Bucataria spaniola

(0)

2013-07-30 00:00:00

Cand ne gandim la Spania, auzim in minte sunetul castanetelor, simtim soarele arzator, vedem luptele cu tauri fiorosi si savuram gustul picant al mancarurilor specifice.

Acestea din urma variaza in functie de regiune, de influentele la care au fost supuse de-a lungul istoriei si de pozitia geografica.

In categoria mancarurilor traditionale spaniole intra si friptura de porc suculenta specifica in Valencia, si calmarii gatiti in fel si chip in Tara Bastilor, si gazpacho din Andalusia.

In aceasta diversitate exista totusi o trasatura este comuna tuturor mancarurilor spaniole: se gatesc cu cele mai proaspete si cele mai bune ingrediente.

Bucatariile regionale

Spania este inconjurata pe 3 laturi de ape. Prin urmare, animalele si plantele acvatice (de la crevetii mici cat un deget pana la homarii uriasi) constituie elemente de baza in bucataria spaniola. Carnea de vita este rareori consumata in Spania, exceptie facand partea de nord. Puiul este insa la fel de important in alimentatia spaniolilor precum sunt fructele si legumele. Maslinele, portocalele, strugurii - sunt toate cultivate pe scara larga.

Dealurile si raurile separa Spania in 47 de provincii care si-au dezvoltat in timpul propriul lor stil de a gati, influentate indeaproape de clima si de ingredientele disponibile.

In Madrid - capitala localizata in centrul tarii - se consuma mancaruri cu influente din toate zonele tarii. Numeroase supe facute din carne de porc, legume sunt fierte in vase de lut la foc domol. Supele au devenit foarte populare in Spania datorita faptului ca sunt foarte usor de gatit.

In Estremadura - o zona mai putin populata de la granite cu Portugalia - alimentul cel mai popular este un anumit tip de carnati picant: chorizo. Un alt preparat specific acestei zone este sparanghelul proaspat tras in putin unt.

In Andalusia fierbinte si uscata ne domolim setea cu un vin de fructe ce poarta numele de sangria. Taranii din aceasta zona au fost primii care au gatit supa rece numita gazpacho - un amestec racoritor de rosii, usturoi, castraveti si ardei verzi care a devenit cu usurinta una din mancarurile preferate de intreaga tara.

Pestele prajit, usor crocant constituie o alta specialitate din aceasta regiune.

Coasta de est a Spaniei este deseori denumita Tara orezului. Orezul este utilizat in multe mancaruri, in special vestita paella, un soi de supa de orez cu pui, fructe de mare si legume. Tot in aceasta zona se intalnesc si intinse livezi de portocali.

Catalonia e vestita pentru fructele ei proaspete din timpul verii: piersici zemoase, caise, pere dulci, cirese si struguri si numeroase sortimente de pepeni dulci. Bucataria de aici foloseste cu prisosinta usturoiul si calmarii, pe care-i gatesc in "cerneala proprie" - adica un sos inchis la culoare si picant.

In nord-estul Spaniei, vechile regate Arragon si Navarre sunt cunoscute pentru sosurile lor in care combina cu inspiratie rosii, ceapa, usturoi, pastrama si ardei proaspat copti, sosuri folosite pentru a accentua savoarea unei multitudini de mancaruri.

In Tara Bastilor, plantele aromatice sunt folosite cu multa indemanare, iar supa de peste gatita aici e apreciata de catre toti cei ce o incearca.

Bucataria din nord-vestul Spaniei este asemanatoare celei din Normandia, Franta. Se consuma supe cremoase si nutritive. Fabada - este cea mai populara supa din aceasta zona si e facuta dintr-un soi local de fasole numit faba fiert cu carne de porc sau pastrama. Tot aici se mananca pe scara larga supele din fructe de mare, deseori combinata cu paine facuta din faina de porumb. Empanada - un alt fel de mancare popular aici e o placinta cu carne sau fructe de mare, servita de obicei rece.

Modul de a manca al unui popor este modelat de istorie, pozitie geografica si religie. Spania este una din acele tari in care aceste influente sunt vizibile in orice farfurie de mancare traditionala.