Cumble cu Capsuni

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • circa 300 gr capsuni
  • 100 gr unt
  • 130 gr faina
  • 3 linguri zahar brun
  • 1 plic zahar vanilat
  • un varf de sare
  • un varf de praf de copt
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingurita amidon de porumb (facultativ)

Mod de preparare

Curatati si spalati capsunile, taiatile in bucati potrivite …nici mari, nici mici. Eu am pus circa 300 g. dar daca vi se par putine, adaugati fructe in plus, trebuie sa acopere suficient o tava de diam. 22 cm. Se spune ca proportia la crumble ar trebui sa fie de 3/4 fructe si un sfert aluat.

Amestecatile cu zeama de lamaie, 2 linguri de zahar si o lingurita de amidon de porumb. Amestecatile bine. Puteti elimina amidonul …daca nu aveti. Eu am gasit asa reteta si l-am pus ca aveam in casa.
Amestecati untul (sa fie moale la temperatura camerei) cu zaharul brun, zaharul vanilat, un varf de sare, un varf de praf de copt (facultativ) si faina. Va rezulta un aluat faramicios.. nu v-a fi prea compact. Exact asa trebuie sa iasa.

Ungeti o forma de 22 cm. diametru cu putin unt si rasturanati capsunile taiate. Deasupra puneti frimiturile de aluat. Coaceti in cuptorul incalzit la circa 180° pana circa 40 minute.. pana se face aluatul.. se vede usor rumenit.
Se serveste caldut cu crema crème fraiche épaisse un fel de smantana proaspata f. densa (ha la consistenza della philadelphia) sau inghetata de vanilie.
Noi l-am servit simplu fara nimic si este foarte bun si asa.


Crumble are origini engleze. Se face in varianta dulce si sarata.
Se compune un strat de fructe sau legume (crude sau calite), acoperite de o compozitie (aluat) faramicioasa. Se coace in cuptor, pana se rumeneste deasupra.
Eu am facut compozitia la aceasta varianta dulce cu unt, faina si zahar dar se poate pune si cereale, migdale, nuci, biscuiti ... etc. ierburi aromatice, mirodenii ... paine uscata ... etc. Se pune in varianta sarata. In reteta originala dupa care m-am insiprat se punea capsuni si rubarba. Eu am facut doar cu capsuni dar se poate face si cu alte fructe, mere, pere, cirese, piersici, caise, prune.. etc

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Tort cu crema de castane si crema de ciocolata alba

Nu mai facusem de mult un tort si am zis ca ar fi momentul. M-am tot gandit cu ce sa-l umplu si m-am oprit la aceste doua...

Tort cu crema de castane si crema de ciocolata alba
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj