Foi de Brick

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru 25-30 buc :
  • -250 g faina alba
  • -2 linguri gris fin, obligatoriu
  • -1 varf de sare
  • -600 ml apa calduta

Mod de preparare

Intr-un bol amestecati faina cernuta, sarea si grisul. Obligatoriu aveti nevoie de un gris fin (daca nu-l aveti la indemana, va recomand sa-l macinati cu rasnita electrica de cafea).

Adaugati pe rand, cate putina apa calduta, amestecand energic de fiecare data ca sa nu se formeze cocoloase. Trebuie sa obtineti un aluat omogen, fin, curgator, ca cel de clatite. Eventual, mai adaugati apa, dar numai calduta.

Puneti pe foc, sa se incalzeasca, o tigaie antiaderenta, pe care o veti sterge, doar prima data, cu un servetel inmuiat in foarte putin ulei (NU TREBUIE sa fie ulei in tigaie).

Folosindu-va de o pensula pe care o inmuiati in coca, pensulati fundul tigai cu un strat foarte subtire de aluat. NU treceti de doua ori prin acelasi loc ca veti lua aluatul care incepe sa se inchege pe pensula si NU va straduiti sa acoperiti complet fundul tigaii de prima data. Acest lucru il veti face pe parcurs.

Pe masura ce se coace - veti recunoaste acest lucru, pentru ca aluatul din tigaie din alb, va deveni transparent - pensulati in locurile neacoperite si peste coca transparenta, dar inca subtire, pana veti obtine grosimea dorita. Seamana cu o clatita, mult mai fina, subtire si transparenta (se vede prin ea), elastica.

Pe masura ce le coaceti, puneti-le intre prosoape pentru ca se intaresc foarte repede.

Le puteti pastra circa 2 zile in frigider, invelite in punga de naylon sau pana la 1 an in congelator.
"feuille de brick"
Se folosesc in bucataria algeriana, tunisiana, araba, in general si nu numai. A fost adoptata si de catre europeni, mai ales de francezi. Se aseamana cu foile de placinta, dar sunt poate putin mai grosute.

Nu sunt asa fragile ca foile de placinta, sunt elastice, nu se rup usor, iar dupa coacere au consistenta unui aluat, usor crocant.
Se preteaza la o serie de preparate, atat dulci, cat si sarate.

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.

Parteneri
Culinar.RO

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa