Prajitura cu Cocos si Crema de Ciocolata Alba

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Crema de ciocolata alba:
  • -6 foi de gelatina (10 g)
  • -700 ml smantana pentru frisca
  • -800 g ciocolata alba, rasa / taiata bucatele
  • Blat 1:
  • -3 oua, la temperatura camerei
  • -100 g + 100 g zahar
  • -100 ml lapte
  • -100 ml ulei
  • -200 g faina
  • -1 pachet praf de copt (10 g)
  • -1 praf de sare
  • Blat 2:
  • -5 albusuri, la temperatura camerei
  • -1 praf de sare
  • -150 g zahar
  • -150 g fulgi de cocos
  • -2 linguri faina
  • -½ pachet praf de copt (5 g)
  • -esenta de migdale / vanilie / rom
  • Sirop:
  • -lichior de cocos sau sirop facut (apa + zahar + vanilie)

Mod de preparare

Crema de ciocolata alba
Puneti gelatina la hidratat timp de 10 min in apa rece.
Incalziti smantana pentru frisca la bain marie.
Adaugati ciocolata si amestecati bine pana la omogenizare. Lasati sa se racoreasca putin.
Intre timp, dizolvati gelatina hidratata pe foc mic / baie de aburi / la microunde pana se dizolva (Atentie! nu trebuie sa fiarba!).
Inglobati 1- 2 polonice de ciocolata racorita, omogenizati, apoi turnati compozitia peste restul de ciocolata. Amestecati foarte bine.
Dati la frigider pentru cel putin 1 ora.

Blatul 1
Mixati galbenusurile cu 100 g zahar pana obtineti o crema spumoasa si zaharul este complet dizolvat.
Adaugati treptat si alternand laptele, uleiul, continuand sa mixati de fiecare data pana la inglobare.
Separat, bateti albusurile cu 1 praf de sare pana se intaresc, apoi adaugati in 3 reprize restul de zahar (100 g) si bateti pana devin o spuma tare si lucioasa, iar zaharul este complet topit.
Turnati peste galbenusuri si amestecati usor, prin rasturnare.
Adaugati faina cernuta impreuna cu praful de copt si inglobati-o cu o spatula, prin rasturnare, de jos in sus.

Turnati aluatul pufos intr-o tava tapetata cu hartie de copt (35x23 cm), nivelati usor si bateti de 2-3ori tava de masa pentru a scoate bulele de aer.
Dati la cuptorul preancalzit, pentru cca. 20-25 min, la 180 grade sau pana ce blatul este copt (trece testul cu scobitoarea). Nu deschideti usa cuptorului in primele 20 min.
Scoateti pe un gratar si lasati la racit.
Taiati in 2, pe orizontala.

Blatul 2
Bateti spuma albusurile cu 1 praf de sare, iar dupa intarire, adaugati treptat zaharul si mixati in continuare pana obtineti o bezea lucioasa.
Adaugati nuca de cocos, faina cernuta impreuna cu praful de copt, esenta si omogenizati cu o spatula, cu miscari usoare, de jos in sus. Veti obtine un aluat destul de vartos.

Turnati intr-o tava tapetata cu hartie de copt, de aceleasi dimensiuni (sau in aceeasi tava) si nivelati.
Dati la cuptorul incins, pentru cca. 20-25 min, la 180 grade sau pana ce blatul este copt.
Verificati dupa 20 min (faceti testul cu scobitoarea) pentru a nu lasa prea mult blatul la cuptor; se intareste.
Scoateti pe un gratar si lasati la racit.

Asamblare
Insiropati ½ din blatul 1 cu lichior de cocos sau sirop facut, puneti 1/3 din compozitia de ciocolata, nivelati.
Puneti blatul 2, insiropat foarte bine si acesta cu lichior de cocos, 1/3 crema de ciocolata nivelata, cealalta ½ din blatul 1 insiropat, restul de crema, iar deasupra presarati nuca de cocos.
Dati la rece pentru cel putin 4 ore, dar cel mai bine de seara pana dimineata.

Serviti feliata sau decupata cu un inel rotund de inox. Pastrati la rece.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Varza de Bruxelles, broccoli si conopida gratinate

Am găsit rătăcite prin frigider legumele acestea delicioase de toamnă, dar care se găsesc și acum din plin în piețele...

Varza de Bruxelles, broccoli si conopida gratinate
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj