Pinza Bolonieza Traditionala

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Reteta traditionala (pt 6 pinze caci pinza se face cadou de Craciun pe linga faptul ca se maninca in familie):
  • Umplutura:
  • 1/2 kg mostarda de gutui
  • 100 gr pinoli (seminte de pin)
  • 400 gr stafide
  • 50 gr cacao amara
  • cedru candit tocat marunt (cantitate dupa gust)
  • vin alb dulce (cantitate dupa gust)
  • rusco (in dialect inseamna gunoi:)) ) este de fapt un amestec de scortisoara, cuisoare, anason si chiar putina nucsoara adica toate condimentele dulciurilor tipice de Craciun
  • Ingrediente pt aluat:
  • 1 kg faina 00
  • 4 oua
  • 400 gr zahar tos
  • 150 gr unt
  • 3 plicuri de praf de copt
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o lamiie
  • putin lapte in caz ca e nevoie

Mod de preparare

Este o prajitura tipica Bolognei, foarte buna linga o cafeluta (cu sau fara lapte). Se prepara in special de Craciun si are ritualul ei. Umplutura tb sa stea cam 3 zile inainte de a fii folosita deci "sa se imprieteneasca" ingredientele intre ele.

Se amesteca toate ingredientele umpluturii intr-un vas care se tine la rece pt 3 zile, si se amesteca din cind in cind... Vinul se pune atit cit e necesar ca sa faca compozitia "amestecabila".

Se face un aluat ca cel de biscuiti/tarta. Apoi se imparte in 6 si fiecare parte se intinde intr. Un dreptunghi cu baza mai mare decit inaltimea, se imparte imaginar in 3 (verticale) , se unge cu umplutura si se pune partea din dreapta peste cea din centru si apoi cea din stinga peste cele doua. Se strivesc marginile ca sa nu iasa compozitia. Se da la cuptor la 180C cca 30 minute. Trebuie sa fie aurii iar coca sa fie uscata dar nu prea seaca...

Dupa ce s-au racit se tin in servet de bumbac/in intr-un sertar sau cutie de lemn ca cea in care se tine (se tinea) piinea. La loc racoros. Se poate pastra asa si 15 zile.

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Saramura de pui

Parteneri
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.