Pasta de Ghimbir si Usturoi- Allam Velluli Mudda

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • -300 g ghimbir radacina
  • -300 g usturoi
  • -1- 2 linguri ulei de floarea soarelui sau masline ori 50 ml apa
  • -1 varf lingurita turmeric pudra (curcuma), recomandat, dar este optional
  • Altele
  • -1/2 lingurita sare
  • -1 lingurita zeama de lamaie sau otet alimentar

Mod de preparare

Curatati ghimbirul de cioturile noduroase si coaja, iar usturoiul de pielita.
Puneti-le impreuna cu uleiul (apa) in robotul de bucatarie si mixati bine timp de 5 min sau pana cand rezulta o pasta cat mai fina.

Daca nu aveti mixer puteti intrebuinta masina de tocat carne ori dati pe razatoarea fina usturoiul si ghimbirul; in aceste situatii, dupa maruntire amestecati pasta cu ulei.
Daca folositi imediat, inglobati turmericul (optional); pentru aceasta faza reteta se termina aici.


Este una din pastele de baza in bucataria indiana pentru prepararea numeroaselor feluri de mancare, cum ar fi: Subji (acest termen desemneaza "fel de mancare de legume", din orice fel de legume; subjis poate fi uscat, umed sau sub formă de curry), Curry, Chutney, orez, etc, inclusiv pentru marinare rapida.

Pastrare
Puneti pasta intr-un borcanel cu capac, curat si uscat:
- daca doriti sa pastrati pasta in frigider trebuie sa adaugati si restul ingredientelor pentru a preveni oxidarea (zeama de lamaie, sare). Puneti pasta in borcan, asezati deasupra ei o folie de plastic, astfel incat folia sa vina in contact cu pasta in toata zona de deasupra; acoperiti si gura borcanului cu folie si apoi infiletati capacul; in acest fel rezista la frigider 1- 2 luni.

- daca doriti sa o pastrati timp mai indelungat nu mai adaugati uleiul, zeama de lamaie si sarea; portionati pasta in pahare de unica folosinta, acoperiti bine cu folie de plastic si pastrati la congelator. Puteti sa puneti pasta si in pungi cu ziploc, pastrate la congelator; cand aveti nevoie, rupeti bucati din pasta inghetata, atat cat va este necesar.

* Folositi o bucata de ghimbir cat mai proaspata si zemoasa, nu uscata (pentru ca va fi prea fibroasa / atoasa).

** Folosirea uleiului in pasta, este pentru a mari perioada de valabilitate a acesteia si de a impiedica schimbarea culorii ei in timp. Pasta la care nu se adauga ulei, devine verzuie- albastruie din cauza faptului ca usturoiul contine sulf, iar ghimbirul clorofila; schimbarea culorii este doar un proces natural de oxidare.

Nu ar trebui sa evitati sa o consumati dupa ce si-a schimbat culoarea; ea nu este stricata / alterata si ramane buna de folosit inca cateva zile.

Nu folositi niciodata linguri umede sau mana pentru a amesteca pasta; Turmericul (curcuma) pudra si uleiul actioneaza la acesta pasta ca un conservant.

*** Existe diferite retete pentru aceasta pasta. Unele folosesc apa in locul uleiului, ca sa ajute la mixare. Daca stiti ca pastrati pasta doar cateva zile, rastimp in care o consumati, se poate folosi apa (apa scurteaza durata de viata a pastei). In acest caz, va trebui sa folositi pasta in intregime in maxim 7 zile.

Cum se foloseste
- folositi de fiecare data cand luati pasta din borcan o lingurita perfect curata si uscata; puneti imediat capacul la loc si bagati borcanul inapoi in frigider. In acest fel, veti putea pastra pasta in bune conditii timp mai indelungat.

-1 catel de usturoi + 1 feliuta de ghimbir sunt echivalente cu 1 lingurita de pasta.
Folositi cate ½- 1 lingurita (in functie de cat cere reteta si de gustul fiecaruia) cand faceti mancare.
Adaugati-o in Tarka (amestec de condimente indiene in care uleiul / ghee se combina pe foc cu condimente intregi sau pulbere, usturoi, ghimbir, chilli etc.

Acest amestec de condimente da savoare mancarii si ajuta foarte mult la digestie), dupa ce au terminat de pocnit diferitele semintele pe care le folositi. Prajiti pe foc domol cam 20 sec, apoi adaugati ce mai cere reteta: praz sau ceapa tocata sau direct legumele / orezul. Trebuie sa nu mai simtiti deloc gustul de crud al usturoiului inainte sa adaugati alte ingrediente la Tarka.

De asemenea, cand pregatiti Tikki (crochete vegetariene) sau Pakoras (chiftelute indiene) ori alte aperitive indiene, puteti adauga 1 lingurita de pasta (sau dupa gust) in compozitia respectiva.

Aceasta pasta mai poate fi intrebuintata pe post de mujdei sau ca baza pentru mujdei.

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Saramura de pui

Parteneri
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.