Cum sa faci un aluat de paine delicios

Cum sa faci un aluat de paine delicios

Painea este unul dintre alimentele pe care le consumam aproape zilnic. Pentru cei care o pregatesc acasa si nu o cumpara din comert, uneori retetele clasice nu mai sunt de ajuns. Ca orice mancare, painea poate fi asezonata intr-o multitudine de forme, adaugand condimente si diverse zarzavaturi care sa duca la un produs delicios.

Pasi catre obtinerea unei paini delicioase Macinarea graului.

Painea facuta din grau proaspat macinat are un gust mai dulce, o textura mai atragatoare si o aroma mai apetisanta. Cu o banala rasnita puteti macina graul (preferabil organic) la diferite dimensiuni. Celor carora li se pare macinarea personala a graului o povara, le va fi de ajuns o singura incercare pentru a se convinge ca e un proces rapid, data fiind cantitatea relativ mica de macinat.

Adaugati condimentele/ierburile care va incanta cel mai mult.

Oregano, levantica, ulei de masline, frunze de maslin sau foi de dafin, usturoi sau ceapa – toate pot fi adaugate (preferabil nu simultan) in aluaturile pe care le faceti, in functie de intrebuintarea pe care le-o veti da dupa coacere. Daca ierburile si zarzavaturile nu sunt suficiente, puteti oricand sa adaugati stafide sau alune pentru a obtine gustul dorit.

Sfaturi utile in prepararea aluaturilor

Cand amestecati aluatul in robot (mixer, kitchen aid etc.), aveti grija sa nu depasiti momentul in care aluatul formeaza o bila catifelata. Nu se recomanda mixarea exagerata.

Drojdia este elementara pentru succesul aluatului. Daca aceasta este expirata sau inactiva, din orice alt motiv, aluatul nu va creste. In cazul in care nu gasiti drojdie proaspata, puteti folosi si drojdia uscata pe care o puneti intr-un vas mai mare sa se dizolve in 200 ml de apa calda (35-40 grade). Lasati sa stea 5 minute.

A prepara un aluat de faina integrala 100% este destul de dificil duce la o densitate ridicata a produsului. Daca doriti o paine mai pufoasa si mai usoara, combinati faina integrala cu faina alba neprelucrata in procente egale.

Daca nu framantati aluatul la mana, asigurati-va ca folositi paleta pentru framantat a robotului. Paleta standard de taiat din inox va taia lanturile de gluten ce se formeaza, iar painea nu va creste la fel de bine.

O paine standard se obtine din 400-500 g faina.

Aluatul il puteti lasa la crescut in maniera clasica, punand un prosop peste el si lasandu-l la temperatura camerei sau, in cazul in care doriti sa-l coaceti mai repede, il pueti pune in cuptorul incalzit la 35-40 de grade Celsius. Temperatura optima pentru ca aluatul sa creasca bine e de 25 grade celsius.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios. Preparat din avocado copt, rosii, ceapa, usturoi, coriandru si suc de lime,...

Guacamole: un sos mexican autentic si delicios
Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez

Supa de Rosii cu Orez
Cele mai apreciate rețete
Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
1
Dulciuri

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)

Prajitura 18 (prajitura Pufoasa cu Fructe)
Prajitura turnata cu branza de vaci
2
Dulciuri

Prajitura turnata cu branza de vaci

Prajitura turnata cu branza de vaci
Prajitura Rustica
3
Dulciuri

Prajitura Rustica

Prajitura Rustica
Cum se face sucul de roșii
4
Conserve, muraturi

Cum se face sucul de roșii

Cum se face sucul de roșii
Prajitura Tosca - un desert imbietor
5
Dulciuri

Prajitura Tosca - un desert imbietor

Prajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...

Prajitura Tosca - un desert imbietor
Parteneri
Coaste de porc cu cartofi noi
Bucataras.RO

Coaste de porc cu cartofi noi

 Perfecte pentru un pranz de duminica! Sunt atat de fragede si gustoase, de te lingi pe degete! Reteta video pas cu pas...

Coaste de porc cu cartofi noi
Galuste cu prune
Culinar.RO

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia