Prajitura Napoleon - cel mai delicios desert cu crema de vanilie

Prajitura Napoleon este un desert stratificat, format din foi fragede coapte si crema fina de vanilie. Foile sunt pregatite dintr-un aluat simplu, iar crema este aromata si cremoasa, realizata din lapte, oua, zahar si unt. Dupa asamblare, prajitura se lasa la frigider peste noapte, astfel incat foile sa devina moi si sa absoarba aroma cremei. Este un desert elegant si delicios, perfect pentru ocazii speciale.

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 500 g faina
  • 200 g unt rece
  • 2 galbenusuri
  • 150 ml apa rece
  • 1 lingura otet
  • 1 praf de sare
  • Pentru crema:
  • 1 litru lapte
  • 200 g zahar
  • 100 g amidon (sau 4 linguri faina)
  • 4 galbenusuri
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 200 g unt (la temperatura camerei)
  • 250 g zahăr
  • 4 ouă
  • 100 g făină sau amidon de porumb
  • 200 g unt
  • Esență de vanilie

Mod de preparare

Intr-un bol, amesteca faina cu untul rece taiat cubulete pana obtii un aluat nisipos. Adauga galbenusurile, apa rece, otetul si sarea. Framanta rapid pana se leaga aluatul. Imparte aluatul in 6-8 bucati egale, formeaza bile si lasa-le la frigider pentru 30 de minute. Intinde fiecare bucata in foi subtiri si coace-le pe dosul tavii (unsa in prealabil) la 180°C, aproximativ 10 minute sau pana devin aurii.

Intr-o cratita, amesteca galbenusurile cu zaharul si amidonul pana devin o compozitie omogena. Adauga treptat laptele, amestecand continuu. Pune cratita pe foc mic si amesteca pana crema se ingroasa. Dupa ce crema s-a racit complet, incorporeaza untul moale si esenta de vanilie, mixand bine.

Aseaza prima foaie pe un platou si intinde un strat uniform de crema. Continua procesul pana cand termini foile si crema, pastrand un strat subtire pentru decor. Zdrobeste o foaie si foloseste firimiturile pentru a decora prajitura.

Lasa prajitura la frigider cel putin 6 ore sau peste noapte pentru ca foile sa se inmoaie.Taie prajitura in bucati si serveste-o cu placere!

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Parteneri
Bucataras.RO

Prajitura frageda cu mere, de post

Am vazut aceasta prajitura la cateva fete pe Bucataras si am si pregatit-o. Pot sa va spun ca este nemaipomenita. O prajitura...

Prajitura frageda cu mere, de post
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti