Crema de Zahar Ars cu Dovleac

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 250 gr dovleac crud, curata de coaja si de seminte si taiat in cuburi
  • 1 l de lapte
  • 6-7 oua depinde de marimea lor (eu am pus 6)
  • 300 gr de zahar
  • vanilie daca vreti sau orice arioma credeti ca se potriveste cu dovleacul si ouale, merge si fara, eu nu am pus nimic
  • zahar pentru caramel pe fundul oalei, eu am aproximativ 1-15 cm de zahar pe fundul oalei

Mod de preparare

Oala mea are 32 cm diametru cu 10 cm inaltime (din care cca 7 au fost ocupati de crema) . pentru o oala mare ca asta timpul de coacere in cuptor la cca 150°c este de 1 ora si unsfert, 1 ora si jumatate.. - Daca faceti portii mici in vase speciale va coace intr-un timp mai scurt (cca 50-60 minute)

Am pus la fiert intr-o oala 1/2 din cantitatea de lapte si cuburile de dovleac, cind dovleacul este fiert bine de tot mixati totul in blender/ mixer vertical sau striviti cu unelata pentru piure tot dovleacul, adaugati restul de lapte si zaharul si incalziti cit este necesar ca sa topiti zaharul

Bateti ouale cu mixerul sau cu furculita, aici fiecare stie cum ii place crema de zahar ars, eu am emstecat cu mixerul de data asta.

Lasati laptele cu dovleacul si zaharul sa se raceasca si pregatit caramelul. Eu pentru ca am facut crema in cratita mare m pus zaharul cit am crezut eu de cuvinta pe fidul oalei si la foc mic l-am topit, cind era lichid am invirtit oala ca sa tapetez si peretii cca 7 cm. Daca voi faceti in forme de unica folosinta, mici atinci pregatiti caramelul intr-o cratiota si il turnati pe fundul fiecarui vas.

Adaugati ouale batute in laptele indulcit si amestecat cu dovleacul si vatrsati totul in oala cu caramel.

Coaceti la bain marie la 150 °c (oala cu crema o puneti intr-o tava cu apa la cuptor, apa din tava nu are voie sa fiarba, daca cumva incepe sa fiarba mai adaugati putina apa rece- in tava) . Crema mea a fiert intre 1 ora si un sfert si 1 ora si jumatate la cuptor la temperatura de mai sus.

Cind este gata se vede pentru ca este compacta, nu este deloc lichida mai ales in mijloc (in cazul unei cratiti mari ca a mea) o scoateti din cuptor si o lasati sa se raceasca. Eu am lasat intii in camera apoi am scos ioala acoperita cu un servet pe bacon unde este frig, mai frig decit in frigider. Trebuie sa fie racita ([b: 46e5cbe779]minim[/b: 46e5cbe779] 3-4 ore) foarte bine inainte sa o servit, la fel ca si pentru crema de zahar ars clasica.

Are gust de dovleac desi nu atit de puternic ca o placinta cu dovleac insa se simte.

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Desert tort de ciocolata cu dulceata de zmeura

Desert tort de ciocolata cu dulceata de zmeura
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj