Ce putem face cu resturile de mancare I

Ce putem face cu resturile de mancare I

Cu totii cumparam sau gatim mai mult decat mancam si deseori suntem pusi in postura de a arunca alimentele. Ce putini stiu e ca mancarea se poate refolosi creand noi retete delicioase care sa ne furnizeze variatiile alimentare de care toti avem nevoie. Veti gasi mai jos o lista cu cele mai frecvente mancaruri pe care le aruncam si maniere de a le refolosi.

1. Painea

Exista mai multe metode de a evita aruncarea painii.

Pesmetul

Painea veche sau uscata se pune in cuptor pana se rumeneste. In acest fel vom evita sa mucegaiasca ulterior. Apoi se macina in robot pana se obtine pesmetul pe care-l utilizam ulterior.

Crutoane

Aceeasi paine se poate unge cu ulei de masline si se taie cubulete. Se pun cubuletele la cuptor pana se rumenesc, apoi pot fi folosite ca si crutoane la diverse tipuri de supe.

Prajitura din paine cu cacao

Ingrediente: 

300 g paine uscata 700 ml lapte caldut 7 linguri zahar 4 linguri cacao 1 ou coaja rasa de la o lamaie 1 plic vanilie 50 g unt topit nuci, migdale, seminte de pin stafide (facultativ)

Mod de preparare:

Puneti painea uscata intr-un castron larg si deasupra turnati tot laptele , lasati cateva ore (4-5) sa absoarba bine. Este mai bine sa puneti painea la inmuiat de seara iar a doua zi preparati prajitura. Cand painea s-a inmuiat bine, daca este nevoie o stoarceti de laptele in exces. O maruntiti cu robotul de bucatarie pana devine ca o crema si adaugati restul ingredientelor, amestecand bine cu telul sau mixerul, pana cand devine o compozitie omogena. Luati o forma rotunda (24-26 cm diametru) sau dreptunghiulara (23/30 cm). Captusiti-o cu hartie de cuptor sau o ungeti cu unt si rasturnati inauntru compozitia.

Deasupra puneti cateva nuci, migdale (eventual din acelea dulci) si o bagati in cuptorul deja incalzit, la o temperatura de 200 grade C,timp de 1 ora. Dupa ce o scoateti, lasati sa se raceasca bine si pudrati cu zahar farin. Se conserva la loc racoros sau chiar in frigider.

Sta bine si ceva frisca deasupra

Tarta din paine cu ardei gras 

Ingrediente: 

6 felli mari de paine mai veche (cu miez mai mult) 300 g de ardei gras rosu sau galben ulei de masline 4 oua 100 ml smantana 80 g parmesan 2 linguri de pesmet 2 linguri de ierburi aromatice mixte (cimbru, maghiran, rozmarin, salvie) sare si piper

Mod de preparare

Se bat bine ouale cu smantana, un varf de sare si piperul. Se inmoaie feliile de paine, se scurg si se folosesc pentru a captusi cu ele o tava de tort/tarta unsa cu unt (cu diametrul de 22 cm). Dati la cuptorul incalzit la o temperatura de 200 grade C cam 5 minute.

Intr-o tigaie inabusiti ardeiul taiat in fasii cu putin ulei si sare, adaugand putina apa din cand in cand, pana cand se inmoaie. Lasati sa se raceasca.

Dupa ce s-a racit ardeiul, il amestecati (sa fie scurs de sosul lui) cu restul de oua si smantana, adaugand branza rasa si ierburile aromatice tocate marunt. Turnati compozitia peste feliile de paine si deasupra presarati cu pesmet.

Se coace la o temperatura de 180-200 grade C.

2. PiureSupa

Daca ati facu mai mult piure decat ati putut manca, nu aruncati restul. Mai bine folositi-l pentru o supa dietetica de cartofi si cu garteni.

Cartofi copti

Piureul mai tare se poate refolosi ca garnitura dupa cum urmeaza: se amesteca bine, se adauga niste cascaval, pesmet prajit etc. Se pun in punga de decorat si se fac forme de para pe tava de copt. Se ung cu ou batut, se presara cu pesmet si cascaval si se dau la cuptor, pana se rumenesc. Se servesc langa fripturi.

3. Resturile de friptura

Daca v-ati saturat sa tot plimbati farfuria de carne dintr-o parte in alta, doar amanand momentul cand o veti arunca, puteti incerca sa faceti o pasta de carne. Este usor de facut, se pliaza dupa gustul oricui si poate fi servita ca aperitiv.

4. Mamaliga

Ati facut mai multa mamaliga decat ati putut manca? Nu aruncati resturile, mai bine folositi-le pentru a gati reteta noastra de Mamaliga Reciclata

 Saptamana viitoare vom recicla resturile de prajituri, cozonaci, checuri – deserturi, in general.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta
Ciorba de loboda

Ciorba de loboda

Ciorba de loboda
Orez cu ciuperci brune

Orez cu ciuperci brune

Orez cu ciuperci brune
Cele mai apreciate rețete
Spaghete carbonara reţetă
1
Paste

Spaghete carbonara reţetă

Spaghete carbonara reţetă
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
3
Carte de bucate

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate

Prajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...

Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Prajitura cu Branza de Vaci
4
Dulciuri

Prajitura cu Branza de Vaci

Prajitura cu Branza de Vaci
Pizza Margherita - ideala pentru o masa rapida si delicioasa
5
Carte de bucate

Pizza Margherita - ideala pentru o masa rapida si delicioasa

Pizza Margherita este o reteta clasica si simpla, perfecta pentru iubitorii de pizza. Realizata cu aluat proaspat, sos de...

Pizza Margherita - ideala pentru o masa rapida si delicioasa
Parteneri
Tort Feerie de Iarna
Bucataras.RO

Tort Feerie de Iarna

Pentru că mâine e Sf. Stelian şi o serbăm pe una dintre surorile mele, i-am pregătit un tort de iarnă aşa cum şi...

Tort Feerie de Iarna
Prajitura cu mere si crusta de nuci
Culinar.RO

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa