Quinoa Pudding (Budinca de Quinoa cu Stafide)

Timp pregatire
40 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 750-800 ml lapte
  • 60-70 g zahar (am pus ceva mai mult)
  • 1 baton de scortisoara
  • coaja de lamaie (dupa gust)
  • 150 g quinoa spalata foarte bine in 3-4 ape
  • 500 ml apa
  • 50-60 g stafide (poate sa fie curmale, cranberry uscate, smochine etc)
  • 30 g unt (eu am pus 50 g)
  • esenta de vanilie dupa gust
  • scortisoara pt decor (optional)
  • frisca pt decor (optional)
  • capsuni pentru decor (optional)
  • sare, un praf

Mod de preparare

Prima data se ia o strecuratoare in care se pune quinoa apoi se pune strecuratoarea intr-un vas mai mare si se adauga apa destul de multa incat sa se poate spala boabele (se pot folosi degetele sau o lingura de lemn).

Dupa ce am spalat prima data boabele vedem ca apa este tulbure. Substanta care se spala de pe boabele de quinoa se numeste rasina. mai exact ii spune SAPONIN care este destul de periculoasa daca o mancam. Aruncam apa tulbure, mai repetam operatia inca de 2-3 ori, pana apa in care facem operatia ramane limpede.

Punem boabele spalate in cele 500 ml apa si dam la fiert pana se absoarbe toata. In alt vas punem laptele, sarea, zaharul, batonul de scortisoara si coaja de lamaie si dam la fiert. Cand incepe sa faca spuma, se inchide ochiul, se scoate batonul de scortisoara, se arunca.

Laptele fiert se pune peste quinoa, se da din nou la fiert, se adauga stafidele (sau ce alte fructe folositi) se amesteca pana se ingroasa (aprox 5-7 min).

Spre sfarsit trebuie amestecat mai mult in compozitia de budinca pentru a nu se prinde de fundul cratitei. Se ia de pe foc, se pune untul si se amesteca pana se topeste, apoi se adauga si esenta de vanilie.

Se pune la rece sau se aranjeaza in cupe sau forme si se da la rece. Se serveste cu frisca si sirop de capsuni, sau frisca si fructe proaspete sau simplu prafuit cu scortisoara... Un desert simplu si sanatos, tocmai bun pentru zilele de vara calduroase.

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Parteneri
Bucataras.RO

Mixt de peste prajit in tuci

Am zis sa facem o mica pauza de ''porcarii'' si-am dat-o pe-un mixt de peste, niste mamaliga si mujdei.....

Mixt de peste prajit in tuci
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.