Amestecati zaharul (* care daca este alb normal prajitura iese mai deschisa la culoare si daca folositi zahar brun va iesi mai colorata) cu faina, praful de copt si apoi cu untul, aluatul trebuie sa fie ca pentru crumble, sfaramicios.
Impartiti aluatul in doua parti egale, o jumatate o puneti in tava unsa cu unt si tapetata cu pesmet, faina sau hirtie de copt si apasati ca sa formati un blat compact.
Peste a doua jumatate de aluat sfaramicios varsati oul (** pe care in varianta vegetariana il puteti inlocui cu iaurt), laptele in care ati dizolvat bicarbonatul si adaugati nucsoara (*** eu am pus numai jumatate de lingurita, deci cantitatea o alegeti dupa gustul vostru), amestecati cu mixerul sau cu telul in forma de para. Nu trebuie sa obtineti un aluat foarte fin, mai ramin cocoloase din aluatul sfarimicios.
Varsati acest aluat care este foarte moale, lichid, putin mai gros decit aluatul de clatite.
Peste, adaugati miezul de nuca ori taiat in bucati mai mari ori pur si simplu ornati cu jumatati de nuca circular.
Introduceti tava in cuptorul deja incalzit la 170-180 °c si coaceti 30-35 min sau cit este nevoie, faceti proba cu scobitoarea care trebuie sa iasa curata si uscata. Eu am copt mai mult, cca 40 min
Lasati sa se raceasca inainte de a taia si servi prajitura.
Cunoscuta pe net mai ales in paginile de limba engleza (americane si australiene) ca si prajitura armeneasca cu nucsoara (armenian nutmeg cake) dupa care am scotocit cit am putut inclusiv cu cautare tradusa de google in limba armeana pe google. Tind sa cred ca este o prajitura din diaspora armeana. Originea este mai putin importanta, gustul insa este de nota 10.
Chiar daca se coace "dintr-o singura miscare" are de fapt doua straturi: unul la baza crocant ca blatul de la cheesecake si unul moale si pufos ca un pound cake desi ingredientele nu-s aceleasi. Ar mai exista si un al treilea strat - cel de nuci de la suprafata.
Pentru reteta m-am inspirat de la Rocsi. A fost foarte bun aluatul si este pentru prima data, cand framant cozonacul pentru...
Desert cozonac cu iaurt umplut cu nuca, stafide si rahatEste pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.
Oua vopsite in foi de ceapaOrganele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.
Drob de miel in foietaj