Choux A la Creme II

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Aluat pt choux:
  • 200 g faina
  • 400 ml apa
  • 160 ml unt
  • 6 oua
  • 30 g zahar
  • un vf de sare
  • Creme patissiere:
  • - 500 ml lapte
  • - 3 galbenusuri
  • - 125 g zahar
  • - 30 g faina
  • - 30 g maizena (amidon de porumb)
  • - 1/4 baton de vanille sau 1 lingura de rom

Mod de preparare

Aluat choux:
Se fierbe apa cu untul (nu inlocuiti untul cu margarina sau altceva), sarea si zaharul si cind da in clocot, se pune faina toata, o data. Se amesteca pt a se incorpora bine, pina aluatul nu se mai lipeste de lingura. Se mai poate tine un pic pe plita (30 sec-1 min) ca sa se mai usuce.

Se ia de pe foc si, dupa ce se racoreste un pic, se pun ouale unul cite unul. Dupa fiecare ou se amesteca pina la incorporarea totala abia apoi se pune urmatorul ou.

Intre timp se incalzeste cuptorul la 200 oC.
eu n-am pus aluatul cu spritul, am folosit 2 lingurite si a fost absolut ok. Se coace 20 min la 200 grade c, sau cum zicea si Lori mai tare un pic in prima jumatate a intervalului.

Daca nu sint suficient de bine coapte, dupa scoaterea triumfala din cuptor vor colapsa. Unii recomanda sa ca dupa scoaterea din cuptor sa fie "intepate" ca sa iasa aburul si se mai lasa 5-10 min la cuptor cu usa intredeschisa.

Daca insa sunt bronzate frumos si rezista la presiunea cu lingurita, e ok. Adevarul e ca problemele cu coacera pot aparea mai mult la chouxurile mai mari, care e clar ca trebuie tinute mai mult in cuptor (30 min-200 c).

Crema de patiserie
Se fierbe laptele (450 ml) impreuna cu vanilia
separat se bat galbenusurile cu zaharul pina se albesc, se aduaga faina si maizena cernute, dupa care se adauga laptele ramas (50 ml). se amesteca bine.

Apoi se toarna peste acest amestec 1/3 din laptele fiert si se amesteca bine. Se mai adauga si urmatoarea treime de lapte, dupa care se pune totul peste treimea de lapte ramasa; se pune pe foc, amestecind in continuu, si cind incepe sa fiarba, se mai lasa 20 sec, dupa care se muta totul intr-un vas de inox rece pt a opri fierberea.
Se umple choux -urile cu crema intepiand galusca cu virful spritului. Nu se taie ca o savarina.

Se pot face mici pentru profiterol sau mai mari ca eclere. Se pot garnisi cu un sos de ciocolata.

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Omleta cu legume – reteta simpla si gustoasa

Omleta cu legume, perfecta pentru un mic dejun satios sau o cina rapida. Se prepara usor, din ingrediente simple, si poate fi...

Prajitura pufoasa cu piersici

Prajitura pufoasa cu piersici proaspete, perfecta pentru vara.