Cum sa pregatim orezul perfect?

Cum sa pregatim orezul perfect?

Desi este un aliment frecvent utilizat in bucatariile noastre, orezul este rareori pregatit asa cum trebuie. De cele mai multe ori, in locul garniturilor spectaculoase, servim o masa amorfa si lipicioasa de orez, visand doar la cum ar fi trebuit sa arate. Inainte de a invata sa gatim orezul, trebuie sa stim ca exista mai multe tipuri de orez care se comporta diferit la prepararea termica.

Orezul contine doua componente ale amidonului: amiloza si amilopectina. Amiloza nu se gelatinizeaza in timpul gatirii, prin urmare, orezul ce contine mai multa amiloza tinde sa aiba o consistenta pufoasa, cu boabele separate unele de altele. Orezul cu bob lung are cea mai mare cantitate de amiloza. Amilopectina face orezul lipicios cand este eliberata din boabe in timpul prepararii termice. Orezul cu bob mediu si mic este bogat in amilopectina si este folosit cu preponderenta in bucataria asiatica, unde mancarea e recomandat sa fie lipicioasa, pentru a putea fi mancata cu betisoarele traditionale.

Metode de preparare:

Absorbtia
Puneti la fiert 1 1/2 - 2 cani apa (in care veti fierbe o cana de orez). Diferenta rezida din faptul ca diferite tipuri de orez au nevoie de o cantitate diferita de apa pentru a fierbe. Orezul cu bob marunt va folosi mai putina apa, pe cand cel cu bob lung va necesita o cantitate mai mare de apa pentru a se putea expanda complet. Aduceti apa pana la punctul de fierbere, apoi turnati cana de orez in ploaie, mestecand continuu pana cand apa reincepe sa fiarba.

Acoperiti vasul cu un capac potrivit, reduceti la minimul focul si lasati-l la innabusit timp de 15 minute. Nu ridicati capacul in acest timp, pentru ca va iesi aburul. Inainte de a-l servi, indepartati capacul si amestecati-l cu o furculita.
O cana de orez crud este echivalentul a 3 cani de orez fiert.

Fierbere delicata
Intr-un vas, puneti la fiert apa (de 3-4 ori mai multa apa decat orez). Cand aceasta atinge punctul de firbere, adaugati orezul. Reduceti focul si lasati la innabusit, fara a acoperi vasul, timp de 12-15 minute. Strecurati-l, apoi serviti.

Oricare dintre metode folositi, e important ca la sfarsitul procesului de preparare sa lasati orezul sa se odihneasca 5 minute. Astfel, daca exista exces de apa, acesta va fi absorbit, iar orezul va capata o textura uniforma.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Trubochki - Cornulete Rusesti

Trubochki - Cornulete Rusesti

Trubochki - Cornulete Rusesti
Muschi de porc in crusta de nuci

Muschi de porc in crusta de nuci

Muschi de porc in crusta de nuci
Haiose

Haiose

Haiose
Cele mai apreciate rețete
Salata de boeuf (pentru Craciun)
1
Aperitive

Salata de boeuf (pentru Craciun)

Salata de boeuf (pentru Craciun)
Piersici
2
Dulciuri

Piersici

Piersici
Cum Se Fac Jumarile din Slanina / Fleica de Porc
3
Aperitive

Cum Se Fac Jumarile din Slanina / Fleica de Porc

Cum Se Fac Jumarile din Slanina / Fleica de Porc
Tort Racoros
4
Dulciuri

Tort Racoros

Tort Racoros
Prajitura Sau Rulada cu Mere
5
Dulciuri

Prajitura Sau Rulada cu Mere

Prajitura Sau Rulada cu Mere
Parteneri
Magdalene cu lamaie si afine
Bucataras.RO

Magdalene cu lamaie si afine

Intrucat nu mai facusem ceva dulce de ...muuulta vreme :))) am zis sa ii fac teroristului ceva...el vrea mereu briose, insa...

Magdalene cu lamaie si afine
Cozonac oparit
Culinar.RO

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post