Trucuri pentru deserturile diabeticilor

Trucuri pentru deserturile diabeticilor

Dieta diabeticilor trebuie supravegheata cu grija. Fluctuatiile bruste de glicemie pot avea efecte grave asupra starii de bine a celor afectati de aceasta boala, motiv pentru care acestia trebuie sa analizeze cu grija alimentele pe care le consuma, in special carbohidratii, care sunt principalele surse de energie. Carbohidratii simpli (zaharurile) ajung foarte repede in sange, crescand glicemia brusc – motiv pentru care bolnavii de diabet trebuie sa tina sub control consumul acestora.

Acest aspect implica multe neajunsuri in alimentatia diabeticilor: deseori, inseamna renuntarea la deserturi, intrucat majoritatea acestora sunt bazate pe zaharuri. Exista totusi cateva trucuri ce pot fi puse in practica de catre bolnavii de diabet pentru a se putea bucura si ei de niste deseturi reusite.

Cum putem suplini functiile zaharului?

Zaharul are un rol important la prajituri: confera structura catifelata, insiropata, volum si aspectul maroniu. De aceea, inlocuind zaharul, prajiturile pot deveni insipide si cauciucate, departe de conceptul de desert. Din fericire, exista cateva masuri ce se pot lua pentru a substitui 30-50% din zaharul din aluaturi, fara a genera efecte nedorite. Una din cele mai utilizate tehnici este inlocuirea unei jumatati din faina alba indicata de reteta cu faina de ovaz, care este mai dulce si furnizeaza o textura mai catifelata si mai insiropata. Pe langa asta, prajitura ta va avea un aport nutritional valoros datorat ovazului.

Unele prajituri pot fi adaptate cu mai multa usurinta inlocuitorilor de zahar decat altele. Prajiturile bazate pe fructe – piersici, mere, banane, vor avea un gust la fel de bun si cu un substitut al zaharului. Retele de chec, briose, paine care se bazeaza pe zahar pentru a le conferi volum, sunt mai dificil de pus in practica fara nici un gram de zahar.

Nu doar din aluat poate fi diminuata cantitatea folosita de zahar. La siropuri sau la umpluturi posibilitatea de a reduce cantitatea de zahar e chiar mai mare. Alegeti produsele dietetice: iaurt light, toppinguri light, prafuri de budinca fara adaos de zahar, crema de branza fara grasimi etc. De asemenea, zaharul pudrat pe deasupra prajiturii sau siropurile dulci pot fi inlocuite cu fructe uscate maruntite, fara ca aspectul sau gustul desertului sa aiba de suferit.

In cazul prajiturilor cu fructe, lipsa zaharului afecteaza gradul in care umplutura de fructe este legata si zemoasa totodata, de aceea, uneori este necesar sa mai adaugati cateva linguri de suc de fructe sau de amidon (sau oricare alt agent de intarire). De asemenea, puteti ajusta consistenta umpluturii de fructe adaugand mai multa scortisoara sau alte arome.

Sfaturi:
* Intrucat zaharul functioneaza ca si conservant, asigurati-va ca tineti deserturile fara zahar in frigider pentru a fi siguri ca nu se strica.
* Deserturile cu un continut redus de zahar se pot coace mai repede, de aceea e bine sa verificati cuptorul cu cateva minunte mai devreme decat e necesar.
* Daca prajiturile dvs. cu continut redus de zahar nu capata culoarea aramie pe care v-o doriti, inlocuiti zaharul alb cu zahar brun, sau substituiti o lingura de zahar cu o lingura de melasa.
* Daca prajiturile nu cresc cum ar face-o daca in compozitie ar avea mai mult zahar, cresteti cantitatea de afanator (praf de copt, bicarbonat de sodiu) cu 25%.

 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chec cu cirese - desert pentru toata familia

Chec cu cirese - desert pentru toata familia

Checul cu cirese este un desert delicios si usor de preparat, ideal pentru zilele de vara. Cu un aluat pufos si aromat,...

Chec cu cirese - desert pentru toata familia
Supa crema de ciuperci - foarte aromata

Supa crema de ciuperci - foarte aromata

Aceasta supa crema de ciuperci este perfecta in orice moment al zilei, fiind reconfortanta si plina de aroma!

Supa crema de ciuperci - foarte aromata
Lipii Naan - painici indiene pufoase si delicioase

Lipii Naan - painici indiene pufoase si delicioase

Lipia Naan este un fel de paine rotunda, pufoasa, care este populara în bucataria indiana si subcontinentul indian in...

Lipii Naan - painici indiene pufoase si delicioase
Cele mai apreciate rețete
Chec marmorat
1
Dulciuri

Chec marmorat

Chec marmorat
Amandine III
3
Dulciuri

Amandine III

Amandine III
Prajitura Cappuccino
4
Dulciuri

Prajitura Cappuccino

Prajitura Cappuccino
Chec tigrat
5
Dulciuri

Chec tigrat

Chec tigrat
Parteneri
Placinta cu dovleac, dovlecel, migdale si nuca
Bucataras.RO

Placinta cu dovleac, dovlecel, migdale si nuca

O plăcintă cu dovleac ce a avut în sfârșit succes în familia noastră. Nah, acum după ce vor citi...

Placinta cu dovleac, dovlecel, migdale si nuca
Mini tarte cu ciocolata si capsuni
Culinar.RO

Mini tarte cu ciocolata si capsuni

Deserturi de vara Aceste minitarte sunt usor de preparat, foarte delicioase si foarte frumusele. Am cautat mai multe retete...

Mini tarte cu ciocolata si capsuni
Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Gustos.RO

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia