Prea iute, prea dulce, prea sarat...

Prea iute, prea dulce, prea sarat...

Daca va numarati printre victimele capacelor slabite de la sticlutele cu condimente, veti considera articolul acesta foarte util. Exista remedii rapide pentru mancarea prea sarata, prea dulce, prea iute, pe scurt, pentru mancarea prea condimentata.


 Mancare prea iute

Daca ati pus prea mult piper sau ardeii adaugati erau mai iuti decat ati anticipat, exista cateva solutii pe care le puteti incerca.

1. Zaharul

Zaharul poate neutraliza gustul iute dintr-o mancare. Incercati sa puneti o lingurita de zahar granulat, o lingura de zahar sau, in functie de mancare, niste ketchup dulce pentru a mai tempera din iuteala. Adaugati putin cate putin, pentru a nu va tranforma mancarea in desert.

2.Un acid

Desi nu este chiar cel mai evidenta arma impotriva gustului iute, substantele acide pot fi foarte eficiente in diminuarea acestuia. In functie de mancare, incercati sa adaugati niste zeama de lamaie, otet, ananas maruntit sau suc de rosii.

3. Produsele lactate

Exista un motiv pentru care smantana este atat de frecvent utilizata in bucataria mexicana, iar bucataria indiana abunda de sosuri cu iaurt - lactatele tempereaza iuteala. Puneti in mancare, treptat, cate o lingura de iaurt, smantana, lapte, branzeturi (precum parmezan), pentru a contracara mancarurile prea picante.

4. Legume

Unele remedii au la baza morcovii sau cartofii taiati, adaugati in mancarea prea picanta. Explicatia e simpla: zaharurile din aceste legume tempereaza iuteala, iar textura poroasa absoarbe din gustul picant.

5. Nuci

Adaugand nuci, alune, migdale, susan (sau unt obtinut din acestea) pot tempera gustul iute. Bineinteles, acestea trebuie folosite doar in mancaruri in care se preteaza.

6. Supa

Daca mancarea prea iute este lichida, atunci puteti adopta cea mai simpla solutie: adaugati o cana de apa sau de supa, pentru a o mai dilua. Daca aveti la indemana si celelalte ingrediente, le puteti adauga, dubland astfel cantitatea initiala de mancare. Aceeasi cantitate de substanta iute se va resimti mai putin raportata la o cantitate de mancare mai mare.

Mancare prea sarata

Aparent exista oameni care cunosc conceptul de "prea sarat". Pentru acestia, exista si solutii pentru a remedia situatiile in care au turnat prea multa sare in mancare:

Adaugarea unui cartof crud, feliat in mancare. In traditia romaneasca se spune ca acesta absoarbe sarea, lasand mancarea numai buna de servit.Clatiti mancarea - daca stratul de sare este peste ceva ce poate fi clatit, nu ezitati sa o faceti.Daca faceti o mancare lichida - supa sau ciorba, adaugati felii de cartofi, orez sau chiar putina faina. Amidonul din acestea vor absorbi din sare si vor echilibra putin gustul mancarii.Uneori, mancarurile prea sarate pot fi contrabalansate de un gust dulce. Mierea sau zaharul ar putea ajuta.O alta maniera de a drege mancarurile este diluarea. Daca e o mancare lichida, adaugati apa, supa, sos de tomate. Daca e o mancare mai solida, mai adaugati ingrediente, respectand proportia initiala.Sucul de lamaie poate ajuta, de asemenea, la "desararea" unei mancari. Puteti incerca si cu sucul altor citrice, pentru un gust dulce-acrisor.Mancare prea dulce

Daca ati scapat vreodata prea mult zahar intr-un sos sau o mancare, probabil stiti ca asta
schimba mult din gustul alimentelor. Ca sa remediati situatia, trebuie sa:

Adaugati putina sare sau sos de soia.Adaugati un acid - cum e sucul de lamaie sau otetul.Adaugati condimente sau alimente aromatice - precum usturoiul. Pentru ca acesta esteperceput mai mult prin miros, iar gustul dulce prin senzorii de pe limba, adaugand usturoicrestem savoarea mancarii si distragem atentia de la gustul dulce.Rezumat:

Exista 5 "gusturi": sarat, dulce, acru, amar si picant. Crescand cantitatea unui ingredient,
il contracaram pe celalalt. Nu se schimba gustul mancarii, ci se schimba modul in care papilele
gustative o percep.

Daca alterati unul din gusturi, le veti altera si pe celelalte.Daca e prea acru - adaugati ceva dulce sau ceva sarat, in functie de ce gatiti.Daca e prea dulce, adaugati ceva acru: suc de citrice, otet etc.Daca e prea amar, adaugati ceva dulce, sarat sau acru.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort cu ciocolata si caise - o combinatie reusita

Tort cu ciocolata si caise - o combinatie reusita

Savureaza fiecare muscatura din deliciosul tort cu ciocolata si caise, o combinatie perfecta de dulceata ciocolatei cu...

Tort cu ciocolata si caise - o combinatie reusita
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Prajitura cu Visine si Crema de Ciocolata

Prajitura cu Visine si Crema de Ciocolata

Prajitura cu Visine si Crema de Ciocolata
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa
2
Carte de bucate

Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa

Este un amestec delicios de legume, printre care vinete, dovlecei, ardei, roșii, ceapă și condimente, gătite împreună...

Ratatouille - o tocanita taraneasca delicioasa
Bulgarasi Cu Cascaval
3
Aperitive

Bulgarasi Cu Cascaval

Bulgarasi Cu Cascaval
Prajitura Cappuccino
4
Dulciuri

Prajitura Cappuccino

Prajitura Cappuccino
Castraveti in otet (bulgaresti)
5
Conserve, muraturi

Castraveti in otet (bulgaresti)

Castraveti in otet (bulgaresti)
Parteneri
Salata de fasole galbena pastai cu salam vanatoresc
Bucataras.RO

Salata de fasole galbena pastai cu salam vanatoresc

 Este genul de salata foarte apreciata in casa noastra. De multe ori o prepar chiar fara carne. Fasolea verde proaspata...

Salata de fasole galbena pastai cu salam vanatoresc
Inghetata de zmeura cu vanilie si arahide glazurate
Culinar.RO

Inghetata de zmeura cu vanilie si arahide glazurate

O dulce sublim, o reteta de vacanta pe care o adoram :)

Inghetata de zmeura cu vanilie si arahide glazurate
Tort cu jeleu de zmeura si iaurt
Gustos.RO

Tort cu jeleu de zmeura si iaurt

Tort cu jeleu de zmeura si iaurt
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate