Prajitura cu Migdale

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Ganache de ciocolata
  • -250 ml smantana pentru frisca
  • -250 g ciocolata cu lapte / amaruie sau combinate, rupta in bucatele
  • Pentru migdalele caramelizate si crema de migdale
  • -200 g zahar
  • -1 pachet de zahar vanilat
  • -150 g migdale , decojite
  • -500 ml smantana pentru frisca, rece
  • -10 g gelatina granule / 6 foite de gelatina
  • -150 g zahar
  • -1 plic zahar vanilat
  • -100 g unt, la temperatura camerei
  • -1 ou mare sau 2 mici
  • -1/2 pachet praf de copt
  • -150 g migdale , decojite si macinate / migdale macinate
  • -faina
  • Pentru finisarea foii superioare
  • -100 ml smantana pentru frisca
  • -100 g zahar
  • -1 plic zahar vanilat
  • -50 g miere
  • -200 g migdale, feliate

Mod de preparare

Ganache de ciocolata
Puneti ciocolata impreuna cu smantana pentru frisca intr-o craticioara, la bain- marie, la foc mic.
Amestecati continuu pana ce obtineti un amestec omogen si ciocolata este topita complet.
Lasati la racit, apoi dati la frigider pentru cel putin 2 ore.

Pentru migdalele caramelizate
Puneti la caramelizat, intr-o craticioara, zaharul, zaharul vanilat, migdalele* decojite, la foc mic, amestecand, pana capata culoarea coniacului.
Rasturnati amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt, lasati la racit, apoi macinati sau tocati grosier, dupa preferinta.

Puneti smantana pentru frisca la rece.
Puneti gelatina la hidratat in 2- 3 linguri de apa rece.

Foi
Amestecati zaharul, zaharul vanilat, untul, oul, praful de copt si migdalele macinate, intr-un bol.
Framantati si daugati tot cate putina faina, pana ce obtineti un aluat elastic si care nu se lipeste de vas si mana.
Impartiti in 4 parti egale.
Luati pe rand cate o bucata si intindeti cate o foaie subtire de aluat, direct pe o hartie de copt, pe dosul careia ati trasat dimensiunile tavii (32 x 22 cm).

Transferati cu hartie cu tot pe dosul tavii, dati la cuptorul preancalzit si coaceti la 180 grade pana cand marginile prind o usoara tenta bruna. Reduceti apoi focul la 150 grade si mai lasati cateva minute, pana ce foaia se intareste, dar nu isi schimba vizibil culoarea (Atentie! Foaia de aluat se coace foarte repede!).
Rasturnati foaia pe un gratar, indepartati hartia de copt, readuceti-o la pozitia normala si lasati la racit.
Procedati identic cu inca 2 foi (in total sa aveti 3 foi coapte), avand grija ca acestea sa le lasati separat la racit si nu suprapuse.

Pentru finisarea foii superioare
Intindeti in foaie a 4- a bucata de aluat si transferati impreuna cu hartia de copt in interiorul tavii.
Separat, dati in clocot smantana pentru frisca, zaharul, zaharul vanilat, mierea si amestecati pana ce zaharul este topit.

Adaugati migdalele feliate, retrageti imediat de pe foc, omogenizati si turnati asa fierbinte peste foaia de aluat, apoi intindeti compozitia, repartizand-o uniform.
Dati repede la cuptorul incins si coaceti doar la 150 grade, pana ce foaia este coapta si primeste o tenta aurie.

Scoateti pe un gratar si indepartati cu grija hartia de copt, fara a rasturna foaia.
Lasati la racit.

Pentru crema de migdale
Mixati bine crema ganache racita si separat bateti frisca.
Mixati-le apoi impreuna, adaugand si migdalele caramelizate care au fost macinate / tocate grosier.

Topiti gelatina la bain- marie, lasati-o sa se racesca pana la temperatura camerei, omogenizati-o cu 2- 3 linguri din crema mixata mai sus, apoi inglobati-o in toata crema si omogenizati bine.

Asamblare
Intindeti 1/3 din ganache-ul de ciocolata pe prima foaie si acoperiti cu 1/3 din crema cu migdale caramelizate. Dati pentru 5 min tava la congelator.

Asezati foaia 2, 1/3 din ganache, 1/3 din crema cu migdale caramelizate; foaia 3, restul de ganache si de crema cu migdale caramelizate.

Asezati desupra foaia finisata cu fulgii de migdale.

Dati prajitura la frigider, pentru cel putin 4 ore inainte de a o taia sau cel mai bine de seara pana dimineata.

Serviti feliata, in portii mici.
* Daca nu aveti migdale decojite, urmati pasii de la Cum se decojesc migdalele crude.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Tocanita cu carne de porc, mazare si cartofi

Pentru ca dezghetasem prea multa carne si mi-ati facut pofta pe aici cu niste tocanite, am facut si eu una, mai ales ca aveam...

Tocanita cu carne de porc, mazare si cartofi
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj