Zacusca de vinete – cu legume tocate marunt

Zacusca de vinete cu legume tocate marunt este o reteta traditionala romaneasca, preparata din vinete coapte, ardei copti, ceapa si rosii, toate taiate cubulete. Se fierbe lent cu ulei si condimente, rezultand o pasta groasa si aromata, perfecta pentru a fi intinsa pe paine sau conservata pentru iarna.

Ingrediente

  • 4 vinete mari (aprox. 1,5 kg)
  • 5 ardei kapia copti (sau gogosari) – aprox. 1 kg
  • 4 cepe mari (aprox. 500 g)
  • 4 rosii mari bine coapte (sau 300 ml suc de rosii)
  • 200 ml ulei
  • sare dupa gust (aprox. 1 lingura)
  • piper proaspat macinat (½ lingurita)
  • optional: 1-2 foi de dafin

Mod de preparare

Pune vinetele si ardeii pe plita, gratar sau in cuptor. Dupa coacere, lasa legumele intr-un bol acoperit 15 minute (pentru a se curata mai usor), apoi curata coaja. Lasa vinetele la scurs intr-o sita minim 30 minute. Toaca vinetele marunt cu un cutit de lemn sau din inox. Ardeii: curatati de cotoare si seminte, apoi tocati-i in cuburi mici. Ceapa: tocata marunt, in cubulete.
Rosiile: opareste-le 1 minut, decojeste-le, apoi taie-le cubulete mici (sau foloseste suc de rosii).

ntr-o cratita mare, incinge uleiul si cale ceapa 10-15 minute la foc mic, pana devine aurie si moale. Pune ardeii tocati peste ceapa si cale 10 minute. Adauga rosiile (sau sucul de rosii), amesteca si lasa la fiert 15 minute. Pune vinetele tocate in cratita si amesteca bine. Condimenteaza cu sare, piper si (optional) foi de dafin. Lasa zacusca sa fiarba la foc mic 40–60 minute, amestecand din cand in cand, pana scade si se ingroasa. Gusta si potriveste de sare/piper. Uleiul ar trebui sa urce usor la suprafata, iar textura sa fie omogena dar cu bucati vizibile, ca in imagine.

Optional: conservare pentru iarna. Toarna zacusca fierbinte in borcane sterilizate. Inchide ermetic si fierbe borcanele 30 de minute intr-o oala cu apa (sa le acopere ¾). Lasa-le la racit acoperite cu o patura.

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Tocana picanta de vinete in stil coreean cu ceapa verde - o mancare savuroasa

Tocana picanta de vinete in stil coreean este o mancare savuroasa, cu vinete fragede gatite in sos iute si aromat, completata...

Pandișpan pufos cu zmeură – simplu, rapid și plin de gust

Pandișpan pufos cu zmeură, ideal pentru vară – simplu, rapid și plin de gust!

Parteneri
Bucataras.RO

Desert cu piscoturi si fructe de padure

Un desert pe cat de simplu, pe atat de bun! :X

Desert cu piscoturi si fructe de padure
Culinar.RO

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute