Interviu cu Ioana, prima castigatoare a Polonicului de Aur

In Decembrie 2005 castigatoarea primului " Polonic de Aur "al RC- ului a fost Ioana. Cum o veche vorba spune ca "mai bine mai tarziu decat niciodata" sau "niciodata nu e prea tarziu" , am incercat sa aflu cine este Ioana. Am descoperit un om prietenos, volubil si deschis care , cu placere, prin mine s-a destainuit voua.

Reporter: Ioana , cine esti ?

Ioana: Numele meu este Ioana, sunt de loc din Salaj, dintr-un orasel micut, dragut dar in care nu m-am simtit niciodata "acasa", asa ca atunci cand am terminat facultatea de Informatica am ramas in Cluj, de care m-am indragostit din prima zi. In ultimii ani de facultate am predat informatica la liceul de Informatica din Cluj, si asta mi-ar fi placut sa fac in continuare,dar cu salariul din invatamant nu as fi supravietuit, asa ca acum lucrez ca programator, am o mica firma de outsourcing.

R: Deci pasiunea pentru IT este pe primul loc. Bun. Cum ai descoperit secretele bucatariei?

I: Am invatat sa gatesc de la o doamna la care stateam in gazda in perioada studentiei, petreceam ore in sir in bucatarie, gateam, beam cafea, povesteam, a fost o perioada minunata, am invatat multe si de fapt a fost persoana care m-a incurajat sa lucrez din studentie, sa avansez si sa-mi fac legaturi.

R: Cred ca a fost o persoana minunata de care iti amintesti cu drag. De unde te inspiri cand alegi ce vei gati?

I: Acum imi iau retete doar de pe site-uri de specialitate si din revista "Ioana - Secretele Bucatariei" fiindca rar gatesc acelasi fel de mancare si am nevoie de surse de inspiratie. Imi plac combinatiile mai deosebite(mancaruri si salate cu alune, cu portocale, cu banane, retete specifice altor tari), imi place sa incerc tot ce e nou, si apoi hotarasc ce-mi place si ce nu. Nu prea gresesc in ultima vreme, de la prima citire a retetei imi dau seama daca va fi pe gustul nostru, al meu si al prietenului meu si atunci o incerc cu siguranta.Daca gatesc, gatesc din placere, si cand nu am chef nimeni nu se plange, ne descurcam cu o salata de cruditati sau ce mai gasim in frigider, din punctul asta de vedere sunt norocoasa. Iar cand sunt singura acasa imi pregatesc mancarea de burlaca: macaroane prajite cu vegeta, o bomba.

R: Cu siguranta,retetele preparate de tine sunt deosebite. Cum sunt apreciate?

I: De obicei cei din jurul meu, mai ales Radu, prietenul meu, apreciaza mancarea mea, dar recunosc ca am mai dat-o si in bara, el obisnuieste sa-mi dea note la fiecare masa. Eu nu sunt inca convinsa de calitatile mele de bucatar, mai am multe de invatat. De exemplu. nu am pregatit niciodata o masa mare, festiva, ma cam sperie ideea, eu sunt foarte pretentioasa si daca nu iese cum vreau bag totul in frigider si servesc musafirii cu cafea

R: S-a intamplat vreodata?

I: La prima intalnire cu Radu l-am invitat la o pizza facuta de mine, normal. Si am folosit o reteta de aluat rapid, mai ciudatel, am avut eu niste presimtiri, dar eram asa fericita ca am tinut mortis sa termin pizza. Radu a inceput sa manace si dupa 2 imbucaturi am vazut ca pune bucata de pizza jos si incepe sa manace dintr-o conserva de porumb din care ornasem pizza. Eu am mai rezistat cateva imbucaturi si am trecut si eu la porumb, ca era groaznica pizza aia.

R: Probabil ti-a fost apreciata mai mult intentia. Cum ai descoperit RC, cum il gasesti si cum te inspira retetele prezentate pe site.

I: Nu mai tin minte cum am intrat prima data pe RC, cautam ceva retete probabil, dar am fost surprinsa de designul siteului, asa bine organizat, placut, simplu, exact pe gustul meu si asta e mare lucru.... si m-am inscris ca sa felicit echipa si am tot ramas din cauza oamenilor de aici. Atunci eram mai putini, dar tot era o atmosfera placuta. Iar de retete ce sa mai zic, am de unde alege, uneori nu tin pasul cum mi-as dori.

R: Ce ai simtit cand stradania ta in bucatarie a fost rasplatita cu Polonicul de aur.

I: M-am bucurat ca doar era primul meu cozonac. Craciunul acela l-am petrecut la parintii mei si cand am castigat, prima data m-am dus sa-i arat mamei care a ramas blocata ca eu chiar gatesc, chiar am facut un cozonac cu manuta mea, deci eu nu glumesc.....maica-mea nu m-a vazut deloc la cratita pana atunci si a vazut prima data ceva facut de mine. Efectul a fost cel scontat, gentile cu mancare de la mama si-au redus dimensiunile, acum e linistita ca ma pot hrani si singura.

R: Cum combini traditiile culinare ale zonei in care traiesti cu ideile de gatit desprinse din retetele de pe RC, avand in vedere ca se acopera aproape tot mapamondul.

I: Nu prea gatesc mancaruri traditional romanesti, decat rar. Imi place sa incerc mancaruri din diferite zone ale lumii si de obicei respect retetele originale, cu ingredientele la care am acces. Dar din tot ce am incercat prefer bucataria italiana si chinezeasca. Mancaruri preferate ar fi tagliatelle al pomodoro fresco, pui cu muguri de bambus, pui cu alune. Ador sosurile de rosii si carnea de pui.

R: Care ar fi micile tale secretele pentru ca reusita unei retete sa fie deplina?

I: In primul rand trebuie sa am dispozitia necesara, altfel refuz sa intru in bucatarie. Si sa fie curat in casa, stiu ca suna ciudat dar eu daca vad si o cana de cafea murdara nu ma apuc de gatit pana nu o spal. Suna cam ciudat,dar asta sunt eu. Sa ma vedeti cum lustruiesc tot prin casa inainte de a gati,dar altfel nu pot, ma enervez.

R: Cat de mult crezi ca influienteaza modul de a gati si manca , sanatatea?

I: Foarte mult, mai ales cu ultima mea problema de sanatate mi-am dat seama ca nu sunt asa rezistenta pe cat credeam. Acum mi-am schimbat meniul, desi mai plang dupa mancarurile care-mi placeau inainte, dar nu mai vreau sa trec prin asa o experienta. Faptul ca mancam nesanatos s-a simtit si inainte de problemele mele, numai ca nu voiam sa renunt. A trebuit un soc,din asta,sa-mi dau seama ca nu e bine. In ultima vreme m-am ghidat dupa cartea lui Monti(multumesc Soothe ca ai pus linkul!!!) si ma simt mai bine si am slabit 3 kg. Asta e un bonus la faptul ca incerc sa mananc corect.

R: Intradevar sanatatea este bunul cel mai de pret pe care il avem. Cum iti petreci timpul liber, ce hobby-uri ai?

I: Vinerea iesim obligatoriu la restaurant cu prietenii, iar in weekenduri eu si Radu ne urcam in masina si mergem aiurea, fara o tinta precisa. E fain, ne simtim bine impreuna, de obicei avem noroc si gasim zone frumoase, ne plimbam pe jos fiindca in timpul saptamanii rar avem ocazia sa facem putina miscare.

Principalul hobby ar fi designul, in domeniu: web design, vestimentatie, designul de interioare.....orice e frumos si de bun gust ma atrage. Dar aici sunt mai mult un un privitor, in web design m-am mai aventurat. Ma relaxez gatind sau citind.
Imi place si muzica, dar numai cea vesela, de fapt totul trebuie sa fie optimist in jurul meu, asa ma simt bine. Si in cazul oamenilor, ii apreciez pe cei cu simtul umorului foarte dezvoltat, daca cineva ma face sa rad e imediat prietenul meu.
Imi place la nebunie kartingul fiindca sunt o vitezomana, imi place sa conduc si pe sosele, dar acolo sunt mai prudenta. In schimb pe circuit imi iau revansa. Inainte mergeam pana la Oradea la karting, dar acum avem si la Cluj un circuit

R: Cu siguranta ca simtul umorului si optimismul fac casa buna cu tine Care ar fi motto-ul care te ghideaza in viata?

I: Ma bucur de ceea ce am si sa-mi traiesc viata dupa cum imi place mie, nu celor din jur.

R: Ai dreptate, pastreaza-ti bine visele, pentru ca, daca ele mor, viata devine o pasare cu aripa rupta ce nu poate zbura.

Ce ai vrea sa le transmiti celorlalti membri ai RC?

I: Ca am devenit dependenta de ei,ideile culinare ce le gasesc aici imi sunt utile si pentru ca atmosfera este prietenoasa si calda vreau sa le transmit tuturor prietenilor de pe RC ca……..pe 5 mai ma casatoresc!

R: Ce veste minunata!!!!!!!!

Ioana ma bucur mult pentru tine si probabil sunt prima de pe RC care afla acest lucru si de aceea profit de prilej si-ti doresc….sa mergi pe un drum numit fericire,sa te impiedici de un ciot numit noroc, sa cazi intr-o prapastie numita implinire si florile iubirii sa-ti impodobeasca viata pentru totdeauna.

Club Editorial Retete Culinare
Autor: Mona S P

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Bucataras.RO

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia

Am incercat o noua reteta de zacusca ,,fara ardei". A reusit foarte bine, aroma intensa de toamna, gust spectaculos de...

Zacusca cu vinete, gogosari si kapia
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia