Cum sa pregatim orezul perfect?

Cum sa pregatim orezul perfect?

Desi este un aliment frecvent utilizat in bucatariile noastre, orezul este rareori pregatit asa cum trebuie. De cele mai multe ori, in locul garniturilor spectaculoase, servim o masa amorfa si lipicioasa de orez, visand doar la cum ar fi trebuit sa arate. Inainte de a invata sa gatim orezul, trebuie sa stim ca exista mai multe tipuri de orez care se comporta diferit la prepararea termica.

Orezul contine doua componente ale amidonului: amiloza si amilopectina. Amiloza nu se gelatinizeaza in timpul gatirii, prin urmare, orezul ce contine mai multa amiloza tinde sa aiba o consistenta pufoasa, cu boabele separate unele de altele. Orezul cu bob lung are cea mai mare cantitate de amiloza. Amilopectina face orezul lipicios cand este eliberata din boabe in timpul prepararii termice. Orezul cu bob mediu si mic este bogat in amilopectina si este folosit cu preponderenta in bucataria asiatica, unde mancarea e recomandat sa fie lipicioasa, pentru a putea fi mancata cu betisoarele traditionale.

Metode de preparare:

Absorbtia
Puneti la fiert 1 1/2 - 2 cani apa (in care veti fierbe o cana de orez). Diferenta rezida din faptul ca diferite tipuri de orez au nevoie de o cantitate diferita de apa pentru a fierbe. Orezul cu bob marunt va folosi mai putina apa, pe cand cel cu bob lung va necesita o cantitate mai mare de apa pentru a se putea expanda complet. Aduceti apa pana la punctul de fierbere, apoi turnati cana de orez in ploaie, mestecand continuu pana cand apa reincepe sa fiarba.

Acoperiti vasul cu un capac potrivit, reduceti la minimul focul si lasati-l la innabusit timp de 15 minute. Nu ridicati capacul in acest timp, pentru ca va iesi aburul. Inainte de a-l servi, indepartati capacul si amestecati-l cu o furculita.
O cana de orez crud este echivalentul a 3 cani de orez fiert.

Fierbere delicata
Intr-un vas, puneti la fiert apa (de 3-4 ori mai multa apa decat orez). Cand aceasta atinge punctul de firbere, adaugati orezul. Reduceti focul si lasati la innabusit, fara a acoperi vasul, timp de 12-15 minute. Strecurati-l, apoi serviti.

Oricare dintre metode folositi, e important ca la sfarsitul procesului de preparare sa lasati orezul sa se odihneasca 5 minute. Astfel, daca exista exces de apa, acesta va fi absorbit, iar orezul va capata o textura uniforma.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci
Salata de cartofi Olivier

Salata de cartofi Olivier

Aceasta salata combina cubulete de cartofi, morcovi, carne fiarta (vita sau pui), castraveti murati, mazare si oua, toate...

Salata de cartofi Olivier
Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese

Tarta cu rubarba si cirese
Cele mai apreciate rețete
Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
1
Dulciuri

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor

Savarinele cu frisca sunt o delicioasa imbinare intre textura pufoasa și ușor umeda a savarinei, imbibata cu deliciosul...

Savarine cu frisca - desert delicat si racoritor
Ceafa de porc la cuptor
2
Prajitura turnata cu branza si visine
3
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza si visine

Prajitura turnata cu branza si visine
Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
5
Borsuri, supe, ciorbe

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai

Supa mexicana de rosii cu galuste de malai
Parteneri
Placinta cu branza si mere
Bucataras.RO

Placinta cu branza si mere

Placinta cu branza si mere
Chiftele din carne si legume, la cuptor
Culinar.RO

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Gustos.RO

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos

incearca reteta perfecta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata! Un desert decadent, ideal pentru orice ocazie...

Reteta de tort cu blat umed de cacao si mousse de ciocolata - deliciu ciocolatos
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate