un mesaj membrilor RC ?

RC este cea mai incantatoare "gashca" posibila. Ma simt onorat ca ma pot numara printre membrii/-ele ei. Le doresc tuturor multa sanatate! Multumesc webmasterului care ne ofera luxul de a putea comunica si a ne manifesta culinar, filozofic si in nenumaratele discutii haioase si de bun simt.

Soothe , iti multumim pentru timpul acordat , si sa dea Bunul Dumnezeu ca visul tau de a face o clinica sa se implineasca , pentru a avea posibilitatea de a ajuta cat mai multi oameni aflati la nevoie .

Club Editorial Retete CulinareAutor: Leila
Comentarii Forum: Soothe, omul care a invatat sa "aline" - Interviu

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor

Pulpa de miel la cuptor
Pasca Super Fina

Pasca Super Fina

Pasca Super Fina
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Fanta
1
Dulciuri

Prajitura Fanta

Prajitura Fanta
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
2
Aperitive

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Ouale rosii vopsite cu coji de ceapa au la baza o tehnică tradițională de vopsire a ouălor atât simplă, cât și plină...

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Clatite cu dovlecel si branza
3
Aperitive

Clatite cu dovlecel si branza

Clatite cu dovlecel si branza
Cozonac cu carne in foi de varza murata
4
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Pasta de ardei kapia
Bucataras.RO

Pasta de ardei kapia

Pasta de ardei kapia
11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Culinar.RO

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola