Galuste Umplute, Coapte pe Aburi

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • -50 g unt, topit si racorit
  • -200 ml lapte, caldut
  • -2 linguri zahar
  • -1 praf de sare
  • -500 g faina, cernuta
  • -1 ou
  • -10 g drojdie uscata / 25 g drojdie proaspata
  • Altele:
  • -magiun de prune
  • -100 g unt + 50 g mac macinat (sau dupa gust)
  • -zahar pudra vanilat

Mod de preparare

Puneti in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: untul topit si racorit, laptele caldut in care ati dizolvat zaharul si sarea, faina cernuta, oul si la sfarsit, drojdia uscata.

Daca folositi drojdie proaspata, alifiati-o cu zaharul din reteta si dizolvati in putin lapte caldut (din cantitatea precizata la ingrediente). Setati programul de aluat.

Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: frecati drojdia cu zahar, dizolvati in laptele caldut si inglobati cateva linguri de faina. Lasati acoperit la crescut.

Turnati drojdia activata peste faina cernuta, oul si amestecati. Adaugati untul topit si racorit, sarea si framantati pana obtineti un aluat neted si elastic, ce nu se mai lipeste de vas si mana. La nevoie, daca aluatul o cere, puteti adauga inca cateva linguri de lapte caldut.

Puneti aluatul intr-un bol uns cu putin ulei, acoperiti bine si lasati la crescut, in loc cald, pana isi dubleaza volumul.

Scoateti aluatul crescut pe planul de lucru si portionati-l in 4 parti egale sau in functie de cat de mari doriti sa fie galustele.

Intindeti fiecare bucata intr-o foaie de aluat sub forma de cerc, cu un diametru de cca 10 cm. Puneti la mijloc 2-3 linguri pline cu magiun de prune. Strangeti marginile peste umplutura si dati forma de bila.

Puneti-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt, cu sudura in jos.

Acoperiti tava cu o folie transparenta si lasati cca 30 min la crescut, in loc cald sau pana isi dubleaza volumul.

Intre timp, pregatiti vasele pentru fiert galustele pe baie de aburi: un vas in care puneti la incalzit (pe flacara) apa pana la 1/3 din inaltime; o sita care intra in vas, dar nu ajunge la apa; un capac.

Asezati galustele crescute in sita, acoperiti cu capac si lasati cca 1, 5- 2 ore pe baie de aburi sau pana cand galustele sunt facute si frumos crescute.

Separat, topiti untul intr-un vas, adaugati macul macinat si lasati pe foc mic pana doar cat sa se omogenizeze ingredientele, amestecand mereu.

Turnati fierbinte peste galustele calde si presarati din belsug cu zahar pudra vanilat

Serviti cat sunt calde.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Desert chec cu portocale, rom si stafide

Un chec aromat si extrem de pufos pe care il prepar cu drag de fiecare data.

Desert chec cu portocale, rom si stafide
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj