Colac Pascal Italian

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • pentru 2 bucati
  • 500 g de faina
  • 3 oua
  • 200 g zahar tos
  • 100 g unt sau margarina vegetala
  • 1 praf de copt vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • un pahar de lapte caldut (circa 150 ml ) un varf de sare
  • zahar granulat
  • eu am facut doar o bucata dar am pus 2 oua

Mod de preparare

Intr-o craticioara, la foc mic, topiti untul cu laptele si lasati sa se raceasca, sa fie caldut. Intr-un castron destul de mare, puneti faina (mai bine cernuta) , zaharul, coaja rasa de lamaie, praful de copt si un varf de sare. Puneti ouale si laptele caldut in care a-ti topit untul.

Amestecati bine totul cu lingura. Aluatul trebuie sa fie compact dar putin moale in acelasi timp. Daca vi se pare foarte moale, adaugati oricum putina faina. Se imparte in doua, asa se vor face doua ciambelle/colacuri, se vor coace per rand in tava. Se da la forma de colac.

Se poate pune in tava si sub forma mai lunguiata.. putin ovala …o specie de paine giganta ... dau chiar rotunda ... cum va place. Ca sa dau forma de colac, am pus o craticioara cu diametru de 10-12 cm. cu gura in jos, pe foaia de cuptor in tava, apoi am pus aluatul de jur imprejur ajutandu-ma cu lingura, dand forma rotunda. Am udat cu putin lapte deasupra, am presarat putin zahar granulat si putin tos.

Se coace in cuptorul incalzit, la o temperatura de 160° -170° circa 40 minute, pana se rumeneste usor.
Acest colac pascal (ciambella di Pasqua) , se prepara in regiunea Emilia Romagna, Italia. Este un dulce care practic se face tot anul ... nu numai de Paste ..., se numeste tot ciambella sau ciambella romagnola, decat ca i se da o forma diferita in tava.. nu de colac ... putin ovala si lunguiata sau rotunda ... fara gaura in mijloc. Se taie in felii.

Ca traditie, in dimineata de Paste, se mananca cu ou sfintit. Are o textura putin mai uscata decat un chec. Se poate servi cu cafea cu lapte, ceai sau simplu. Deasemenea, se poate servi la sfarsitul mesei, inmuiat in vin.

Fiind un dulce care se consuma destul de des tot anul ... fiind mereu prezent in magazinele alimentare din regiune ... are si variante delicioase. Se taie in doua dupa ce s-a copt si se umple cu crema de alune sau in compozitia aluatului, se pune bucati de ciocolata

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.

Parteneri
Culinar.RO

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa