Colac Pascal Italian

Complexitate
redusa

Ingrediente

  • pentru 2 bucati
  • 500 g de faina
  • 3 oua
  • 200 g zahar tos
  • 100 g unt sau margarina vegetala
  • 1 praf de copt vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie
  • un pahar de lapte caldut (circa 150 ml ) un varf de sare
  • zahar granulat
  • eu am facut doar o bucata dar am pus 2 oua

Mod de preparare

Intr-o craticioara, la foc mic, topiti untul cu laptele si lasati sa se raceasca, sa fie caldut. Intr-un castron destul de mare, puneti faina (mai bine cernuta) , zaharul, coaja rasa de lamaie, praful de copt si un varf de sare. Puneti ouale si laptele caldut in care a-ti topit untul.

Amestecati bine totul cu lingura. Aluatul trebuie sa fie compact dar putin moale in acelasi timp. Daca vi se pare foarte moale, adaugati oricum putina faina. Se imparte in doua, asa se vor face doua ciambelle/colacuri, se vor coace per rand in tava. Se da la forma de colac.

Se poate pune in tava si sub forma mai lunguiata.. putin ovala …o specie de paine giganta ... dau chiar rotunda ... cum va place. Ca sa dau forma de colac, am pus o craticioara cu diametru de 10-12 cm. cu gura in jos, pe foaia de cuptor in tava, apoi am pus aluatul de jur imprejur ajutandu-ma cu lingura, dand forma rotunda. Am udat cu putin lapte deasupra, am presarat putin zahar granulat si putin tos.

Se coace in cuptorul incalzit, la o temperatura de 160° -170° circa 40 minute, pana se rumeneste usor.
Acest colac pascal (ciambella di Pasqua) , se prepara in regiunea Emilia Romagna, Italia. Este un dulce care practic se face tot anul ... nu numai de Paste ..., se numeste tot ciambella sau ciambella romagnola, decat ca i se da o forma diferita in tava.. nu de colac ... putin ovala si lunguiata sau rotunda ... fara gaura in mijloc. Se taie in felii.

Ca traditie, in dimineata de Paste, se mananca cu ou sfintit. Are o textura putin mai uscata decat un chec. Se poate servi cu cafea cu lapte, ceai sau simplu. Deasemenea, se poate servi la sfarsitul mesei, inmuiat in vin.

Fiind un dulce care se consuma destul de des tot anul ... fiind mereu prezent in magazinele alimentare din regiune ... are si variante delicioase. Se taie in doua dupa ce s-a copt si se umple cu crema de alune sau in compozitia aluatului, se pune bucati de ciocolata

Altfel de Cozonac cu Nuca

Pasca traditionala

Drob de miel

Parteneri
Bucataras.RO

Burritos cu carne tocata

Burritos cu carne tocata
Culinar.RO

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj