Cozonac steluta

Portii
8
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • - 500 gr. faina de grau
  • - 2 galbenusuri
  • - 2 linguri zahar
  • - 1 esenta de migdale
  • - 50 gr. unt
  • - 300 ml. lapte caldut
  • - un praf de sar
  • - drojdie cat o nuca
  • - 2 linguri de ulei
  • - un borcanel de ciocolata de 180 gr.
  • - 2 linguri de nuca macinata
  • - 1 ou pentru uns cozonacul

Mod de preparare

Se cerne faina intr-un vas, peste faina adaugam galbenusurile, zaharul, praful de sare, esenta, untul la temperatura camerei, drojdia stinsa cu lapte caldut si framantam un aluat. Mai spre final, adaugam uleiul si framantam pana se dezlipeste aluatul de pe vas, punem un prosop peste vas si lasam aluatul sa se dubleze. Cand aluatul a crescut suficient, il impartim in patru bucati egale, din fiecare bucata facem cate o foaie rotunda. Intr-o tava, asezam hartie de copt si presaram putina faina, punem in tava o foaie de aluat perfect rotunda pe care o taiem dupa o forma, eu am folosit un capac de la o oala si o ungem cu ciocolata pe care am topit-o pe bain-marie, presaram nuca macinata, adaugam inca o foaie de aluat, ungem cu ciocolata, presaram nuca macinata si adaugam inca o foaie de aluat, repetand procedura, la final asezam ultima foaie de aluat pe care nu mai punem ciocolata. Punem in schimb, un pahar cu gura in jos, pe mijlocul cozonacului si taiem mai intai in 4 bucati, apoi in 8 si la final, in 16 bucati. Prindem cate doua bucati si le rotim spre interior de cate doua ori. Repetam procedura pana terminam de rotit toate bucatile, apoi le prindem cate doua capete si le unim bine. Le ungem cu ou batut in care am pus un pic de zahar si dam tava la cuptorul incalzit deja si lasam sa se coaca la foc potrivit. Cand este copt cozonacul, il vom unge cu putina apa in care am topit un pic de zahar, asa cozonacul va fi stralucitor. Pofta buna!

Prajitura cu iaurt si caise

Bors de dovlecei cu stevie

Prajitura turnata cu branza si visine

Parteneri
Bucataras.RO

Tarta cu ciuperci

Am ajuns si la reteta cu numarul 500! Wow! Cat de departe imi parea :) Revenind, imi ramasese o bila de aluat de la placinta...

Tarta cu ciuperci
Culinar.RO

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura