Se spală năutul în mai multe ape, se pune într-un castron mai înalt, se toarnă peste el cam două ibrice cu apă și se lasă la hidratat peste noapte. Prefer să-l acopăr bine cu apă la început (așa cprocedez și cu fasolea), ca să nu trebuiască să mai completez pe urmă. 
 A doua zi, se scurge năutul, se clătește iar și se pune la fiert într-o cratiță pentru mâncare, cu aprox 1 litru de apă. 
 Între timp se spală și se curăță legumele.
 Se fierbe năutul aprox o oră și jumătate, se culege spuma, apoi se adaugă o ceapă tocată mărunt, ardeiul gras tăiat cubulețe, morcovul ras, o linguriță cu sare. Se mai lasă să fiarbă cam o jumătate de oră.
 Se rumenesc celelalte două cepe tocate mărunt într-o tigaie cu puțin ulei încins, până devin sticloase, se adaugă puțin lichid din mâncare, se amestecă și se adaugă la mâncare, se mai lasă 5 minute. 
 Spre final, se pregătește sosul, desfăcând pasta de tomate în puțină apă și turnând-o peste mâncare. Se mai lasă să fiarbă cam 5 minute, apoi se ia focul.
 Sugestie de prezentare: se garnisește cu felii de lămâie și pătrunjel proaspăt. De asemenea, se poate servi alături de bere cu ghimbir.
 
 Timp de pregătire: aprox 10min (+12 ore la hidratat)
 Timp de gătire: 2h 10min
 Porţii: 6
 Poftă Bună!
 Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: 
 https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/03/mancare-de-naut-cu-sos-de-ceapa.html