Prajitura cu afine si lavanda

Portii
15
Timp pregatire
45 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • pentru foi;:
  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 5 linguri de faina
  • 3 linguri de ulei
  • sare
  • esenta vanilie
  • pentru crema cu afine:
  • 200 ml frisca lichida
  • o ceasca sirop concentarat de afine
  • o mana de afine proaspete
  • un plic de 10 g gelatina
  • pentru crema cu lavanda:
  • 100 ml frisca lichida,
  • 200 g branza proaspata cu smantana
  • un plic (10 g )gelatina
  • 2 linguri de flori de lavanda
  • decor:
  • jeleu de afine
  • frisca
  • Siropul concentrat:
  • 200 g afine
  • 1 cana de zahar
  • 100 ml apa

Mod de preparare

Se prepara blatul din albusurile batute cu un praf de sare, apoi cu zaharul, pana se intaresc, se adauga galbenusrilel frecate un pic cu uleiul, se adauga esenta de vanilie si pe urma se incorporeaza faina. Se pune aluatul in tava tapetata cu hartie pentru copt, apoi se da 20 minute la copt, primele 5 minute la foc mai iute, apoi la foc mic. Se desprinde blatul de hartie cu lama unui cutit, apoi se taie pe lat, in 2 jumatati egale.
Se pun afinele la fiert in siropul de zahar cand da in primele clocote si se lasa cca 15 minute sa fiarba. Se strecoara fructele de sirop. Siropul se lasa sa se raceasca, iar fructele de afine fierte se dau la blender cu 2 linguri de sirop pana obtinem un piure consistent, asemanator jeleului.
Se pune prima parte de blat intr-o forma patrata reglabila. Se presara deasupra lui o mana de afine proaspete, pe toata suprafata.
Se mixeaza frisca pana se intareste, se incorporeaza si siropul treptat in frisca, mixand incontinuu. Se hidrateaza gelatina in 50 ml apa rece, apoi se topeste la bain marie si se toarna in frisca. Se toarna deasupra blatului din forma, se vine deasupra ce cea de a 2 a parte de blat, se preseaza usor cu mana.
Se mixeaza frisca pana se intareste. Se mixeaza branza proaspata cu smantana, apoi se incorporeaza frisca, florile de lavanda si gelatina hidratata si topita la bain marie. Se da la rece o ora dupa care se scoate si se intinde deasupra piureul de afine. Se mai lasa o ora la frigider, apoi se poate taia si servi decorata cu frisca si afine.
Pofta buna!

Socată reţeta bunicii

Dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza

Reteta delicioasa de dovlecei umpluti cu pui si crusta de branza, usor de preparat, perfecta pentru o masa sanatoasa si...

Prajitura cu crema de lapte si mousse de capsuni

Parteneri
Bucataras.RO

Sangria cu vin roze, zmeura si grepfrut

Astazi te voi te voi invata cum sa prepari o bautura ideala pentru o zi de vara: Sangria cu vin roze si zmeura. Reteta...

Sangria cu vin roze, zmeura si grepfrut
Culinar.RO

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...

Socată reţeta bunicii
Gustos.RO

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri

Descopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri