Povestea si secretul ciorbei de burta - cum a ajuns aceasta pe mesele romanilor

Povestea si secretul ciorbei de burta - cum a ajuns aceasta pe mesele romanilor

Chiar daca ciorba de burta este unul dintre perparatele specifice bucatariei romanesti, aceasta nu a fost inventata pe taramuri mioritice. 

Ca multe alte feluri de mancare indragite de romani, ciorba de burta a ajuns aici dintr-un capriciu istoric si in cazanele trupelor otomane. 

Pentru ca erau digerate cu usurinta, ciorbele erau prescrise pentru recuperarea bolnavilor sau ranitilor, fiind considerate recuperatoare.

Astfel, pe timp de razboi, ciorba era una dintre mesele preferate de trupele Imperiului Otoman. De exemplu, sefii regimentelor de spahii erau cunoscuti sub titulatura de ciorbagii - pentru ca langa cortul lor se afla dintotdeauna cel al popotei, unde se faceau cele mai bune ciorbe de burta sau de berbecuti. In turceste, aceasta fiertura miraculoasa purta numele de "çorba", care a fost imprumutat de romani si transformat in "ciorba".

Ciorba de burta a fost adoptata de mai toate popoarele calcate de otomani: bulgarii, sarbii, croatii sau albanezii au si ei variantele lor de ciorba de burta.

In urma cu un an, un jurnalist american de calatorii (Seth Kugel) de la The New York Times lauda ciorba de burta ca fiind "alimentul perfect pentru refacerea fortelor dupa schi".

"Am ajuns in Transilvania iarna (...), sperand sa gasesc preturi mici, castele acoperite cu zapada si poate o zi de schi. Si mancare pe sufletul meu: Daca exista un fel de mancare facut pentru refacerea fortelor dupa schi, este ciorba de burta romaneasca, care este bogata si ieftina", scrie Kugel, intr-un articol The New York Times.

Cu toate acestea, ciorba de burta nu este neaparat mancarea schiorilor. Radu Anton Roman spunea despre aceasta ca ar fi, de fapt, mancarea "vizitiilor beti, dar dupa care se innebunesc elitele". Ce-i drept, este leacul ideal pentru mahmureala, dat fiind faptul ca este foarte consistenta si grasa (si poate fi acrita cu otet, in functie de preferinte).

Tot Radu Anton Roman povesteste ca otetul e un adaos romanesc, la fel ca si zarzavaturile.

Unul dintre secretele celei mai bune ciorbe de burta este adaugarea catorva oase oase de vita, pline de maduva. Astfel, ciorba de burta prinde mai mult gust si aroma, dar si gelatina care face ca zeama o sa fie densa, compacta. 

Sursa foto: gustos.ro
Surse articol: historia.roziare.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura Rustica
2
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
3
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
4
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Ardei Iuti Feliati in Otet
5
Conserve, muraturi

Ardei Iuti Feliati in Otet

Ardei Iuti Feliati in Otet
Parteneri
Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Bucataras.RO

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie

Deliiiiiiciooooosaaaaaaaa! Garantez...racoritoare, lejera...de vara!Merge cu o limonada cu gheata si menta perfect! 

Prajitura cu piscoturi si crema de lamaie
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia