Cum sa pregatim orezul perfect?

Cum sa pregatim orezul perfect?

Desi este un aliment frecvent utilizat in bucatariile noastre, orezul este rareori pregatit asa cum trebuie. De cele mai multe ori, in locul garniturilor spectaculoase, servim o masa amorfa si lipicioasa de orez, visand doar la cum ar fi trebuit sa arate. Inainte de a invata sa gatim orezul, trebuie sa stim ca exista mai multe tipuri de orez care se comporta diferit la prepararea termica.

Orezul contine doua componente ale amidonului: amiloza si amilopectina. Amiloza nu se gelatinizeaza in timpul gatirii, prin urmare, orezul ce contine mai multa amiloza tinde sa aiba o consistenta pufoasa, cu boabele separate unele de altele. Orezul cu bob lung are cea mai mare cantitate de amiloza. Amilopectina face orezul lipicios cand este eliberata din boabe in timpul prepararii termice. Orezul cu bob mediu si mic este bogat in amilopectina si este folosit cu preponderenta in bucataria asiatica, unde mancarea e recomandat sa fie lipicioasa, pentru a putea fi mancata cu betisoarele traditionale.

Metode de preparare:

Absorbtia
Puneti la fiert 1 1/2 - 2 cani apa (in care veti fierbe o cana de orez). Diferenta rezida din faptul ca diferite tipuri de orez au nevoie de o cantitate diferita de apa pentru a fierbe. Orezul cu bob marunt va folosi mai putina apa, pe cand cel cu bob lung va necesita o cantitate mai mare de apa pentru a se putea expanda complet. Aduceti apa pana la punctul de fierbere, apoi turnati cana de orez in ploaie, mestecand continuu pana cand apa reincepe sa fiarba.

Acoperiti vasul cu un capac potrivit, reduceti la minimul focul si lasati-l la innabusit timp de 15 minute. Nu ridicati capacul in acest timp, pentru ca va iesi aburul. Inainte de a-l servi, indepartati capacul si amestecati-l cu o furculita.
O cana de orez crud este echivalentul a 3 cani de orez fiert.

Fierbere delicata
Intr-un vas, puneti la fiert apa (de 3-4 ori mai multa apa decat orez). Cand aceasta atinge punctul de firbere, adaugati orezul. Reduceti focul si lasati la innabusit, fara a acoperi vasul, timp de 12-15 minute. Strecurati-l, apoi serviti.

Oricare dintre metode folositi, e important ca la sfarsitul procesului de preparare sa lasati orezul sa se odihneasca 5 minute. Astfel, daca exista exces de apa, acesta va fi absorbit, iar orezul va capata o textura uniforma.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos
Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor
Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Cartofi Noi Umpluti, Pane
Cele mai apreciate rețete
Prajitura rasturnata cu visine si caise
1
Dulciuri

Prajitura rasturnata cu visine si caise

Prajitura rasturnata cu visine si caise
Inghetata de trandafiri si banane
2
Dulciuri

Inghetata de trandafiri si banane

Inghetata de trandafiri si banane
Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
3
Carte de bucate

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza
Pizza Fara Blat
4
Paste

Pizza Fara Blat

Pizza Fara Blat
Prajitura cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura cu Mere

Prajitura cu Mere
Parteneri
Reteta de tort cu mere si blat pufos
Bucataras.RO

Reteta de tort cu mere si blat pufos

"Culori de toamnă în bucate." Pe una dintre fetițele mele o cheama Andreea și cu ocazia zilei onomastice...

Reteta de tort cu mere si blat pufos
Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti