Cozonac

Complexitate
medie

Ingrediente

  • 500ml lapte
  • 150ml ulei +50gr unt topit
  • 5 galbenusuri
  • 300gr zahar
  • 50gr drojdie
  • 1 lingurita de sare rasa
  • esente
  • rahat
  • stafide
  • cacao
  • 1,5kg faina

Mod de preparare

Mod de preparare: se incalzeste laptele in care se dizolva zaharul si vanilia! maiaua se prepara din drojdie cu putina faina si lapte caldut! Galbenusurile se freaca cu sare si coaja de lamaie.

Cand maiaua isi dubleaza volumul adaugam galbenusurile, laptele caldut (preparat deja) si amestecam bine aluatul! uleiul se incalzeste putin si se adauga apoi untul! se ia de pe foc si cand este caldut il incorporam in compozitie.

Grasimea (unt +ulei) nu se toarna peste aluat ci se inmoaie mana in timp ce framantam cozonacul! cand ati incorporat toata grasimea, (dupa20-30min de framantat), lasati cozonacul sa creasca, intr-unloc ferit de curenti de aer rece!

Cand aluatul face basici si si-a dublat volumul e gata de pus in tavi! Se pot umple dupa preferinta cu cacao, rahat si stafide, sau nuci, dupa cum doreste fiecare! Eu prepar cacao astfel: albusurile de la 3 oua, 3 linguri de zahar si 2 linguri de cacao le amestec bine pana devin omogene si ung astfel aluatul pe mijloc: adaug apoi nuca, stafidele, rahatul si rulez aluatul apoi il asez in forme si il las sa mai creasca inca 40 min! se incinge cuptorul si se coc la foc mediu! 45-50min!

Cand sunt gata se bat celelalte doua albusuri si se ung cu ele cozonacii fierbinti peste care adaugati dupa preferinta, mac sau zahar vanilat!

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Chiftele de Legume cu Telina si Porumb

Parteneri
Bucataras.RO

Mixt de peste prajit in tuci

Am zis sa facem o mica pauza de ''porcarii'' si-am dat-o pe-un mixt de peste, niste mamaliga si mujdei.....

Mixt de peste prajit in tuci
Culinar.RO

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba

Am pregatit un tort racoritor cu fructe de sezon.

Tort de inghetata cu caise si ciocolata alba
Gustos.RO

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala. Descopera cum sa prepari gem de caise sanatos si delicios fara zahar...

Gem de caise fara zahar. Reteta simpla si naturala.