Prajitura Napoleon - cel mai delicios desert cu crema de vanilie

Prajitura Napoleon este un desert stratificat, format din foi fragede coapte si crema fina de vanilie. Foile sunt pregatite dintr-un aluat simplu, iar crema este aromata si cremoasa, realizata din lapte, oua, zahar si unt. Dupa asamblare, prajitura se lasa la frigider peste noapte, astfel incat foile sa devina moi si sa absoarba aroma cremei. Este un desert elegant si delicios, perfect pentru ocazii speciale.

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 500 g faina
  • 200 g unt rece
  • 2 galbenusuri
  • 150 ml apa rece
  • 1 lingura otet
  • 1 praf de sare
  • Pentru crema:
  • 1 litru lapte
  • 200 g zahar
  • 100 g amidon (sau 4 linguri faina)
  • 4 galbenusuri
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 200 g unt (la temperatura camerei)
  • 250 g zahăr
  • 4 ouă
  • 100 g făină sau amidon de porumb
  • 200 g unt
  • Esență de vanilie

Mod de preparare

Intr-un bol, amesteca faina cu untul rece taiat cubulete pana obtii un aluat nisipos. Adauga galbenusurile, apa rece, otetul si sarea. Framanta rapid pana se leaga aluatul. Imparte aluatul in 6-8 bucati egale, formeaza bile si lasa-le la frigider pentru 30 de minute. Intinde fiecare bucata in foi subtiri si coace-le pe dosul tavii (unsa in prealabil) la 180°C, aproximativ 10 minute sau pana devin aurii.

Intr-o cratita, amesteca galbenusurile cu zaharul si amidonul pana devin o compozitie omogena. Adauga treptat laptele, amestecand continuu. Pune cratita pe foc mic si amesteca pana crema se ingroasa. Dupa ce crema s-a racit complet, incorporeaza untul moale si esenta de vanilie, mixand bine.

Aseaza prima foaie pe un platou si intinde un strat uniform de crema. Continua procesul pana cand termini foile si crema, pastrand un strat subtire pentru decor. Zdrobeste o foaie si foloseste firimiturile pentru a decora prajitura.

Lasa prajitura la frigider cel putin 6 ore sau peste noapte pentru ca foile sa se inmoaie.Taie prajitura in bucati si serveste-o cu placere!

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Saramura de pui

Parteneri
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.