Cum sa faci un aluat de paine delicios

Cum sa faci un aluat de paine delicios

Painea este unul dintre alimentele pe care le consumam aproape zilnic. Pentru cei care o pregatesc acasa si nu o cumpara din comert, uneori retetele clasice nu mai sunt de ajuns. Ca orice mancare, painea poate fi asezonata intr-o multitudine de forme, adaugand condimente si diverse zarzavaturi care sa duca la un produs delicios.

Pasi catre obtinerea unei paini delicioase Macinarea graului.

Painea facuta din grau proaspat macinat are un gust mai dulce, o textura mai atragatoare si o aroma mai apetisanta. Cu o banala rasnita puteti macina graul (preferabil organic) la diferite dimensiuni. Celor carora li se pare macinarea personala a graului o povara, le va fi de ajuns o singura incercare pentru a se convinge ca e un proces rapid, data fiind cantitatea relativ mica de macinat.

Adaugati condimentele/ierburile care va incanta cel mai mult.

Oregano, levantica, ulei de masline, frunze de maslin sau foi de dafin, usturoi sau ceapa – toate pot fi adaugate (preferabil nu simultan) in aluaturile pe care le faceti, in functie de intrebuintarea pe care le-o veti da dupa coacere. Daca ierburile si zarzavaturile nu sunt suficiente, puteti oricand sa adaugati stafide sau alune pentru a obtine gustul dorit.

Sfaturi utile in prepararea aluaturilor

Cand amestecati aluatul in robot (mixer, kitchen aid etc.), aveti grija sa nu depasiti momentul in care aluatul formeaza o bila catifelata. Nu se recomanda mixarea exagerata.

Drojdia este elementara pentru succesul aluatului. Daca aceasta este expirata sau inactiva, din orice alt motiv, aluatul nu va creste. In cazul in care nu gasiti drojdie proaspata, puteti folosi si drojdia uscata pe care o puneti intr-un vas mai mare sa se dizolve in 200 ml de apa calda (35-40 grade). Lasati sa stea 5 minute.

A prepara un aluat de faina integrala 100% este destul de dificil duce la o densitate ridicata a produsului. Daca doriti o paine mai pufoasa si mai usoara, combinati faina integrala cu faina alba neprelucrata in procente egale.

Daca nu framantati aluatul la mana, asigurati-va ca folositi paleta pentru framantat a robotului. Paleta standard de taiat din inox va taia lanturile de gluten ce se formeaza, iar painea nu va creste la fel de bine.

O paine standard se obtine din 400-500 g faina.

Aluatul il puteti lasa la crescut in maniera clasica, punand un prosop peste el si lasandu-l la temperatura camerei sau, in cazul in care doriti sa-l coaceti mai repede, il pueti pune in cuptorul incalzit la 35-40 de grade Celsius. Temperatura optima pentru ca aluatul sa creasca bine e de 25 grade celsius.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Salata Caprese - simpla si delicioasa

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa
Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa
Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust
Cele mai apreciate rețete
Pandispan cu mere si budinca
3
Dulciuri

Pandispan cu mere si budinca

Pandispan cu mere si budinca
Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
4
Salate

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic

Salata de ardei copti cu sos de rosii, usturoi si otet balsamic
Dulceata de agrise
5
Parteneri
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute