Pastiera Napoletana

Timp pregatire
100 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Aluatul:
  • 300 gr faina
  • 150 gr zahar
  • 150 gr unt
  • 1 ou +1 galbenus
  • un varf de lingurita bicarbonat
  • un varf sare
  • Umplutura:
  • 500 gr grau fiert (sau orz)
  • 500 gr urda (ricotta)
  • 250 ml lapte
  • 200 gr zahar (sau 300 gr daca va place mai dulce )
  • 4 oua
  • 50 ml esenta apa flori de portocale
  • 2 plicuri vanilie
  • coaja de lamaie rasa de la 1 lamaie mai mica
  • 70 gr fructe confiate (facultativ) eu nu am pus

Mod de preparare

Preparam aluatul.
Amestecam toate ingredientele bine, apoi aluatul il punem in frigider circa 1 ora.

Preparam umplutura.
Intr-o cratita punem la fiert, graul fiert, 250 ml. lapte, 1 lingura de zahar (din cele 200 gr.), coaja de lamaie rasa, 20 ml. esenta de flori de portocale. In timp ce fierbe, la foc potrivit, amestecam din cand in cand. Laptele nu trebuie sa scada prea mult, timplul total este de circa 10-12 minute. Dam deoparte si lasam sa se raceasca.

Separat, amestecam bine cu mixerul, zaharul cu 4 galbenusuri, 2 plicuri vanile si 30 ml. esenta apa flori de portocale, pana se topeste zaharul. La sfarsit adaugam urda.


Aceasta compozitie o amestecam cu graul fiert + lapte si racit.

Batem spuma cele 4 albusuri, cu un varf de sare. Le adaugam in compozitia de mai sus si amestecam incet, incet, cu lingura.

Intindem aluatul, il punem intr-o tava rotonda (captusita cu hartie de cuptor) de diametru 28-30 cm. Lasam putin aluat, pentru a face cateva fasii, de pus deasupra.

Umplem tava cu compozitia de urda si grau, deasupra punem fasiile de aluat sub forma de grilaj. Daca dorim, cu albusul ramas de la prepararea aluatului, ungem deasupra grilajul.

Se pune in cuptor la o temperatura de 180-200C°, timp de 1h. Daca pastiera deasupra nu este suficient de rumena (prea alba), o mai lasam cateva minute. Stingem cuptorul si lasam inauntru inca ½ h. Scoatem pastiera din cuptor, lasam sa se raceasca. Daca dorim, pudram cu zahar.

Pastiera este un dulce tipic italian, din regiunea Campania.

Cornulete dulci vanilate cu nuca sau migdale - fragede si aromate

Cornulete dulci vanilate, cu nuca sau migdale, fragede si aromate, perfecte pentru un desert rapid.

Bors rusesc cu sfecla rosie – hranitor si plin de culoare

Borsul rusesc cu sfecla rosie este hranitor si colorat, cu gust dulce-acrisor, perfect pentru zilele racoroase. O reteta...

Paste penne cu sos cremos de spanac - o reteta rapida, gustoasa si satioasa

Paste penne cu sos cremos de spanac, o reteta rapida, gustoasa si satioasa, ideala pentru pranz sau cina. Pennele se combina...