Mancarica de Bob

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • • 500 g pastai verzi de bob
  • • 1 ceapa
  • • 1 morcov
  • • 500 g rosii rascoapte (eu am pus o cutie de 400 gr cuburi de rosii)
  • • 3 linguri untdelemn
  • • sare, piper
  • • 1 legatura groasa de marar verde (am pus 2 linguri marar uscat si o legatura de patrunjel tocat)
  • • 1 pahar smantana (numai daca e vremea infruptarii)

Mod de preparare

Reteta copiata din Radu Anton Roman din cartea "Bucate, vinuri si obiceiuri românesti" 1998 Editura paideia Bucuresti. Modificata cu ce ce am scris in paranteze

• Se pun pastaile de bob la fiert
• Se toaca ceapa, morcovul, rosiile, mararul
• Se inmoaie in untdelemn incins ceapa, morcovul si rosiile

• Se lasa sa scada apa la fiert pana bobul s-a muiat si mai ca nu mai e zeama
• Se adauga uleiul cu ce-i în el

• Se lasa sa dea ceva clocote, sa se impace si impreuneze
• Se sareaza, pipereaza
• Se freaca smantana cu mararul, se toarna peste mancare, se amesteca de un clocot si un pic

" Asta e arheologie, nu mancare" zicea in carticica Radu Anton Roman

* Cum nu am avut smantina ca in Romania am pus un pahar de smintina proaspata (din cea care se bate si pentru frisca, evident ca nu e indulcita: x - aici se numeste panna fresca) la care am adaugat vreo 2 linguri de iaurt.

In mod normal se poate pregati smintina fermentata, acra ca cea din Romania in felul urmator: intr-un pahar/borcan se varsa smintina proaspata si se adauga ori citeva picaturi de lamiie ori 1-2 linguri de iaurt, se lasa la temperatura camerei si in citeva ore aveti o smintina grasa si buna ca acasa. : buuun:

Daca aveti bob proaspat si mai tinar puteti sa puneti si tecile taiate bucatele, sunt foarte bune la gust, eu le-am pus pe cele citeva care erau mai tinerele.

Cind puneti bobul (adica boabele) la fiert daca pielita acestuia este groasa mai bine o scoateti de la inceput si fierbeti numai cele doua " smaralde" care se gasesc in fiecare boaba. Asta pentru ca daca e putin trecut atunci nu mai fierbe in veci pielita in timp ce in mijloc e prea fiert.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...