Pastiera Napoletana

Timp pregatire
100 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Aluatul:
  • 300 gr faina
  • 150 gr zahar
  • 150 gr unt
  • 1 ou +1 galbenus
  • un varf de lingurita bicarbonat
  • un varf sare
  • Umplutura:
  • 500 gr grau fiert (sau orz)
  • 500 gr urda (ricotta)
  • 250 ml lapte
  • 200 gr zahar (sau 300 gr daca va place mai dulce )
  • 4 oua
  • 50 ml esenta apa flori de portocale
  • 2 plicuri vanilie
  • coaja de lamaie rasa de la 1 lamaie mai mica
  • 70 gr fructe confiate (facultativ) eu nu am pus

Mod de preparare

Preparam aluatul.
Amestecam toate ingredientele bine, apoi aluatul il punem in frigider circa 1 ora.

Preparam umplutura.
Intr-o cratita punem la fiert, graul fiert, 250 ml. lapte, 1 lingura de zahar (din cele 200 gr.), coaja de lamaie rasa, 20 ml. esenta de flori de portocale. In timp ce fierbe, la foc potrivit, amestecam din cand in cand. Laptele nu trebuie sa scada prea mult, timplul total este de circa 10-12 minute. Dam deoparte si lasam sa se raceasca.

Separat, amestecam bine cu mixerul, zaharul cu 4 galbenusuri, 2 plicuri vanile si 30 ml. esenta apa flori de portocale, pana se topeste zaharul. La sfarsit adaugam urda.


Aceasta compozitie o amestecam cu graul fiert + lapte si racit.

Batem spuma cele 4 albusuri, cu un varf de sare. Le adaugam in compozitia de mai sus si amestecam incet, incet, cu lingura.

Intindem aluatul, il punem intr-o tava rotonda (captusita cu hartie de cuptor) de diametru 28-30 cm. Lasam putin aluat, pentru a face cateva fasii, de pus deasupra.

Umplem tava cu compozitia de urda si grau, deasupra punem fasiile de aluat sub forma de grilaj. Daca dorim, cu albusul ramas de la prepararea aluatului, ungem deasupra grilajul.

Se pune in cuptor la o temperatura de 180-200C°, timp de 1h. Daca pastiera deasupra nu este suficient de rumena (prea alba), o mai lasam cateva minute. Stingem cuptorul si lasam inauntru inca ½ h. Scoatem pastiera din cuptor, lasam sa se raceasca. Daca dorim, pudram cu zahar.

Pastiera este un dulce tipic italian, din regiunea Campania.

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Supa crema de spanac cu bacon si oua posate de prepelita

Saramura de pui

Parteneri
Culinar.RO

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.