Daca va numarati printre victimele capacelor slabite de la sticlutele cu condimente, veti considera articolul acesta foarte util. Exista remedii rapide pentru mancarea prea sarata, prea dulce, prea iute, pe scurt, pentru mancarea prea condimentata.
Mancare prea iute
Daca ati pus prea mult piper sau ardeii adaugati erau mai iuti decat ati anticipat, exista cateva solutii pe care le puteti incerca.
1. Zaharul
Zaharul poate neutraliza gustul iute dintr-o mancare. Incercati sa puneti o lingurita de zahar granulat, o lingura de zahar sau, in functie de mancare, niste ketchup dulce pentru a mai tempera din iuteala. Adaugati putin cate putin, pentru a nu va tranforma mancarea in desert.
2.Un acid
Desi nu este chiar cel mai evidenta arma impotriva gustului iute, substantele acide pot fi foarte eficiente in diminuarea acestuia. In functie de mancare, incercati sa adaugati niste zeama de lamaie, otet, ananas maruntit sau suc de rosii.
3. Produsele lactate
Exista un motiv pentru care smantana este atat de frecvent utilizata in bucataria mexicana, iar bucataria indiana abunda de sosuri cu iaurt - lactatele tempereaza iuteala. Puneti in mancare, treptat, cate o lingura de iaurt, smantana, lapte, branzeturi (precum parmezan), pentru a contracara mancarurile prea picante.
4. Legume
Unele remedii au la baza morcovii sau cartofii taiati, adaugati in mancarea prea picanta. Explicatia e simpla: zaharurile din aceste legume tempereaza iuteala, iar textura poroasa absoarbe din gustul picant.
5. Nuci
Adaugand nuci, alune, migdale, susan (sau unt obtinut din acestea) pot tempera gustul iute. Bineinteles, acestea trebuie folosite doar in mancaruri in care se preteaza.
6. Supa
Daca mancarea prea iute este lichida, atunci puteti adopta cea mai simpla solutie: adaugati o cana de apa sau de supa, pentru a o mai dilua. Daca aveti la indemana si celelalte ingrediente, le puteti adauga, dubland astfel cantitatea initiala de mancare. Aceeasi cantitate de substanta iute se va resimti mai putin raportata la o cantitate de mancare mai mare.
Mancare prea sarata
Aparent exista oameni care cunosc conceptul de "prea sarat". Pentru acestia, exista si solutii pentru a remedia situatiile in care au turnat prea multa sare in mancare:
Adaugarea unui cartof crud, feliat in mancare. In traditia romaneasca se spune ca acesta absoarbe sarea, lasand mancarea numai buna de servit.Clatiti mancarea - daca stratul de sare este peste ceva ce poate fi clatit, nu ezitati sa o faceti.Daca faceti o mancare lichida - supa sau ciorba, adaugati felii de cartofi, orez sau chiar putina faina. Amidonul din acestea vor absorbi din sare si vor echilibra putin gustul mancarii.Uneori, mancarurile prea sarate pot fi contrabalansate de un gust dulce. Mierea sau zaharul ar putea ajuta.O alta maniera de a drege mancarurile este diluarea. Daca e o mancare lichida, adaugati apa, supa, sos de tomate. Daca e o mancare mai solida, mai adaugati ingrediente, respectand proportia initiala.Sucul de lamaie poate ajuta, de asemenea, la "desararea" unei mancari. Puteti incerca si cu sucul altor citrice, pentru un gust dulce-acrisor.Mancare prea dulce
Daca ati scapat vreodata prea mult zahar intr-un sos sau o mancare, probabil stiti ca asta
schimba mult din gustul alimentelor. Ca sa remediati situatia, trebuie sa:
Adaugati putina sare sau sos de soia.Adaugati un acid - cum e sucul de lamaie sau otetul.Adaugati condimente sau alimente aromatice - precum usturoiul. Pentru ca acesta esteperceput mai mult prin miros, iar gustul dulce prin senzorii de pe limba, adaugand usturoicrestem savoarea mancarii si distragem atentia de la gustul dulce.Rezumat:
Exista 5 "gusturi": sarat, dulce, acru, amar si picant. Crescand cantitatea unui ingredient,
il contracaram pe celalalt. Nu se schimba gustul mancarii, ci se schimba modul in care papilele
gustative o percep.
Daca alterati unul din gusturi, le veti altera si pe celelalte.Daca e prea acru - adaugati ceva dulce sau ceva sarat, in functie de ce gatiti.Daca e prea dulce, adaugati ceva acru: suc de citrice, otet etc.Daca e prea amar, adaugati ceva dulce, sarat sau acru.
Prajitura cu crema de lamaie este o combinatie rafinata intre prospețimea citricelor și dulceața delicată a cremei...
Prajitura cu crema de lamaie - dulce-acrisoaraUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniIncearca reteta noastra de chec bicolor pufos, jumatate alb si jumatate cu cacao, acoperit cu o glazura fina de ciocolata. Un...
Chec bicolor pufos cu glazura de ciocolata – reteta usoara si delicioasa
Comentarii