Tort cu jeleu de capsuni si crema de vanilie

Portii
20
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Blat:
  • 5 oua
  • un praf de sare
  • 200 g zahar
  • 1/2 plic de zahar vanilat (4 g)
  • 5 linguri ulei
  • 250 g faina
  • 1 plic de praf de copt (10 g)
  • Diametru tava: 27 cm
  • Sirop:
  • 150 ml sirop de capsuni
  • 450 ml apa
  • esenta de vanilie
  • Jeleu:
  • 1,3 kg capsuni
  • 250 ml frisca lichida (tinuta la frigider)
  • 250 g zahar (sau dupa gust)
  • un plic de gelatina (10 g) + 100 ml apa rece
  • Crema:
  • 3 galbenusuri
  • 60 g amidon
  • 120 g zahar
  • esenta de vanilie
  • 600 ml lapte
  • Pentru decor:
  • 250 ml frisca lichida (tinuta la frigider)
  • colorant alimentar rosu
  • circa 25 de capsuni pentru decor

Mod de preparare

Blat:

Mai intaii, se separa albusurile de galbenusuri.

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul si zaharul vanilat pana cand devin ca o bezea. Se adauga uleiul, esenta de vanilie si galbenusurile, se omogenizeaza, apoi se incorporeaza faina (treptat) si praful de copt, cu ajutorul unei spatule din silicon, amestecand usor, de sus in jos.

Se porneste cuptorul pentru a se incalzi.

Compozitia se toarna intr-o tava detasabila unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se introduce la cuptor, pana cand trece de testul scobitorii. Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se racoreasca 10-15 minute, apoi, cu ajutorul unui cutit, se desprinde de marginile tavii si se scoate din aceasta.

Se lasa sa se raceasca de tot inainte de a-l taia.

Sirop:

Siropul de capsuni si apa se amesteca si se pun la foc, pana cand se apropie de punctul de fierbere, apoi se lasa sa se raceasca. Se poate adauga zahar daca este necesar. Se strecoara printr-o sita fina, daca este necesar.

Jeleul, crema, asamblarea si decorarea:

Capsunile se spala si li se scot coditele, apoi se fierb cu zaharul pana cand incep sa se lipeasca de vasul in care au fost fierte. Se lasa sa se raceasca, dupa care se maruntesc la robotul de bucatarie.

Se taie blatul in doua, se asaza o foaie pe un platou, se fixeaza inelul de la forma detasabila de tort, asezand in acelasi timp si o folie de aluminiu de jur-imprejurul formei. Se insiropeaza foaia de blat si se asteapta sa se mareasca putin in volum. Se iau coditele la 14-15 capsuni, se spala si se taie in jumatati pe lungime, apoi se asaza de jur-imprejurul formei de tort, lipindu-le de folia de aluminiu.

Se pune o cratita cu apa la foc, iar intr-un castron, se pun gelatina si apa. Dupa ce s-a hidratat complet, gelatina se topeste pe baie de aburi (se pune castronul in apa fierbinte), apoi se amesteca cu jeleul de capsuni si se toarna peste foaia de blat. Se lasa la rece pana se incheaga.

Intre timp, se prepara crema.

Intr-o craticioara, se pun galbenusurile, amidonul, zaharul si esenta de vanilie si se amesteca cu putin lapte pana cand se dizolva amidonul, dupa care se adauga restul de lapte si se pune craticioara pe baie de abur. Se amesteca continuu pana cand crema se ingroasa. Se lasa sa raceasca, apoi se amesteca cu frisca batuta. Se intinde cu grija peste jeleul de capsuni, se adauga cealalta foaie de blat si se insiropeaza cu restul de sirop de capsuni. Se lasa tortul la rece pentru cateva ore sau pana a doua zi, pentru a se inchega bine.

Dupa aceea, se mixeaza frisca pentru decor si se asaza jumatate din ea deasupra blatului. Se indeparteaza inelul de la forma de copt, apoi folia de aluminiu si se niveleaza stratul de frisca.

Frisca ramasa se imparte in doua: o parte se pune intr-un posh, in special pe peretele acestuia, iar cealalta parte se coloreaza roz si se pune la mijloc, in interiorul poshului. Se fac floricele pe deasupra tortului, de jur-imprejurul lui, apoi se pune cate o bucatica de capsuna in varful fiecareia. In mijlocul tortului se pun trei capsuni intregi si de jur-imprejurul lor, se pun sase capsuni taiate in trei pe lungime, lasand la baza cu codita o parte netaiata.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Desert Tiramisu

Cel mai bun tiramisu l-am mancat la mama lui, in Italia, la Venetia, o nebunie! Am o reteta care se apropie cel mai mult de...

Desert Tiramisu
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj