Prajitura Cremoasa cu Mere si Blat Sfarimicios

Timp pregatire
70 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru blatul sfarimicios:
  • 200 gr faina de prajituri
  • 100 gr unt
  • 150 gr zahar (eu am pus numai 80 gr)
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru umplutura de mere:
  • 1 kg de mere (eu am pus numai 750-800 gr)
  • scortisoara macinata
  • Pentru crema:
  • 2 oua (eu am pus 3)
  • 200 ml smintina dulce, cea de batut frisca, dar neindulcita (eu nu am pus)
  • 1 pahar de iaurt (125 gr) (eu am pus 200 ml iaurt gras)
  • 100 gr zahar (eu am pus 70 gr)
  • tava 24 sau 26 cm diametru (eu am facut in cea de 26 cm)

Mod de preparare

Am scris reteta originala si modificarile mele, deci asa cum am facut-o eu, in paranteza.

Incalzim cuptorul la 190 °c.

* bine sa puneti hirtie de copt in tava sau sa ungeti cu unt si sa presarati pesmet sau faina (eu prefer pesmetul, se poate si chiar e mai bun obtinut din biscuiti macinati).

Curatam merele de coaja si cotor (sau coaja o lasati daca va place), le taiem in 4 si apoi fiecare sfert in felii subtirele.

Amestecam intr-un castron faina cu zaharul si cu untul moale (nu topit) pina cind obtinem numai firimituri, nu trebuie sa faci un aluat adevarat, legat.

Ungem tava inclusiv pe pereti si o tapetam cu faina sau pesmet (eu am uitat si se delipeste cam greu, nu mai e la fel de frumoasa) si punem in ea 2/3 din cantitatea de firimituri obtinute. Peste acest aluat sfarimicios pe care nu-l strivim punem feliile de mere (mie mi-au iesit vreo 3 straturi). Presaram scortisoara si apoi restul de 1/3 din aluatul sfarimicios, firimiturile care v-au ramas. Nu trebuie sa se acopere perfect merele, in tava de 24 cm poate ca se acopera mai bine in cea de 26 cm nu, dar nu conteaza.

Puneti tava in cuptor si coaceti 20 minute la 190°c

Cind e aproape gata, deci inainte cu citeva minute ca ceasul sa va anunte ca au trecut cele 20 minute de cind prajitura e in cuptor amestecati cu mixerul ouale (eu am pus 3 in loc de 2 pentru ca scotind smintina aia nefermentata din reteta nu mai aveam suficient lichid, in original sunt 325 ml de lichid smintina si iaurt si eu am pus numai 200 ml) cu zaharul si iaurtul (sau daca ati ales varianta originala si cu smintina).

Scoateti tava din cuptor si varsati deasupra merelor coapte aceasta crema. Introduceti tava din nou in cuptor si continuati la 200 °c pentru cca 40 minute.


Lasati sa se raceasca si serviti cu lingurita. Este formata din trei straturi: cel de jos devine usor crocant dar in acelasi timp se inmoaie, umezeste de la mere; merele din mijoc sunt cremoase iar crema de deasupra daca o faceti numai cu iaurt este usor acrisoara daca o sa o pregatiti din smintina si iaurt ca in original probabil ca iese mai dulce conteaza si cantutatea de zahar, in original cred ca este foarte dulce.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Reteta de tarta cu lamaie

Am vazut aceasta tarta la Miha, doar ca eu am adaugat si niste almette in crema, n-am avut decat doua lime mai maricele ( in...

Reteta de tarta cu lamaie
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj