Desi este un aliment frecvent utilizat in bucatariile noastre, orezul este rareori pregatit asa cum trebuie. De cele mai multe ori, in locul garniturilor spectaculoase, servim o masa amorfa si lipicioasa de orez, visand doar la cum ar fi trebuit sa arate. Inainte de a invata sa gatim orezul, trebuie sa stim ca exista mai multe tipuri de orez care se comporta diferit la prepararea termica.
Orezul contine doua componente ale amidonului: amiloza si amilopectina. Amiloza nu se gelatinizeaza in timpul gatirii, prin urmare, orezul ce contine mai multa amiloza tinde sa aiba o consistenta pufoasa, cu boabele separate unele de altele. Orezul cu bob lung are cea mai mare cantitate de amiloza. Amilopectina face orezul lipicios cand este eliberata din boabe in timpul prepararii termice. Orezul cu bob mediu si mic este bogat in amilopectina si este folosit cu preponderenta in bucataria asiatica, unde mancarea e recomandat sa fie lipicioasa, pentru a putea fi mancata cu betisoarele traditionale.
Metode de preparare:
Absorbtia
Puneti la fiert 1 1/2 - 2 cani apa (in care veti fierbe o cana de orez). Diferenta rezida din faptul ca diferite tipuri de orez au nevoie de o cantitate diferita de apa pentru a fierbe. Orezul cu bob marunt va folosi mai putina apa, pe cand cel cu bob lung va necesita o cantitate mai mare de apa pentru a se putea expanda complet. Aduceti apa pana la punctul de fierbere, apoi turnati cana de orez in ploaie, mestecand continuu pana cand apa reincepe sa fiarba.
Acoperiti vasul cu un capac potrivit, reduceti la minimul focul si lasati-l la innabusit timp de 15 minute. Nu ridicati capacul in acest timp, pentru ca va iesi aburul. Inainte de a-l servi, indepartati capacul si amestecati-l cu o furculita.
O cana de orez crud este echivalentul a 3 cani de orez fiert.
Fierbere delicata
Intr-un vas, puneti la fiert apa (de 3-4 ori mai multa apa decat orez). Cand aceasta atinge punctul de firbere, adaugati orezul. Reduceti focul si lasati la innabusit, fara a acoperi vasul, timp de 12-15 minute. Strecurati-l, apoi serviti.
Oricare dintre metode folositi, e important ca la sfarsitul procesului de preparare sa lasati orezul sa se odihneasca 5 minute. Astfel, daca exista exces de apa, acesta va fi absorbit, iar orezul va capata o textura uniforma.
Papricasul de pui cu galuste este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mancare traditionale unguresti.
Papricas de pui cu galuste - gustos si savurosSalata asortata de iarna este o muratura pe care o pregatesc in fiecare an, deoarece se insoteste foarte bine cu fripturi,...
Salata asortata de iarna - o muratura delicioasaReteta simpla pentru briose pufoase cu ciocolata. Descopera cum sa pregatesti aceste delicii rapid, folosind ingrediente de...
Briose cu ciocolata - dulci si delicioaseAceasta reteta de prajitura este perfecta pentru sarbatorile de iarna. Perele posate in vin surprind toate aromele iernii,...
Prajitura aromata cu pere intregiIncercati aceasta reteta simpla si gustoasa de clatite pufoase (pancakes). Cu doar cateva ingrediente de baza, veti obtine...
Clatite pufoase. Reteta simpla si gustoasa de pancakes
Comentarii