Interviu cu Parinca - despre cum e sa cresti pere-n sticle cu palinca

Interviu cu Parinca - despre cum e sa cresti pere-n sticle cu palinca

Numele de parinca provine din doi termeni care concep acest produs, para si palinca, si reprezinta afacerea-hobby a doi producatori care isi castiga existenta din alte activitati.

In cele ce urmeaza ne povestesc cum e sa creasca pere in sticle cu palinca, despre provocarile, recompensele sau beneficile pe care le aduce aceasta licoare imbatator de aromata: parinca.

Cine sunteti si cu ce va mai ocupati pe langa producerea de Parinca? 

Numele meu este Mihai Ciobanu, iar de profesie sunt arhitect. "Afacerea" respectiva am inceput-o impreuna cu sotia mea, Alexandra, care lucreaza in Resurse Umane, deocamdata nu o consideram afacere, mai mult un hobby, asupra caruia aplicam un studiu de piata, sa vedem cine este interesat de produsele noastre.

Ce va atras si determinat sa porniti aceasta afacere?

Intreg conceptul de a creste fructe in sticle nu ne apartine (bineinteles), dar este unul care, pe mine personal, m-a intrigat si m-a incantat, in ideea de a incerca sa cresc fructele in sticla si de a crea apoi un produs din acest procedeu rar intalnit la noi si chiar in strainatate.

Cat de greu este sa cresti fructe in sticla? Care e rata succesului si ce factori depinde acest lucru?

Dificultatea in a creste fructe in sticle nu o reprezinta munca depusa sau eforturile pe care le faci pentru a face acest lucru, ci mai degraba procentul scazut de reusita a fructelor care reusesc sa ajunga la maturitate in perioada recoltarii.

Din anii nostri de experienta, am constatat ca acest procent poate pleca de la 40-50 % si in cel mai bun caz poate ajunge undeva la 75%, dar aici vorbim de mai multi factori ce influenteaza productia, de la clima, la modul in care sticla este prinsa in pom, la soiul de pere si chiar si timpul alocat supravegherii livezii pentru a aduce mici corecturi fiecarei sticle in parte atunci cand este cazul.

Ce proprietati benefice are parinca? Multi spun ca ar face minuni pentru digestie, de exemplu.

Asa cum ai spus si tu, face bine digestiei, dar ceea ce nu stiu foarte multi e ca parinca are calitatea de a regla functiile hepatice datorita continutului bogat de vitamine A, B, C, D1 si D2. Noi nu recomandam, de altfel, sa devina un obicei, dar inainte de cina se poate servi un paharel de 40-50 ml de parinca si asta cu 20-25 minute inainte de masa.

Cine sunt clientii vostri? 

Dupa prima productie, pe care nu am avut timp sa o admiram foarte mult, pentru ca a fost foarte ceruta de prieteni si cunostinte, am inceput sa ne facem cunoscuti online. Am zis ca un produs bun se face cunoscut singur si nu printr-un marketing agresiv, mai ales ca vorbim de parinca, iar acest lucru ne pune destule piedici.

Acum am reusit sa cream o mica comunitate de oameni in jurul nostru, care cumpara online si din care am tras urmatoarele concluzii: Parinca este un cadou inedit, majoritatea celor care ne-au cerut produsele au vrut sa le faca cadou.

Un al doilea tip de oameni care ne solicita produsul sunt cei care vor sa le pastreze ca amintire, este considerat totusi un produs de o anumita categorie, iar de multe ori lumea nu se indura sa il consume.

Cel de-al treilea tip de oameni sunt cei care stiu ce inseamna o palinca buna si vor sa ne incerce produsul. Pana in momentul de fata, produsele noastre au ajuns mai in toata tara (Bucuresti, Suceava, Galati, Craiova, Calarasi, Oradea, Cluj, Ploiesti, Pitesti etc.) dar si in afara, in Franta sau in Anglia.

Ce dificultati intampina cineva care doreste sa-si deschida o afacere ca a voastra? 

Asa cum am spus si la inceput, inca nu o consideram o afacere, cel putin nu una stabila, suntem inca in stadiul de experimentare, asupra impactului pe care-l are produsul in piata si asupra calitatii produsului.

Dificultatile in acest domeniu apar in momentul in care pui in prim plan profitul, pentru noi acest aspect vine in planul doi, mai intai vrem sa cream un produs de top, un brand care sa creasca in timp. Stim ca statul nu ne usureaza prea mult situatia, in orice caz nu simtim nici un sprijin in acest sens.

Cu ce feluri de mancare merge servita parinca? 

Asa cum se stie, asociem parinca cu o masa campeneasca: o slaninuta, o friptura de porc sau un preparat traditional, ceea ce este si mai interesant e ca un paharel de parinca este recomandat inainte de o astfel de masa, deoarece a fost descoperita o enzime in palinca care reduce depunerile de colesterol de pe artere.

Inca o data, recomand tuturor ca palinca sa nu fie considerata medicament si sa nu se dezvolte astfel un obicei din acest lucru.

Cum ati convinge pe cineva care nu a incercat niciodata Parinca (si nu-i place palinca) sa incerce produsul vostru?

Bineinteles, parinca nu este pentru oricine, nu poti convinge pe cineva care nu a incercat macar o tuica sau palinca de prune, nu ar avea cu ce compara pentru a sti diferentele. Dar noi o recomandam celor care au mai baut astfel de tarii, iar diferentele se vor observa din momentul mirosirii licorii.

Majoritatea palincii din comert este de pruna, a noastra este numai din pere, ceea ce ii ofera o aroma deosebita. Faptul ca in sticla se afla o para, da un aspect deosebit produsului. De asemenea, in interiorul sticle se produce un schimb de substante, ce indulceste licoarea, facand-o chiar usor de baut si pentru cei neobisnuiti cu tariile, iar fructul absoarbe alcoolul si acesta devine vedeta sticlei. La sfarsit se pot imbata 3 persoane mancand fructul respectiv.

Sursa foto: facebook.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci
Salata de cartofi Olivier

Salata de cartofi Olivier

Aceasta salata combina cubulete de cartofi, morcovi, carne fiarta (vita sau pui), castraveti murati, mazare si oua, toate...

Salata de cartofi Olivier
Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
1
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Ceafa de porc la cuptor
2
Prajitura turnata cu branza si visine
3
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Tavalita cu Nuca
4
Dulciuri

Tavalita cu Nuca

Tavalita cu Nuca
Parteneri
Prajitura cu iaurt si cirese
Bucataras.RO

Prajitura cu iaurt si cirese

Reteta am luat-o din "Cartea Regala de Bucate" a Principesei Margareta, doar ca, fiind sezonul cireselor am adaugat si cirese...

Prajitura cu iaurt si cirese
Chiftele din carne si legume, la cuptor
Culinar.RO

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Gustos.RO

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos

incearca reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata! Un desert decadent, ideal pentru orice ocazie...

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate