Gyros - Condiment si Marinada Greceasca Pentru Carne

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru condimentul gyros:
  • -1 mana fulgi de ceapa uscata sau 1 ceapa potrivita, tocata marunt
  • -1 lingurita sare de mare
  • -1 lingurita cu varf boia dulce
  • -1/2 lingurita boia iute / piper de Cayenne sau dupa gust
  • -oregano uscat, dupa gust
  • -rozmarin uscat, dupa gust
  • -1 lingurita rasa chimen
  • -1 lingurita rasa coriandru, pudra
  • -1 lingurita cu varf piper negru
  • -3 catei de usturoi, zdrobiti sau 1 lingura usturoi granulat
  • -1 frunza de dafin, maruntita bine
  • -ierburi aromatice proaspete, dupa gust si preferinta: menta verde, maghiran, cimbru (in situatii de forta majora se pot folosi si cele uscate)
  • Pentru marinada gyros:
  • -condiment gyros
  • -ulei de masline
  • -suc de lamaie

Mod de preparare

Condiment gyros:
Puneti fulgii de ceapa / ceapa tocata intr-un mojar si adaugati sarea de mare.
Incepeti sa zdrobiti amestecul pana cand se marunteste bine.
Adaugati boiaua dulce, boiaua iute, oregano, rozmarin si continuati mojararea.
Adaugati chimen, coriandru pudra si piper negru.
Puneti usturoiul zdrobit sau cel granulat.
In final, maruntiti frunza de dafin si adaugati-o.

Continuati mojararea pana cand obtineti un amestec omogen.
La sfarsit, adaugati ierburile proaspat tocate (recomandat), dar pot fi inlocuite si cu uscate.

* In amestecul initial, ca sa se combine mai bine cu celelalte condimente si sa creeze o baza aromatica superba este recomandat sa puneti oregano si rozmarinul, uscate.

Folositi pentru condimentarea fripturilor facute in cuptor, la grill sau a carnii pregatita la gratar (miel, porc, pui, etc) sau legume, in special la cartofi.

Marinada gyros:
Amestecati condimentul gyros cu ulei de masline (cate 1 lingura o data) si suc de lamaie (cate 1 lingurita o data), alternand.

Amestecati bine pana obtineti o pasta omogena, care sa fie mai fluida.
Pentru marinare, ungeti carnea cu marinada gyros, pe toate fetele si lasati la rece, in vas acoperit, pentru cel putin 2 ore, dar cel mai bine de seara pana dimineata.

Folositi carnea dupa cum cere reteta.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa