Ce putem face cu resturile de mancare I

Ce putem face cu resturile de mancare I

Cu totii cumparam sau gatim mai mult decat mancam si deseori suntem pusi in postura de a arunca alimentele. Ce putini stiu e ca mancarea se poate refolosi creand noi retete delicioase care sa ne furnizeze variatiile alimentare de care toti avem nevoie. Veti gasi mai jos o lista cu cele mai frecvente mancaruri pe care le aruncam si maniere de a le refolosi.

1. Painea

Exista mai multe metode de a evita aruncarea painii.

Pesmetul

Painea veche sau uscata se pune in cuptor pana se rumeneste. In acest fel vom evita sa mucegaiasca ulterior. Apoi se macina in robot pana se obtine pesmetul pe care-l utilizam ulterior.

Crutoane

Aceeasi paine se poate unge cu ulei de masline si se taie cubulete. Se pun cubuletele la cuptor pana se rumenesc, apoi pot fi folosite ca si crutoane la diverse tipuri de supe.

Prajitura din paine cu cacao

Ingrediente: 

300 g paine uscata 700 ml lapte caldut 7 linguri zahar 4 linguri cacao 1 ou coaja rasa de la o lamaie 1 plic vanilie 50 g unt topit nuci, migdale, seminte de pin stafide (facultativ)

Mod de preparare:

Puneti painea uscata intr-un castron larg si deasupra turnati tot laptele , lasati cateva ore (4-5) sa absoarba bine. Este mai bine sa puneti painea la inmuiat de seara iar a doua zi preparati prajitura. Cand painea s-a inmuiat bine, daca este nevoie o stoarceti de laptele in exces. O maruntiti cu robotul de bucatarie pana devine ca o crema si adaugati restul ingredientelor, amestecand bine cu telul sau mixerul, pana cand devine o compozitie omogena. Luati o forma rotunda (24-26 cm diametru) sau dreptunghiulara (23/30 cm). Captusiti-o cu hartie de cuptor sau o ungeti cu unt si rasturnati inauntru compozitia.

Deasupra puneti cateva nuci, migdale (eventual din acelea dulci) si o bagati in cuptorul deja incalzit, la o temperatura de 200 grade C,timp de 1 ora. Dupa ce o scoateti, lasati sa se raceasca bine si pudrati cu zahar farin. Se conserva la loc racoros sau chiar in frigider.

Sta bine si ceva frisca deasupra

Tarta din paine cu ardei gras 

Ingrediente: 

6 felli mari de paine mai veche (cu miez mai mult) 300 g de ardei gras rosu sau galben ulei de masline 4 oua 100 ml smantana 80 g parmesan 2 linguri de pesmet 2 linguri de ierburi aromatice mixte (cimbru, maghiran, rozmarin, salvie) sare si piper

Mod de preparare

Se bat bine ouale cu smantana, un varf de sare si piperul. Se inmoaie feliile de paine, se scurg si se folosesc pentru a captusi cu ele o tava de tort/tarta unsa cu unt (cu diametrul de 22 cm). Dati la cuptorul incalzit la o temperatura de 200 grade C cam 5 minute.

Intr-o tigaie inabusiti ardeiul taiat in fasii cu putin ulei si sare, adaugand putina apa din cand in cand, pana cand se inmoaie. Lasati sa se raceasca.

Dupa ce s-a racit ardeiul, il amestecati (sa fie scurs de sosul lui) cu restul de oua si smantana, adaugand branza rasa si ierburile aromatice tocate marunt. Turnati compozitia peste feliile de paine si deasupra presarati cu pesmet.

Se coace la o temperatura de 180-200 grade C.

2. PiureSupa

Daca ati facu mai mult piure decat ati putut manca, nu aruncati restul. Mai bine folositi-l pentru o supa dietetica de cartofi si cu garteni.

Cartofi copti

Piureul mai tare se poate refolosi ca garnitura dupa cum urmeaza: se amesteca bine, se adauga niste cascaval, pesmet prajit etc. Se pun in punga de decorat si se fac forme de para pe tava de copt. Se ung cu ou batut, se presara cu pesmet si cascaval si se dau la cuptor, pana se rumenesc. Se servesc langa fripturi.

3. Resturile de friptura

Daca v-ati saturat sa tot plimbati farfuria de carne dintr-o parte in alta, doar amanand momentul cand o veti arunca, puteti incerca sa faceti o pasta de carne. Este usor de facut, se pliaza dupa gustul oricui si poate fi servita ca aperitiv.

4. Mamaliga

Ati facut mai multa mamaliga decat ati putut manca? Nu aruncati resturile, mai bine folositi-le pentru a gati reteta noastra de Mamaliga Reciclata

 Saptamana viitoare vom recicla resturile de prajituri, cozonaci, checuri – deserturi, in general.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui

Gem de gutui

Gem de gutui
Sarmalute asortate

Sarmalute asortate

Sarmalutele asortate, gatite lent intr-un sos bogat de rosii, te imbie cu arome divine si gusturi care te duc cu gandul la...

Sarmalute asortate
Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris

Supa cu carne de rata si galuste de gris
Cele mai apreciate rețete
Cozonac cu carne in foi de varza murata
2
Mancaruri cu carne

Cozonac cu carne in foi de varza murata

Cozonac cu carne in foi de varza murata
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
3
Dulciuri

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara

Prajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...

Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoara
Peltea de gutui cu petale de trandafiri
4
Dulciuri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri

Peltea de gutui cu petale de trandafiri
Salam de biscuiti
5
Dulciuri

Salam de biscuiti

Salam de biscuiti
Parteneri
Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Culinar.RO

Tort cu crema de branza si dovleac placintar

Poate ca sunt unii dintre voi carora nu le place dovleacul placintar altfel decat copt in cuptor. Mie imi place in orice...

Tort cu crema de branza si dovleac placintar
Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Gustos.RO

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese, un desert rapid si delicios, perfect pentru orice ocazie. Incearca reteta...

Mere coapte umplute cu nuca si dulceata de cirese
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia