Cod cu Lamaie

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 400-450 gr fileu de cod
  • 50-60 gr unt
  • 3 linguri de suc de lamaie
  • sare
  • piper
  • boia (dupa gust)
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • pesmet (cat se cere)
  • patrunjel uscat bine maruntit (marar daca va place mai mult)
  • Pentru sos:
  • maioneza dintr-un ou
  • 2 lingurite de hrean (gata preparat)
  • 3 catei de usturoi (sau cuburi)
  • marar uscat dupa gust

Mod de preparare

Pestele se spala bine, se indeparteaza pielea, se portioneaza in marimi egale (pe cat posibil)
Untul se topeste, apoi se amesteca cu sucul de lamaie.

Pesmetul se amesteca cu coaja rasa de lamaie, sare, piper si patrunjelul uscat si bine maruntit.
In timpul asta aveti cartofi pusi la fiert (ii taiati dupa preferinta) sau orez/cus-cus/quinoa/legume sau orice alta garnitura doriti.

Fileurile de peste se dau prin untul topit si amestecat cu lamaie, se acopera bine ambele parti, apoi se tavaleste prin pesmetul condimentat.

Se aseaza pe un gratar si se pune peste sau intr-o tava care se poate folosi in cuptor apoi se presara putina boia deasupra.
Se preancalzeste cuptorul la temperatura medie.

In timp ce se incalzeste cuptorul, se scurg cartofii de apa in care au fiert timp de 10 minute, se aranjeaza intr-un singur rand intr-o tava unsa cu ulei, se stropesc si ei cu ulei, se pun in cuptor langa tava cu peste. Se coc in acelasi timp (ambele) . Timpul de coacere este de aprox 20 de minute.

Ca sa nu stam degeaba, in timpul asta facem o maioneza foarte bine batuta (teapana sa fie) amestecam cu hrean, usturoi si marar si dam la frigider.
Pe o farfurie se pun cateva bucatele de cartofi, 2 bucati de peste si se pune sosul de maioneza deasupra .... Se orneaza cu patrunjel proaspat si felie de lamaie

Observatie: pestele trebuie pus pe un gratar neaparat, altfel ramane pesmetul nefacut dedesubt din cauza umezelii din unt si lamaie (se inmoaie, nu devine crocant, are un aspect de paine inmuiata in apa)

Reteta originala este cu faina in loc de pesmet, eu am incercat ambele variante .... asta a devenit favorita noastra

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.

Parteneri
Culinar.RO

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa