Povestea si secretul ciorbei de burta - cum a ajuns aceasta pe mesele romanilor

Povestea si secretul ciorbei de burta - cum a ajuns aceasta pe mesele romanilor

Chiar daca ciorba de burta este unul dintre perparatele specifice bucatariei romanesti, aceasta nu a fost inventata pe taramuri mioritice. 

Ca multe alte feluri de mancare indragite de romani, ciorba de burta a ajuns aici dintr-un capriciu istoric si in cazanele trupelor otomane. 

Pentru ca erau digerate cu usurinta, ciorbele erau prescrise pentru recuperarea bolnavilor sau ranitilor, fiind considerate recuperatoare.

Astfel, pe timp de razboi, ciorba era una dintre mesele preferate de trupele Imperiului Otoman. De exemplu, sefii regimentelor de spahii erau cunoscuti sub titulatura de ciorbagii - pentru ca langa cortul lor se afla dintotdeauna cel al popotei, unde se faceau cele mai bune ciorbe de burta sau de berbecuti. In turceste, aceasta fiertura miraculoasa purta numele de "çorba", care a fost imprumutat de romani si transformat in "ciorba".

Ciorba de burta a fost adoptata de mai toate popoarele calcate de otomani: bulgarii, sarbii, croatii sau albanezii au si ei variantele lor de ciorba de burta.

In urma cu un an, un jurnalist american de calatorii (Seth Kugel) de la The New York Times lauda ciorba de burta ca fiind "alimentul perfect pentru refacerea fortelor dupa schi".

"Am ajuns in Transilvania iarna (...), sperand sa gasesc preturi mici, castele acoperite cu zapada si poate o zi de schi. Si mancare pe sufletul meu: Daca exista un fel de mancare facut pentru refacerea fortelor dupa schi, este ciorba de burta romaneasca, care este bogata si ieftina", scrie Kugel, intr-un articol The New York Times.

Cu toate acestea, ciorba de burta nu este neaparat mancarea schiorilor. Radu Anton Roman spunea despre aceasta ca ar fi, de fapt, mancarea "vizitiilor beti, dar dupa care se innebunesc elitele". Ce-i drept, este leacul ideal pentru mahmureala, dat fiind faptul ca este foarte consistenta si grasa (si poate fi acrita cu otet, in functie de preferinte).

Tot Radu Anton Roman povesteste ca otetul e un adaos romanesc, la fel ca si zarzavaturile.

Unul dintre secretele celei mai bune ciorbe de burta este adaugarea catorva oase oase de vita, pline de maduva. Astfel, ciorba de burta prinde mai mult gust si aroma, dar si gelatina care face ca zeama o sa fie densa, compacta. 

Sursa foto: gustos.ro
Surse articol: historia.roziare.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga
Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci

Sarmale de post cu ciuperci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
2
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Branza de Vaci
3
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Prajitura din albusuri cu ciocolata si crema de branza cu ness
4
Dulciuri

Prajitura din albusuri cu ciocolata si crema de branza cu ness

Prajitura din albusuri cu ciocolata si crema de branza cu ness
Macrou la gratar cu mamaliguta - un festin culinar
5
Mancaruri cu peste

Macrou la gratar cu mamaliguta - un festin culinar

Macrou la gratar cu mamaliguta - un festin culinar
Parteneri
Desert tarta cu crema de portocale si dulceata, fara zahar
Bucataras.RO

Desert tarta cu crema de portocale si dulceata, fara zahar

Imi place foarte mult sa pregatesc tarte, sub fel si fel de combinatii, cu diverse creme, arome si fructe. Testez tot mai des...

Desert tarta cu crema de portocale si dulceata, fara zahar
Chec cu portocale
Culinar.RO

Chec cu portocale

Un chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...

Chec cu portocale
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Gustos.RO

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos