Tort Dobos

Portii
12
Timp pregatire
240 minute
Timp coacere
120 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 8 ouă
  • 80 g unt / margarină
  • 160 g zahăr
  • 120 g făină
  • Cremă:
  • 3 ouă
  • 250 g zahăr
  • 200 g ciocolată amăruie rasă, sau 80 g cacao
  • 250 g unt / margarină
  • 3 linguri de apă
  • 1 lingură de rom
  • Glazura
  • 150 g zahăr
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • Balotare
  • 150 g nucă
  • 100 g zahăr

Mod de preparare

Se separa ouăle gălbenușurile de albușuri, se topeste untul / margarina, se lasa să se răcească (călduță); taie 9 bucăți de hârtie de copt cu diametru 26 cm și le asezi pe tăvi de copt ( trebuie sa dispui de mai multe tăvi, dacă nu, așezi pe planșetă de lucru ). Se incălzește cuptorul la 220 grade celsius (cuptor cu gaz: gradul 3).
Albușurile se bat spumă tare, se adauga zahărul și se bat în continuare până se dizolvă tot zahărul, se adauga alternativ gălbenușurile de ou cu făină și in final, untul/margarina topită. Se imparte aluatul pe cele 9 discuri, aplatizezi și întroduci în cuptorul fierbinte, într-o succesiune rapidă, 5-6 minute per disc, până prinde culoare maro deschis la margine. După coacere, îndepărtezi hârtia de copt și așezi una peste cealaltă, pe măsură ce se coace, taie marginile după forma unui de cerc cu diametrul de 24 cm, pentru a obține foi de aceeași dimensiune. Lasa să se răcească.
Pentru cremă: albușurile se bat spumă cu zahărul, se adauga apa și romul, se bat în continuare pe bain marie, se adauga ciocolata rasă sau cacaua, iar la urmă galbenușurile, se iau de pe foc și se lasa să se răcească până devine călduț ( temperatura degetului ). Untul / margarina se ține la temperatura camerei, timp de 2 ore, se freaca spumă și se adauga crema de ouă; se mixeaza în continuare până se omogenizează bine cele două creme și devine pufoasa. Alegi cea mai reușită foaie și o pui deoparte ( pe acesta se toarna glazura ), din crema, se opresc cateva linguri pentru ornat, se împarte crema aproximativ în 8, se ung foile, se suprapun, ultima foaie va fi unsă, la fel si marginea din surplusul de cremă rezultată din asamblare, apoi se pune la frigider pentru a se răci, aproximativ 3 ore.
Se caramelizeaza zahărul și zahărul vanilat, având grijă să nu se ardă, se amesteca tot timpul cu coada unei linguri de lemn, din momentul în care apare prima pată de zahăr topit, când este gata, se toarna peste foaia pusă deoparte și cu un cuțit trecut prin unt, se decupeaza 12 felii care se lasa să se răcească.
Din crema rămasă, pun 12, in cazul de fata 16 grămăjoare pe margine, o jumătate de nucă și se așaza triunghiurile sprijinite de acestea.
Pentru balotare, se topeste zahărul la fel ca la glazura, se adauga nucile, se amesteca până zahărul se lipește de nuci, apoi se pune pe o farfurie umezită, se lasa să se răcească, cu ajutorul unui cuțit sau blender, se mărunțesc și se baloteaza marginea tortului.

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Saramura de pui

Parteneri
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.