Cozonac cu halva/rahat

Portii
2
Timp pregatire
90 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 kg faina alba
  • 1 lgt sare
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 lgt zahar
  • 1 lgt coaja rasa de lamaie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 80 g margarina
  • 100 g zahar
  • cca 600 ml apa minerala calduta
  • 200 g halva cu cacao
  • 200 g rahat colorat
  • 2 lg zahar brun

Mod de preparare

Intr-un bol larg se cerne faina. Se face o gropita in mijloc, iar pe margine se pune sarea. Se incalzesc 100 ml apa. Drojdia se zdrobeste si se pune in gropita, se adauga 1 lgt zahar si se toarna apa calduta. Se amesteca usor impreuna cu 2 lg faina si se lasa sa se activeze drojdia.
Intre timp se incalzeste usor apa impreuna cu 100 g zahar si zaharl vanilat si se amesteca pana se topeste acesta.
Dupa ce s-a activat drojdia, se pune 1 lgt coaja rasa de lamaie si se amesteca usor dinspre inerioe spre margini incorporand faina. Se toarna putin cate putin apa calduta pana se incorporeaza toata faina si se poate framanta.
Se rastoarna aluatul pe masa de lucru infainata si se framanta. Se adauga apoi margarina taiat cubulete si se continua framantarea pana se incorporeaza bine in aluat. Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Se ia jumatate din cantitatea de aluat si se intinde in foaie dreptunghiulara. Halvaua se da pe razatoarea cu gauri mari si se intinde pe toata suprafata aluatului. Se ruleaza si se pune intr-o tava de cozonac.
La fel se procedeaza cu restul de aluat dar de aceasta data se pune rahatul taiat in bucati mici. Se lasa sa mai dospeasca in tavi inca 15-20 de minute.
Se pensuleaza cu apa deasupra si se presara zahar brun. Se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade pt cca 40-45 de minute.
Pofta buna!

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Dovlecei cu parmezan si pesmet, la cuptor

Descopera reteta de dovlecei copti in cuptor cu parmezan si pesmet, o gustare crocanta si delicioasa. Perfecti pentru un...

Cartofi Noi Umpluti, Pane

Parteneri
Bucataras.RO

Branzoici

Cand eram mai mica ,bunica ne facea ,, pupi cu scoasa ,, asa li se spune la noi . Erau extrem de bune si gustoase , coapte in...

Branzoici
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti