Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt

Zacusca de vinete cu legume tocate marunt este o reteta traditionala romaneasca, preparata din vinete coapte, ardei copti, ceapa si rosii, toate taiate cubulete. Se fierbe lent cu ulei si condimente, rezultand o pasta groasa si aromata, perfecta pentru a fi intinsa pe paine sau conservata pentru iarna.

Ingrediente

  • 4 vinete mari (aprox. 1,5 kg)
  • 5 ardei kapia copti (sau gogosari) – aprox. 1 kg
  • 4 cepe mari (aprox. 500 g)
  • 4 rosii mari bine coapte (sau 300 ml suc de rosii)
  • 200 ml ulei
  • sare dupa gust (aprox. 1 lingura)
  • piper proaspat macinat (½ lingurita)
  • optional: 1-2 foi de dafin

Mod de preparare

Pune vinetele si ardeii pe plita, gratar sau in cuptor. Dupa coacere, lasa legumele intr-un bol acoperit 15 minute (pentru a se curata mai usor), apoi curata coaja. Lasa vinetele la scurs intr-o sita minim 30 minute. Toaca vinetele marunt cu un cutit de lemn sau din inox. Ardeii: curatati de cotoare si seminte, apoi tocati-i in cuburi mici. Ceapa: tocata marunt, in cubulete.
Rosiile: opareste-le 1 minut, decojeste-le, apoi taie-le cubulete mici (sau foloseste suc de rosii).

ntr-o cratita mare, incinge uleiul si cale ceapa 10-15 minute la foc mic, pana devine aurie si moale. Pune ardeii tocati peste ceapa si cale 10 minute. Adauga rosiile (sau sucul de rosii), amesteca si lasa la fiert 15 minute. Pune vinetele tocate in cratita si amesteca bine. Condimenteaza cu sare, piper si (optional) foi de dafin. Lasa zacusca sa fiarba la foc mic 40–60 minute, amestecand din cand in cand, pana scade si se ingroasa. Gusta si potriveste de sare/piper. Uleiul ar trebui sa urce usor la suprafata, iar textura sa fie omogena dar cu bucati vizibile, ca in imagine.

Optional: conservare pentru iarna. Toarna zacusca fierbinte in borcane sterilizate. Inchide ermetic si fierbe borcanele 30 de minute intr-o oala cu apa (sa le acopere ¾). Lasa-le la racit acoperite cu o patura.

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.