Far Breton cu Prune Uscate

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru o tava de 26 cm diametru:
  • 680 ml de lapte
  • 4 oua (diemnsiune medie)
  • 150 gr faina alba de prajituri + putina ca sa tavalim prunele prin faina
  • 150 gr zahar tos
  • putina vanilie
  • un praf de sare
  • unt cit o aluna ca sa ungem tava
  • 250 gr prune uscate fara simburi (eu am pus numai 200 gr)

Mod de preparare

Am incalzit cuptorul la 200 °c si am uns tava cu unt, apoi am lasat-o la rece.

Intr-un castron am pus la inmuiat, desi nu era nevoie caci prunele folosite de mine erau foarte moi, prunele uscate cu citiva stropi de esenta de rom ** si putina apa asta pentru ca nu aveam rom, daca aveti folositi rom.

Am frecat zaharul cu ouale (fara sa separ albusul de galbenus) intr-un castron cu mxerul, cind au devenit spumoase si zaharul s-a topit am varsat faina, am amestecat bine apoi incet incet amestecind mereu laptele* (eu am pus 680 de ml la ochi, cana mea gradata arata din 50 in 50 de unitati deci am aproximat) la temperatura camerei cu vanilia si sarea

In tava unsa cu unt am varsat jumatate din compozitie, am scurs prunele si le-am presarat cu putina faina apoi le-am pus in tava si am varsat restul de compozitie peste ele. Tava trebuie sa fie inalta, daca nu aveti o tava inalta folositi o cratita care sa mearga la cuptor (fara minere de plastic).

Am copt la 200 °c primele 10 minute apoi am micsorat focul la 180°c si am continuat pentru cca 40-50 min sau cit este nevoie pina cind prajitura este gata, suprafata se coloreaza usor de caramel si nu mai este umeda, lichida ci se intareste.

Serviti rece chiar de la frigider, eu am lasat. -o afara in balcon caci s-a racit suficient.

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.