Palinca care face celebra Romania - palinca de scoruse, premiata cu titlul de Champion la un concurs international

Palinca care face celebra Romania - palinca de scoruse, premiata cu titlul de Champion la un concurs international

Doi prieteni din Sfantul Gheorghe, judetul Covasna, Fustos Imre si Dezso Tibor, au facut Romania faimoasa peste hotare cu palinca din fructe, pe care, spun ei, o fac ca hobby.

Aceasta palinca este, cel mai probabil, una dintre cele mai bune nu doar din Romania, dar si din tarile care produc aceasta bautura, din moment ce a castigat numeroase medalii de aur, argint si bronz la concursurile internationale de gen. 

"Suntem doi asociati. Eu ma ocup de constructii, tamplarie, PVC, lucram prin Germania, prin toata tara cu produsele nostre. Colegul are niste magazine de pantofi. Ceea ce facem este o activitate mai multe de hobby, de timpul liber, de dupa amiaza sau in weekenduri cand avem timp", a povestit Fustos Imre.

Cei doi prieteni au fondat in 2012 distileria care produce palinca sub brandul Potio Nobilis. Investitia a fost de 200.000 euro si a fost nevoie de vizite de documentare la distilerii din Austria, Ungaria, Serbia si Slovenia.

"Ce ne-am propus noi sa facem este sa facem un lucru cat se poate de premium din palinca. Palinca nu este considerata la noi o bautura premium. Este ceva asa... taiem porcul, ne ametim, ne simtim bine, a fost gasca buna, a fost si produsul bun, dar nu este neaparat de concurs sau ceva facut ca la carte.

Nu fololsim niciun fel de aditiv, nu adaugam zahar, nu adaugam arome, doar ce iese din fruct. Randamentele sunt mici. De multe ori se face pentru ca asa faceau bunicul si strabunicul. Dar daca ei faceau gresit, se mosteneste traditia gresit. Daca nu am putut sa vand fructele la piata si nu au fost bune nici de dulceata, las ca mai facem o palinca", a explicat Imre pentru wall-street.ro.

Preturile produselor lor sunt cuprinse intre 70 si 200 lei / 0,5 litri - palinca de zmeura fiind cea mai scumpa. 

Premiile la competitiile internationale: 

- Cea mai buna palinca a concursului (palinca de zmeura) - in cadrul competitiei internationale din Ungaria 2013.
- 2 titluri de "champion" (zmeura, prune) - in cadrul competitiei internationale din Ungaria 2013.
- 2 medalii de aur, 4 medalii de argint, 6 medalii de bronz - in cadrul competitiei internationale din Ungaria 2013.
- 5 medalii de aur, 5 medalii de argint, 1 medalie de bronz - in cadrul competitiei internationale din Serbia 2013.
- 3 medalii de aur si 1 medalie de argint - in cadrul competitiei internationale din Slovacia 2013.

Si in 2014 au inregistrat astfel de succese. De exemplu, la competitia internationala Quintessence, din Ungaria, unde au concurat cu 1.030 produse, a 130 de distilerii, au castigat:

- 2 titluri de "champion" (caise, visine)
- 4 medalii de aur
- 3 medalii de argint
- 5 medalii de bronz

La ultimul concurs international de profil din Ungaria (22-23 ianuarie 2016), palinca de scoruse a obtinut medalia de aur si titlul de 'Champion'. Acasa s-au intors cu 15 medalii, dintre care trei de aur pentru palinca din prune, lichiorul din coacaze negre si palinca de scoruse.

Surse articol: wall-street.ro, agerpres.ro

Sursa foto: facebook.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob umplut

Drob umplut

Drob umplut
Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta

Ciorba de stevie cu omleta
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Hajos teszta (Haiose)
1
Dulciuri

Hajos teszta (Haiose)

Hajos teszta (Haiose)
Prajitura Tosca
2
Dulciuri

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca
Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
3
Dulciuri

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac

Prajitura Cremoasa cu Ness si Mac
Prajitura cu bulion
5
Dulciuri

Prajitura cu bulion

Prajitura cu bulion
Parteneri
Stifado de pui
Bucataras.RO

Stifado de pui

Stifado este o reteta din Grecia si se pregateste cu ceapa arpagic. In lipsa acesteia se poate pregati si cu ceapa normala,...

Stifado de pui
Drob de miel, reteta video
Culinar.RO

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj