Napolitane cu nuca,stafide,rahat,merisoare ,glazurate cu crema de cacao

Portii
20
Timp pregatire
100 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 400 gr zahar
  • 5 galbenusuri
  • 250 gr unt
  • 250 gr nuca(jumatate macinata iar cealalta jumatate taiata)
  • 100 g stafide
  • 200 g merisoare
  • 6 cubulete de rahat divers colorate
  • 4 foi de napolitana
  • 1 lingurita rasa scortisoara de la Kamis
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 1 fiola esenta de rom
  • Pentru glazura
  • 150 g zahar pudra
  • 50 g unt
  • 3 linguri cacao
  • 5 linguri apă clocotită

Mod de preparare

Intr-o cratita punen jumatate din cantitatea de zahar la topit.
Cand zaharul capata culoarea caramelului adaugam jumatate din cantitatea de nuca si rahatul taiat cubulete mici.Lasam sa dea in cateva clocote si apoi luam de pe foc.

Punem intr-un bol untul taiat cubulete,restul de zahar si galbenusurile.
Batem cu telul.
Adaugam restul de nuca ( eventual prajita ) ,merisoarele,stafidele si zaharul vanilat.

Amestecam bine si apoi adaugam totul in cratita de mai sus.
Punem pe foc mic si lasam sa dea in cateva clocote.
Luam de pe foc ,lasam sa se racoreasca si adaugam esenta de rom si scortisoara.

Compozitia nu trebuie lasata sa se raceasca prea mult deoarece riscam sa se intareasca prea tare si sa nu o mai putem intinde.
Compozitia trebuie impartita in 3 parti(ochiometric).
Prajitura o asamblam pe un platou sau pe un blat.
Asezam pe platou prima foaie de napolitana pe care o ungem cu o portie din compozitie si nivelam bine.

Acoperim cu o foaie de napolitana pe care o presam usor iar apoi intindem un nou strat de compozitie , inca o foaie ,inca un strat si terminam cu ultima foaie de napolitana .
Acoperim cu o coala de hartie alba peste care asezam un fund de lemn si apoi o greutate ca sa presam prajitura.
Lasam sa se raceasca si sa se intareasca cateva ore bune.

Prepararea glazurii
Se fierbe apa, se adaugă zahărul pudră apoi untul.
Se amestecă bine si lasam panacand atat zaharul cat si untul se topesc.
Se adauga cacao.Se amesteca.
Se trage de pe foc ,se lasa sa se racoreasca si apoi se toarna deasupra prajiturii.
Decoram cu bomboane ornament.
Lasam sa se intareasca glazura si apoi taiem portii dupa placul fiecaruia .

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Piept de purcelus cu cartofi, la cuptor

                    ,,Reteta...

Piept de purcelus cu cartofi, la cuptor
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj