Desi exista mai multe tratamente pentru combaterea obezitatii infantile, cel dietetic ramane mijlocul terapeutic de baza in conditiile actualului nivel de cunoastere a obezitate. Obiectivele acestui tratament constau in modificarea permanenta a obiceiurilor alimentare ale copilului obez, furnizarea aportului corespunzator de proteine, restrictie calorica exclusiv pe seama continutului de lipide si glucide al dietei.
Aceste obiective pot fi atinse prin masuri specifie.
Modificarea comportamentului alimentar se face in timp, prin schimbarea obiceiurilor alimentare vicioase ale copilului obez, stabilirea unui comportament alimentar sanatos, dezvoltarea masurilor de autocontrol ale ingestiei etc. Necesita cooperarea intregii familii si schimbarea atitudinii fata de alimentatia tuturor membrilor familiei.
Masurile care vizeaza schimbarea comportamentului alimentar si promovarea obiceiurilor nutritionale sanatoase sunt:indepartarea din dieta a alimentelor cu continut caloric crescut;alimentele nu trebuie sa fie in casa la indemana copiilor;alimentele se consuma numai intr-o incapere anume, in casa si numai la orele de masa;copilul nu trebuie sa fie total separat de dieta obisnuita a familiei, dar va manca portii mai mici;copilul nu trebuie sa manance singur, ci cu ceilalti membri ai familiei la masa, portia va fi taiata in bucati mici, nu va manca repede;intre mese, la scoala nu se vor servi decat gustarile cu continut caloric redus si bauturi hipocalorice;consumul de alimente nu trebuie sa constituie un mijloc de presiune psihica din partea parintilor ('sindromul de farfurie goala') ;copiii mai mari si adolescentii se vor cantari zilnic, in acceleasi conditii (dimineata,dupa golirea vezicii urinare);copilul va fi educat sa-si asume responsabilitatile in functie de varsta, cu privire la controlul a ceea ce mananca;copilul mai mare si adolescentul vor fi incurajati sa-si calculeze aportul caloric zilnic pentru a obtine notiuni privind valoarea calorica a alimentelor;se va incuraja activitatea fizica, practicarea exercitiilor fizice pentru a-i distrage atentia de la preocuparile alimentare.Continutul caloric al dietei:
La sugarii si copiii mici cu obezitate se poate indica timp de o luna o dieta normocalorica, in paralel cu corectarea greselilor alimentare. Daca dupa acest interval de timp se inregistreaza o scadere ponderala de peste 3% din greutatea intiala, se mentine in continuare acest regim, care se presupune ca este suficient pentru inducerea unei slabiri semnificative. Daca scaderea in greutate este mai mica de 3% se recurge la dieta hipocalorica. Dieta va fi adaptata personalitatii copilului si pe cat se poate, preferintelor acestuia.
Obezitatea precoce (inainte de 5 ani) se datoreaza unor practici gresite in alimentatia sugarului si copilului mic si pe de alta parte unui comportament particular al mamei. Este vorba de mama preocupata tot timpul daca sugarul a mancat tot si cat mai mult si care foloseste hrana ca 'linistitor' pentru a calma copilul, iar uneori prin 'dadacirea' si alimentatia excesiva a acestuia, incearca sa compenseze unele emotii, frustrari, intamplari nefericite. Mama mareste numarul biberoanelor si al concentratiilor de lapte, introduce precoce si permanent cerealele si dulciurile, este foarte incantata cand sugarul mananca mult. Sugarii si copiii supraponderali se dezvolta motor mai incet, se misca putin, iar cand se imbolnavesc, fac diverse complicatii.
La prepuberi se indica o reducere treptata a aportului caloric cu 5-6%, iar la puberi cu 7-8%.
La cei mai multi copii obezi se obtin rezultate favorabile prin scaderea aportului caloric anterior cu 30%, deci cu regimuri ce contin de obicei 1000-1500 kcal/zi. Reducerea aportului caloric cu 300-500 kcal/zi duce la majoritatea pacientilor la o scadere in greutate de 40-70 g/zi, respectiv 280-480 g/saptamana, iar dietele cu deficit caloric de 500-1000 kcal/zi determina slabirea cu 70-140 g/zi sau 480-980 g/saptamana.
Restrictii mai severe se impun in cazul existentei unor complicatii amenintatoare pentru viata: hipoventilatie alveolara, apneea in somn, hipertensiune arteriala importanta. Dietele foarte restrictive necesita suplimentare cu vitamine si evident o supraveghere clinico- bilogica atenta.
Recomandari de aport caloric si repartitia principiilor nutritive :
Folosirea regimului de slabire in perioada de crestere si dezvoltare trebuie sa asigure desfasurarea normala a acestora, motiv pentru care nu pot fi depasite anumite valori minime de aport caloric si proteic al dietei:
aportul caloric: ~ 110 calorii/kgc/zi la sugarul sub 6 luni si 90 calorii/kgc/zi la sugarul intre 6-12 luni;60 calorii/kgc/zi din greutatea ideala pentru varsta la copilul prescolar si scolar(sub 12 ani), caloriile fiind astfel repatizate : 20% din proteine, 40% din glucide, 40% din lipide;850 cal/zi la adolecenti in perioada de slabire (62 g proteine, 76 g glucide, 30 g lipide) si 1000 cal /zi dupa perioada initiala de minimum 1 luna.
Ficateii de pui cu ceapa si patrunjel sunt o mancare savuroasa si usor de preparat, perfecta pentru un pranz sau o cina...
Ficatei cu ceapa si patrunjel - o mancare savuroasa si usor de preparatPrajitura Tosca este adesea servita cu o cups de frișca sau cu o lingurita de smantana pentru a completa perfect echilibrul...
Prajitura Tosca - un desert imbietorPrajitura cu foi și gem de prune este o delicatesa dulce și rafinata, care îmbina texturile si aromele subtile ale foilor...
Prajitura cu foi si gem de prune - prajitura dulce-acrisoaraNu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...
Gem de gutui cu ghimbirDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii